“Να μετατρέψουμε το ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα”

“Να μετατρέψουμε το ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα”

Και παρότρυνση προς τους τραπεζίτες για συγχωνεύσεις τραπεζών από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

“Να μετατρέψουμε το ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα”
«Μια βασική προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς τώρα όλοι έχουμε την ευκαιρία να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης και της κοινωνικής αδικίας», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως με την εξασφάλισή του έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης ώστε να μη βρεθούμε μόνοι απέναντι στα χρέη μας και στους κερδοσκόπους, ενώ τώρα άνοιξε ο κύκλος μιας άλλης μάχης για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι η κυβέρνηση ήδη δρομολογεί «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» με βάση και τη συμφωνία της χώρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σημείωσε πως πρόκειται για αλλαγές που στόχο έχουν να σπάσουν «τα δεσμά της γραφειοκρατίας, των ατέρμονων διοικητικών διαδικασιών, της αδιαφάνειας, των καθυστερήσεων στη λήψη των αποφάσεων, και της αδράνειας της Πολιτείας, φαινόμενα πού καθήλωσαν για χρόνια την οικονομία της χώρας μας».


Διαγωνισμοί και προμήθειες στο Διαδίκτυο

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2010 θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη δραματική μείωση της δαπάνης δημόσιων προμηθειών. 

Την ίδια ώρα, καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση κάθε απόφασης κάθε βαθμίδας της διοίκησης στο διαδίκτυο, «ώστε όλοι να γνωρίζουν πού πάει και το τελευταίο ευρώ». 

Ο κ. Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι μέσα στο 2010 απλοποιείται η νομοθεσία και η διαδικασία για την ίδρυση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων ενώ απλοποιούνται ριζικά οι διαδικασίες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και πρέπει να μπει στην πορεία της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός στο τέλος της ομιλίας του ενώ επισήμανε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις και κάλεσε τους επιχειρηματίες να λειτουργήσουν μέσα στο πλαίσιο το οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Όλοι οφείλουμε να δουλέψουμε σκληρά και δημιουργικά. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανατροπές ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα δεκαετιών, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, εγώ προσωπικά θα εργαστώ σκληρά, ζητώ και από εσάς να συνταχθείτε σε αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε να μεταμορφώσουμε αυτό που αποκαλούμε ελληνικό πρόβλημα σε ελληνικό θαύμα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


“Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών”…

“Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. ευρώ”. 

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο ίδιος, μάλιστα, στάθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης εξέλιξης, η οποία αποδείχθηκε  προχθές, με την απόφαση του Eurogroup να δώσει ευρωπαϊκό χαρακτήρα στον μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει και οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, και να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. 

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τις στρατηγικές επιλογές τους, σε μία προφανή παραίνεση για πιθανές συγχωνεύσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ετόνισε, τέλος, ότι αν και πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών, μόνο η Ελλάδα συνδυάζει και τα τρία, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και από έλλειμμα αξιοπιστίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης