Ο «αριστερός» Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς γραβάτα

Ο «αριστερός» Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς γραβάτα

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για όλα εκτός από την πολιτική: Τον Μαρξ, την ιδιωτικότητα στην εποχή των social media- Τι συμβουλεύει τα παιδιά του και τι πιστεύει για την οικονομική και αναδημαϊκή ελίτ του τόπου 

Ο «αριστερός» Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς γραβάτα
Για όλα εκτός από την πολιτική μίλησε απόψε στο Ρublic του Συντάγματος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Ένας Κυριάκος Μητσοτάκης «αριστερός», χωρίς γραβάτα, μίλησε για τον Μαρξ, δεν δίστασε να πει ότι σήμερα, ο πολιτικός είναι γυμνός, μίλησε για τη μελέτη του στον Μαρξ την περίοδο που ήταν φοιτητής στο Χάρβαρντ, παραδέχθηκε ότι έχει τις ίδιες μεταφυσικές ανησυχίες που έχει κάθε άνθρωπος.

Στην αρχή της συζήτησης στην γεμάτη αίθουσα του πέμπτου ορόφου του βιβλιοπωλείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους συνομιλητές του να μιλούν στον ενικό- αποκάλυψε μάλιστα, ότι με τον Χρήστο Χωμενίδη ήταν «σχεδόν» συμμαθητές, αφού ο συγγραφέας είναι ενάμισι χρόνο μεγαλύτερός του. 

Η συζήτηση περιεστράφη στα social media με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρατηρεί ότι εξαιτίας τους η διάκριση ανάμεσα στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή γίνεται όλο και πιο μικρή. Παλιά, είπε, είμασταν εναντίον της φωτογράφισής μας από κάμερες στο δρόμο και τώρα με τις αναρτήσεις μας στο facebook αποκαλύπτουμε οι ίδιοι προσωπικές μας στιγμές: «Είμαστε οι "μεγάλοι αδελφοί" του εαυτού μας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικότερα για τους πολιτικούς παρατήρησε ότι η προσωπική τους ζωή αποκαλύπτεται διαρκώς στα social media: «Ο πολιτικός σήμερα είναι γυμνός», είπε.


Κλείσιμο


Ο πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι είναι εύκολο να εκλεγεί κανείς αν λέγεται Μητσοτάκης, αποκάλυψε ωστόσο, ότι αν και είχε αρχίσει να σκέφτεται την ενασχόληση του με την πολιτική από τα δεκαέξι του, εντούτοις το 1993 είχε πικραθεί τόσο από την εκλογική ήττα του πατέρα του, ώστε στράφηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη σχέση του με τα βιβλία και το διάβασμα - «ποτέ οι γονείς μου δεν μου είπαν τί να διαβάσω», είπε- τη μουσική - ο δίσκος των Pink Floyd Wish you were here ήταν ο πρώτος που αγόρασε- το σινεμά: Είχε μαγευθεί από το Star Wars που είχε δει σε θερινό σινεμά στα Χανιά. 

Όταν οι συνομιλητές του τού ζήτησαν να «συγκρίνει» την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα και το Χάρβαρντ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι στο σύστημα του αμερικανικού πανεπιστημίου είναι η πολυμάθεια, όχι η μονομέρεια: Για παράδειγμα αν και το αντικείμενό του ήταν οι πολιτικές επιστήμες έπρεπε υποχρεωτικά να πάρει και μαθήματα άσχετα- αστρνομία, για παράδειγμα. Στις σπουδαίες βιβλιοθήκες και τα αμφιθέατρα του Χάρβαρντ ο κ.Μητσοτάκης μελέτησε το Κεφάλαιο και όπως είπε εκτίμησε τον Μαρξ ως ιστορικό και κοινωνιολόγο. 

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα - ήταν "κανόνας" της συζήτησης που εντασσόταν σε έναν κύκλο τέτοιων συζητήσεων- ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου τη διαχείριση της τεχνολογικής επανάστασης και τον φόβο της μαζικής ανεργίας πολλών επαγγελματιών λόγω της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την κλιματική αλλαγή. 



Ως γονιός, ο πρόεδρος της ΝΔ συμβουλεύει τα παιδιά του να κάνουν αυτό που αγαπάνε και όχι αυτό που «πρέπει», γιατί πιστεύει ότι θα διαπρέψει στη ζωή του αυτός που κάνει ό,τι αγαπάει. 

Απαντώντας στην ερώτηση αν το 2021 οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 η Ελλάδα θα είναι μπροστά ή πίσω από την εποχή μας, είπε «ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω να είμαστε στην εποχή μας». Πάντως, ο κ.Μητσοτάκης δεν δίστασε να δηλώσει ότι αυτό που τον ενοχλεί πολύ σήμερα είναι η απομόνωση που διαπιστώνει τόσο της οικονομικής, όσο και της ακαδημαϊκής ελίτ του τόπου- «είναι στον δικό τους κόσμο».  




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης