Μέρκελ σε Τσίπρα: Εργάζομαι για συμφωνία στο Eurogroup

Αυτό φέρεται να του είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη μετά την επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα - Σήμερα η συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ

Μέρκελ σε Τσίπρα: Εργάζομαι για συμφωνία στο Eurogroup
Διαβεβαιώσεις από την Άνγκελα Μέρκελ
ότι καταβάλει προσπάθειες για τεχνική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές στο αυριανό
Eurogroup, φέρεται να έλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικής πηγές, ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Πληροφορίες (που μετέδωσε και το ΑΠΕ) αναφέρουν ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε αμέσως
μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας ότι θα ζητήσει σύνοδο κορυφής εάν δεν υπάρξει λύση αύριο στο Eurogroup της Μάλτας.

Είναι πιθανόν δε, εξαιτίας αυτών των διαβεβαιώσεων που φέρεται να έλαβε ο κ. Τσίπρας από την κυρία Μέρκελ, να χαμήλωσε στη συνέχεια τους τόνους,
εκτιμώντας χθες βράδυ ότι δεν βλέπει να συνέρχεται η σύνοδος κορυφής - εννοώντας προφανώς ότι θα υπάρξει τελικά λύση.

Σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικές πηγές, τη συνομιλία ζήτησε η κυρία Μέρκελ, η οποία είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης και ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Σήμερα η συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ
Οι συζητήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα μέτρα από το 2019 εστιάζουν πλέον σε «διαδικαστικά» ζητήματα. Οι περικοπές συντάξεων θα φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ (για καθαρή εξοικονόμηση 1,8 δισ. ή 1% του ΑΕΠ) και η μείωση του αφορολογήτου φαίνεται να «κλειδώνει» μάλλον στα 5.900 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας και πώς ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα, θα κριθούν ενδεχομένως σήμερα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε και στις επαφές Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς στη Μάλτα, στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup της Παρασκευής.
 
Κυβερνητικές πηγές επέμεναν το βράδυ της Τετάρτης πως η συμφωνία θα κλείσει και χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει ο πρωθυπουργός τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, όπως είχε δημοσίως προαναγγείλει ότι θα πράξει.
 
Παζάρια για το «πότε και πόσα»  
Χθες πάντως ανώτατος αξιωματούχος εμμέσως επιβεβαίωσε ότι -όπως πρώτο αποκάλυψε το protothema.gr και μετέδωσε το Bloomberg- η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι βαρύ πακέτο περικοπών 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις από το 2019, αλλά και την επιβολή επιπλέον φόρων 1% του ΑΕΠ από μείωση στο αφορολόγητο το 2020 -η οποία όμως μπορεί και να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 
Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι πιο ευέλικτη από την αρχική θέση των δανειστών για λήψη συνολικών μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019.
 
Η πρόταση αυτή παρότι κρύβει και πάλι τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα για εξοικονόμηση ύψους 3,6 δισ. ευρώ το 2019 και στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.​

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης