"Καλλικράτης": Το σχέδιο που αλλάζει την Ελλάδα

"Καλλικράτης": Το σχέδιο που αλλάζει την Ελλάδα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου «Καλλικράτης» και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή.

"Καλλικράτης": Το σχέδιο που αλλάζει την Ελλάδα
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου «Καλλικράτης» και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο, θα συνεδριάσει την Τετάρτη στη Βουλή.

Μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την στιγμή που ανέλαβε στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Γιάννης Ραγκούσης δημιούργησε ένα σχέδιο, το οποίο η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, μετά από πέντε χρόνια στη εξουσία, δεν κατάφερε να καταρτίσει ούτε καν ως σχέδιο προσχεδίου. Η οικονομική κρίση αναδεικνύει πλέον την βασικότερη πτυχή του «Καλλικράτη»: αυτή της εξοικονόμησης σοβαρών πόρων, οι οποίοι μέχρι σήμερα διαχέονταν και πολλές φορές εξαφανίζονταν στου διαδρόμους των πολυάριθμων δήμων. Μία βασική επιλογή της «νέας αρχιτεκτονικής» στην περιφέρεια αποτελεί ο περιορισμός των δαπανών, όπως επίσης και η συγκεκριμένη καταγραφή των εσόδων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, εξού και η δημιουργία οικονομικής υπηρεσίας σε κάθε δήμο.

Τους τελευταίους μήνες ο υπουργός με τους υφυπουργούς Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργο Ντόλιο δίνουν μάχη με το χρόνο σε ολονύχτιες συσκέψεις στο υπουργείο προκειμένου να δώσουν στη δημοσιότητα και να ψηφιστεί το σχέδιο έγκαιρα, έχοντας πετύχει το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό το λόγο το τελευταίο διάστημα άρχισαν τις διαβουλεύσεις με βουλευτές, την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Εκεί απέστειλαν πριν από μερικές ημέρες προσχέδιο του «Καλλικράτη» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έχουν όλο το χρόνο να το μελετήσουν, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, από το προσχέδιο που απεστάλη ελάχιστα σημεία θα αλλάξουν. Πρόθεση του υπουργείου είναι να ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαίου από τη Βουλή, εκτός απροόπτου, ώστε να δοθεί το χρονικό περιθώριο σε όλα τα κόμματα να «χρίσουν» τους υποψηφίους τους. Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν εκφράσει σε κάποιες περιοχές ήδη ορισμένες αντιρρήσεις, αλλά δείχνουν πρόθυμοι να τις άρουν προκειμένου απρόσκοπτα να ψηφιστεί το σχέδιο, γεγονός που θα βελτιώσει τη «μαύρη» εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα δείξει ότι η Ελλάδα, παρά το σοκ της οικονομικής κρίσης, προχωράει μπροστά με αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις.   

Η μητροπολιτική επιτροπή Θεσσαλονίκης

Το «ΘΕΜΑ» σήμερα αποκαλύπτει τον τρόπο εκλογής της μητροπολιτικής επιτροπής και λειτουργίας του μητροπολιτικού μοντέλου στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα οποία θα επηρεάσουν καθοριστικά την περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Κατ΄ αρχήν η περιφέρεια Θεσσαλονίκης θα εκλέγει 71 περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων οι 41 θα αναλογούν στον νομό Θεσσαλονίκης, κατά πληθυσμιακή αντιστοιχία. Από αυτούς θα εκλέγεται η μητροπολιτική επιτροπή, όπου θα συμμετέχουν 15 συνολικά σύμβουλοι, 9 της πλειοψηφίας και 6 της μειοψηφίας. Η μητροπολιτική επιτροπή θα υπόκειται στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος θα έχει μητροπολιτικές αρμοδιότητες. Η μητροπολιτική επιτροπή θα αναλαμβάνει κυρίως τις εξής αρμοδιότητες, οι οποίες θα ισχύουν και για την μητροπολιτική επιτροπή της Αθήνας: α) πολιτική προστασία, β) μητροπολιτικές συγκοινωνίες, γ) αστικές αναπλάσεις και δ) υπερτοπικό πράσινο. Οι αρμοδιότητες αυτές άπτονται σε επίπεδο περιφέρειας και κρίθηκε αναγκαίο να διαχειρίζονται από μια επιτροπή η οποία θα έχει την ευελιξία να παρεμβαίνει σε ένα ευρύτερο πεδίο από ένα στενά τοπικό, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι σήμερα.
Κλείσιμο

Ο θεσμός του τοπικού αντιπεριφεριάρχη

Ένας από τους νέους και πρωτοποριακούς θεσμούς που εισάγει το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι και αυτός του τοπικού αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος θα παρακολουθεί τις ανάγκες και θα έχει την επίβλεψη των έργων σε κάθε νομό, ενώ συγχρόνως θα βρίσκεται σε απευθείας επαφή με τον περιφερειάρχη, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ίσχυε – τουλάχιστον θεσμικά – μεταξύ διορισμένου περιφερειάρχη και εκλεγμένου νομάρχη. Ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης δεν θα προκύπτει μετά την εκλογή του εκάστοτε περιφερειάρχη, αλλά θα ανακοινώνεται πριν, κατά την δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου. Δηλαδή ο κάθε νομός θα ξέρει εκ΄ των προτέρων ποιον θα έχει περιφερειάρχη και τοπικό αντιπεριφερειάρχη και θα ψηφίζει ανάλογα, ενώ μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι σε κάθε νομό γνώριζαν μεν τον νομάρχη, αλλά ο περιφερειάρχης οριζόταν κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο «Καλλικράτης», λοιπόν, προβλέπει οι κάτοικοι να αποφασίζουν, εκτός του περιφερειάρχη και του αντίστοιχου τοπικού τους άρχοντα, ο οποίος, ως τοπικός αντιπεριφεριάρχης, θα περιλαμβάνεται σε κοινό ψηφοδέλτιο.
Επιπλέον θα υπάρχουν και «καθ’ ύλην αντιπεριφερειάρχες», δηλαδή αντιπεριφερειάρχες σε τομείς ευθύνης, όπως οικονομία, πολιτισμό, δημόσια έργα κτλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης