Μαξίμου για περικοπές συντάξεων: «Αμιγώς γνωμοδοτική» η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Μαξίμου για περικοπές συντάξεων: «Αμιγώς γνωμοδοτική» η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της γνωμοδότησης από την Ολομέλεια του Συνεδρίου, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή

Ως «αμιγώς γνωμοδοτική» χαρακτηρίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου
την αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου
στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου. Σε μια σαφή προσπάθεια να υποβαθμίσει τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της συμφωνίας με τους δανειστές αφού χαρακτηρίζει αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τις περικοπές των συντάξεων που προβλέπονται από το 2019, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι «Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή».

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή «θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών».

Οι πηγές του Μαξίμου καταλήγουν με την υπενθύμιση για τα περίφημα αντίμετρα που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο». 

Σεισμικές δονήσεις που θα επηρεάσουν την ελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα αναμένεται να προκαλέσει η εφαρμογή των προαπαιτουμένων που απαίτησαν οι πιστωτές και αποδέχθηκε η κυβέρνηση Τσίπρα. 

Επισημαίνεται ότι το non paper με το οποίο το πρωθυπουργικό γραφείο υποβαθμίζει τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έρχεται λίγες μόλις ώρες αφού αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα 140 προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να εφαρμόσει κατ' απαίτηση των δανειστών είναι η εξασφάλιση νομικής γνωμοδότησης ότι η νέα μείωση στις συντάξεις δεν είναι αντισυνταγματική... Πρόκειται για το προαπαιτούμενο υπ' αριθμόν 8 το οποίο χρειάζεται νομοθέτηση από τη Βουλή.

«Provide a legal opinion that the pension reform is in line with the Greek constitutions and the Charter of Fundamental rights and a detailed quantitative assessment of the redistributive impact of pension reforms» αναφέρεται στο συγκεκριμένο προαπαιτούμενο. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι πιστωτές απαίτησαν τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρουσιάσει νομική γνωμοδότηση που θα επιχειρηματολογεί και θα αποδεικνύει ότι το νέο κούρεμα στις συντάξιμες αποδοχές δεν είναι αντισυνταγματικό αφενός για να αποφευχθούν νέοι δικαστικοί αγώνες και αφετέρου για να «μπετονάρουν» τη θέση τους ότι η μείωση συντάξεων είναι επιβεβλημένη και νομότυπη, Έτσι η ελληνική κυβέρνηση -που έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- ανέλαβε την υποχρέωση να επιχειρηματολογήσει και να αποδείξει ότι το νέο κούρεμα στις συντάξιμες αποδοχές είναι εύλογο, δημιουργώντας το νομικό οπλοστάσιο που θα αποδεικνύει ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι αντισυνταγματική.Διαβάστε το «non paper» που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο:

1. Η αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στα νομοσχέδια που αφορούν συνταξιοδοτικά ζητήματα του δημοσίου, είναι αμιγώς γνωμοδοτική. Oι ρυθμίσεις, για τις οποίες γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελούν μέρος μόνο του συνολικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή. 

2. Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από έκθεση αιτιολόγησης όλων των ρυθμίσεων, ενώ η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ληφθεί υπόψη και, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Από την αιτιολογική έκθεση θα προκύπτει με σαφήνεια, όπως εξάλλου συστήνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο λόγος επιλογής όλων των ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και των συνταξιοδοτικών. 

3. Τονίζουμε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ένα σύνολο θετικών μέτρων κοινωνικής στήριξης, τα οποία θα ελαχιστοποιούν τις επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. 

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΝΙΚ

Γνωμοδοτικό όργανο το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποφασιστικό όμως ο θεσμός Τσιπρο-Σόιμπλε. Τρομάρα σας προδότες που με παράνομο τρόπο γδέρνετε τους φτωχούς για να τα χαρίζετε στους πλούσιους ντόπιους και ξένους ολιγάρχες. Εσύ πολιτικέ προδότη Τσίπρα δεν θυμάσαι το σύνθημα 114 της κεντροαριστεράς ; το Σύνταγμα γιατι δεν το τηρείς ; Τώρα γνωμοδότηση ζητήθηκε και σε αυτήν απάντησαν, οταν θα έλθουν οι προσφυγές τι θα κάνετε τότε, γιατι οι αποφάσεις πλεον ειναι ξεκάθαρες ως προς την έκβαση τους, ή μήπως όλα αυτά ήταν πρόσχημα για να κονομησετε και εσείς όπως οι λεβέντες του κλεπτοπασοκ. Κάθε καιρός και οι κλέφτες του, τότε το κλεπτοπασοκ, τώρα οι κλεπτυριζαίοι ολιγάρχες και εργολάβοι. Ντροπή, ντροπή, ντροπή.....

Τι μιλατε

Και απο πανω Κλεφτρονια κολοΣυριζαιοι? Αυτο που κανετε στις Συνταξεις μας ειναι Αντισυνταγματικο.Το Ελεγκτικο Συνεδριο ελπιζω να σας σταματησει την φορα γιατι πηρατε πολυ Αερα.Λαμογια. το Ελεγκτικο Συνεδριο Να ενεργησει επιτελους.να σας κοπει η χαρα Αλητες κολοΣυριζαιοι.

...

Με βάση ποιες αναλογιστικές μελέτες θα πετσοκόψουν πάλι συντάξεις? Τώρα είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι δικαστές του ΣτΕ θα το κρίνουν διαφορετικά? Δεν έχετε αφήσει τίποτα όρθιο. Ούτε Σύνταγμα, ούτε Δικαστικές αποφάσεις. Ξεφτίλες δεχτήκατε τα πάντα για να μείνετε στην εξουσία.

ανδρεας

Οι συνταξεις πρεπει να ειναι ανταποδοτικες οτιεχεις πληρωσει αντιστοιχα να παιρνεις ο τζαμπας πρεπει να πεθανει με τα επιδοματα δεν ερχετε αναπτυξη ερχετε μονο τεμπελια και οκνηρια εχει γινει αφαιμαξη απο ανθρωπους που δουλεψαν στερηθηκαν για να κατασπαταληθουν χωρις να αποδιδουν στην αναπτυξη

μαρτ

Σταματηστε τα ψεματα, πειτε ετσι για πλακα και μια αληιθεια, εσεις λεγαυε οτι θα σεβεστε τη δικαιοσυνη και το συνταγμα, και τα καταπατηατε ολα

Vaggelis

Ένα δεν μπορώ να καταλάβω. Φορείς που γνωμοδοτουν και η απόφαση τους γράφεται από τους αρμόδιους στα παλιά τους τα παπούτσια (για να μην πω τίποτα χειρότερο και λογοκρισία) ποιος ο λόγος της ύπαρξης τους; Αν ένα ελεγκτικο συνέδριο αποφασίζει και ταυτόχρονα παραγκωνιζεται ποιος ο λόγος να υπάρχει; Για να πληρώνουμε τσάμπα μισθούς η να έχουμε την ψευδαίσθηση της δημοκρατικης διαδικασίας;

αντισυριζα-αντιπασοκ

οταν ησουν στο 4% ουρλιαζες για τις αντισυνταγματικες περικοπες, πλεον ειναι νομιμες, να μην ξεχασουμε τον mr Αλεξη την εποχη με τον εταιρο καταστροφεα της Ελλαδος Τζεφρι Παπανδρεου που κατεβαιναν να διαδηλωσουν μαζι με δηθεν αγανακτησμενους για το παγωμα των μισθων, πλεον οι μειωσεις μισθων και συνταξεων ειναι καλυτερα για αυτους τους πολιτικους απατεωνες απο το παγωμα των μισθων της κυβερνησης της ΝΔ του 2008...

Wolf

Μπραβο ρε Αλεξη! Ετσι για να βλεπουν ολοι τι εστι αποτελεσματικη κυβερνηση

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης