Σε γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς

Σε γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς

Ζητά αναίρεση της κυβερνητικής πολιτικής σε οικονομία, μεταρρυθμίσεις και εξωτερικά και προωθεί συνεννόηση με την Αριστερά.

Σε γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς

Σε γραμμή ρήξης με την κυβέρνηση κινείται ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ζητά την συνολική αναίρεση της κυβερνητικής πολιτικής, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις μεταρρυθμίσεις και την εξωτερικά θέματα και παράλληλα προωθεί συνεννόηση της ΝΔ με τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει διμερείς συναντήσεις με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων της Αριστεράς που δεν προσήλθαν στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προβάλλοντας ότι η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να γίνουν βήματα εθνικής συνεννόησης. 

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς αφού επανέλαβε τις αιτιάσεις του εναντίον της κυβέρνησης λέγοντας ότι «έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση» ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και τον «Καλλικράτη» καθώς και να σταματήσει τις συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία ως προυποθέσεις για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Διευκρίνισε πάντως ότι η συνεννόηση δεν σημαίνει συγκυβέρνηση ή οικουμενικά σχήματα, εν ολίγοις ότι ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου δεχθεί τις προτάσεις της ΝΔ το πολιτικό κόστος θα βαρύνει πάλι την κυβέρνηση.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε επίσης: «αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων». Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που είναι άλλωστε απαραίτητη για να εφαρμοστούν ορισμένα από τα μέτρα που προτείνει.  

Ο κ. Σαμαράς ιδεολογικοποιεί την διαφωνία του και προβάλλει ότι μέτρα όπως το μεταναστευτικό και ο Καλλικράτης προκαλούν πόλωση στον ελληνικό λαό. Στην πραγματικότητα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης ζητά να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης σε όλους  τους τομείς. «Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι « τις δύο αυτές προτάσεις μου, για το μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο Πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε». Στην σύσκεψη ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία με έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και την προστασία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Έβαλε όμως και θέμα εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να διαπραγματεύεται από θέση αδυναμίας. Και αυτό ενώ την Παρασκευή έρχεται για επίσημη επίσκεψη ο κ. Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και δεκάδες επιχειρηματίες και φυσικά δεν έρχεται για λόγους κοινωνικής αβρότητας.  Στην ουσία ο κ. Σαμαράς ζητά από τον κ. Παπανδρέου να ανατρέψει τους σχεδιασμούς του για τα ελληνοτουρκικά θέματα. 

Ο  κ. Σαμαράς κατέληξε ότι «μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς».
Ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης μετά την καταψήφιση του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των λαικών αντιδράσεων και ότι για να της δώσει συναίνεση –χωρίς να αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη- η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τις θέσεις του. Καθώς αυτό είναι απίθανο ο κ. Σαμαράς παίζει εκ των προτέρων το επικοινωνιακό “blame game”.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης