Γκουτιέρες: Έτοιμος ο ΟΗΕ για νέα διάσκεψη για το Κυπριακό

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του στην Ευρωβουλή, ο κ. Γκουτιέρες έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα στενής συνεργασία ΟΗΕ και ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα

O ΓΓ του ΟΗΕ σε διάσκεψη τύπου στο Στρασβούργο ανέφερε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μία νέα διάσκεψη της Γενεύης για το
Κυπριακό, εφόσον οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.
 
Στην ομιλία του νωρίτερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στο όραμα του για τον κόσμο, τη παγκόσμια ειρήνη και την ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στα ευρωπαϊκά προβλήματα μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό, το οποίο απασχολεί τον ΟΗΕ περισσότερο από μισό αιώνα.
 
Ο κ. Γκουτιέρες σε πολλά σημεία της ομιλίας του έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα στενής συνεργασία ΟΗΕ και ΕΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν διεθνή προβλήματα, όπως αυτό της Συρίας και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας και της Κεντρικής Αφρικής.
Ειδικότερα σε σχέση με τη Συρία ανέφερε πως όλοι χάνουν και κανείς δεν κερδίζει από αυτή τη σύγκρουση.

Όχι μόνο χάνουν, ανέφερε, αλλά όλοι και βλέπουμε την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής με δημιουργία παραγόντων που τροφοδοτούν τη παγκόσμια τρομοκρατία.
Πρέπει, τόνισε ο κ. Γκουτιέρες να πεισθούν όλοι ότι κανείς δεν κερδίζει. Οι συγκρούσεις συμφερόντων σημείωσε, είναι μικρότερες από την ανάγκη να δοθεί τέλος προς όφελος όλων.
  
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μιλώντας στους ευρωβουλευτές είπε πως θα ήταν δυνατόν πει ότι ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη κατάσταση από ότι είναι σήμερα καθώς τις τελευταίες δεκαετίες είδαμε πρόοδο και αύξηση του πλούτου. Μάλιστα μερικοί θα θεωρούσαν ότι αυτή είναι η πιο ειρηνική περίοδος στη σύγχρονη ιστορία.  Ωστόσο, επεσήμανε, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις όπως ο όπως ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων στην Συρία, στο Αφγανιστάν στη Σομαλία στο Κογκό. Όπως είπε δεν έχουμε πολέμους μεταξύ χωρών καθώς πολλές συγκρούσεις είναι εσωτερικές αλλά μετατρέπονται σε περιφερειακές και σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν και παγκόσμια διάσταση. Είναι ασύμμετρες πολύπλοκες και συνδέονται με τη παγκόσμια απειλή της τρομοκρατίας. Όλες αυτές οι συγκρούσεις, είπε ο κ. Γκουτιέρες, συνδέονται μεταξύ τους. Μαχητές μεταφέρονται από τη μια σύγκρουση στην άλλη και αποτελούν σημαντική απειλή για τη παγκόσμια ασφάλεια. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις εξουσίας στο κόσμο γίνονται λιγότερο προφανείς και γίνονται πιο απρόβλεπτες οι καταστάσεις. Πρέπει να δημιουργήσουμε, τόνισε, συνθήκες για αντιστροφή της τάσης αυτής. Πρέπει να ενισχύσουμε το πολυμερές δυναμικό για αντιμετώπιση συγκρούσεων και η συνεργασία ΟΗΕ - ΕΕ είναι σημαντική.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφερόμενος στις εσωτερικές και περιφερειακές συγκρούσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου είπε πως παρατηρούνται σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το θεματολόγιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να χάνει έδαφος, έναντι του θεματολογίου της εθνικής κυριαρχίας. Επικαλούνται, είπε, την εθνική κυριαρχία για να στηλιτεύσουν την ανικανότητα της διεθνούς κοινωνίας να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η παγκόσμια κοινότητα σημείωσε, χρειάζεται μια συνολική εικόνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να σταματήσει να είναι προκατειλημμένη εφαρμόζοντας άλλα μέτρα και άλλα σταθμά κατά περίπτωση. Ξεκαθάρισε πως για να υπερασπιστεί ο ΟΗΕ τα ανθρώπινα δικαιώματα χρειάζεται περισσότερη εξουσία, όπως και στην αναγκαιότητα προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων. Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που να βοηθούν τους ανθρώπους να ευημερήσουν στις χώρες τους και η μετανάστευση να γίνει επιλογή και όχι ανάγκη.

Αναφερόμενος στους διακινητές μεταναστών και προσφύγων είπε πως  είναι οι χειρότεροι εγκληματίες και για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται καλύτερες πολιτικές για τη νόμιμη μετανάστευση.
Είπε ακόμα πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά τη μετανάστευση και για αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστεί η συνθήκη των Παρισίων από όλες τις χώρες. Όπως τόνισε, «είναι σωστό αλλά και έξυπνο».
 
Αναφερόμενος στη παγκοσμιοποίηση, ο κ. Γκουτιέρες είπε πως είχε τεράστιο θετικό αντίκτυπο για μείωση της φτώχειας και για την ανάπτυξη αλλά, άφησε πολλούς πίσω και αυτό το βλέπουμε στη μαζική ανεργία ακόμα και στην Ευρώπη σε κάποιο βαθμό. Κυρίως όμως στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτή κατάσταση δημιούργησε νέες απειλές για τη παγκόσμια ειρήνη καθώς οι νέοι χωρίς δουλειά και στόχο, γίνονται θύματα της ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης. Παράλληλα η παγκοσμιοποίηση αύξησε και τις ανισότητες αφού 8 άτομα κατέχουν πλούτο, όσο ο μισός πληθυσμός του κόσμου και αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στις διεθνείς οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ.
 
 
Τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως η ποικιλομορφία είναι πλούτος και όχι απειλή καθώς οι κοινωνίες μας γίνονται όλο και πιο πολυπολιτισμικές. Χρειάζονται όμως, τόνισε, πολιτικές, πολιτισμικές και άλλες επενδύσεις για κοινωνική συνοχή και για να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος κατανοεί ότι η ταυτότητα του γίνεται σεβαστή και οι άνθρωποι ανήκουν στις κοινωνίες με όλα τα δικαιώματα. Η πολυμορφία είπε, δεν θα αποτελέσει αυτόματα πηγή ειρήνης.
Ως Ευρωπαίος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι οι αξίες τους διαφωτισμού είναι η μεγαλύτερη συμβολή της Ευρώπης στο παγκόσμιο πολιτισμό και ως εκ τούτου πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο ανεκτική και δίκαιη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr