Δηλώσεις υποστήριξης στην Ελλάδα

Δηλώσεις υποστήριξης στην Ελλάδα

Ως αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ τυχόν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Δηλώσεις υποστήριξης στην Ελλάδα

Ως αρνητική εξέλιξη για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ τυχόν έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

"Πρέπει να σταματήσουμε την Ευρώπη; Πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή; Κατ΄αρχάς, θα ήταν τεράστιο λάθος για εκείνη και στη συνέχεια, δεν θα ήταν ανεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

"Ο ελληνικός πληθυσμός θα υπέφερε πολύ περισσότερο από ό,τι υποφέρει τώρα, και το γνωρίζω ότι υποφέρει. Θα ήταν χειρότερο. Δεν πρέπει να αποδυναμώσουμε την Ευρώπη, και βρίσκεται ήδη σε δυσχερή κατάσταση, οφείλουμε να την ενισχύσουμε", δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ.

"Η Ελλάδα πηγαίνει άσχημα, η Ελλάδα θα ανακάμψει, θα την βοηθήσουμε", πρόσθεσε, χαιρετίζοντας το θάρρος και το ηγετικό κύρος του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

"Πρόκειται όχι μόνο για την τύχη αυτής της χώρας, που αγαπάμε, αλλά και για την τύχη του νομίσματός μας. Υπερασπιζόμαστε το νόμισμά μας, το επίπεδο της ζωής μας. Βοηθώντας την Ελλάδα και μη επιτρέποντας οι παρεκτροπές να γίνονται σε τέτοιο σημείο επιβλαβείς, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ευρωπαϊκό όνειρο", πρόσθεσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία δεν κινδυνεύει από μετάδοση της κρίσης.

Κλείσιμο

Σε ερώτηση σχετικά με τα επικριτικά σχόλια των οικονομολόγων ως προς ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας, απάντησε: "Οι οικονομολόγοι είναι οι κριτικοί, δεν είναι οι πληρωτές. Οι οικονομολόγοι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι, ίσως θα πρέπει να τους ακούμε λιγότερο και να ακούμε λίγο περισσότερο τη φωνή της λογικής, την πολιτική και τους πληθυσμούς".

Θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε και ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ζαν Πωλ Φιτουσί.     Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε από το πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης, ο διάσημος οικονομολόγος αναφέρθηκε αναλυτικά στη φάση που διέρχεται η οικονομία της χώρας μας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Φιτουσί τόνισε ότι "σήμερα πληρώνουμε το κόστος της απουσίας μιας πολιτικής διακυβέρνησης της Ευρώπης, κάτι που επέτρεψε στους κερδοσκόπους να κινηθούν, χωρίς να πρέπει να αντιμετωπίσουν, ουσιαστικά, κανέναν κίνδυνο, χωρίς να πάρουν κανένα ρίσκο".

Ο διακεκριμένος καθηγητής του "Ιnsitut d' Etudes Politiques de Paris" υπογράμμισε επίσης ότι "δεν πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε χρεοκοπία". "Άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει. Εκείνη που χρειάζεται συμβουλές και μαθήματα οικονομίας είναι η γερμανίδα καγκελάριος".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδείξει ότι, όντως, υφίσταται, καταφέρνοντας να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε στην Ελλάδα", επέμεινε ο Γάλλος καθηγητής και αναλυτής διεθνών οικονομικών υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά, δε, τις παγκόσμιες ισορροπίες, ο Φιτουσί θέλησε να υπενθυμίσει ότι "και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλα προβλήματα με τη δημόσια οικονομία τους. Σε αντίθεση, όμως, με την Ευρώπη, οι κερδοσκόποι δεν έπληξαν την Αμερική, διότι εκεί υπάρχει ένας ισχυρός, ενιαίος πολιτικός συντονισμός".

Σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο, ο οποίος διδάσκει τόσο στο Παρίσι όσο και στο πανεπιστήμιου Luiss της Ρώμης, "μια μερική λύση, για την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με πιο χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά, παράλληλα και με την έγκριση προγραμμάτων στήριξης των χαμηλοεισοδηματιών και των ανέργων".

Τέλος, ο καθηγητής Φιτουσί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση είναι καθοδόν προς την Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης