Τσακαλώτος για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων: Το ΔΝΤ μας είπε «αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα»!

Τσακαλώτος για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων: Το ΔΝΤ μας είπε «αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα»!

«Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός των Οικονομικών


Τσακαλώτος για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων: Το ΔΝΤ μας είπε «αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν και άλλα»!
Σε ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όχι στην ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να επιρρίψει την ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χωρίς ωστόσο να διαψεύσει ότι η καθυστέρηση – όπου κι αν οφείλεται – θα φέρει νέα μέτρα. Παράλληλα, ο ίδιος προχωρά και σε αποκαλύψεις για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει ότι απο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο του διεμήνυσαν πως: «Αν αυτά δεν σας αρέσουν (σ.σ. κούρεμα αφορολόγητου και συντάξεων) υπάρχουν κι άλλα!».

Ο κ. Τσακαλώτος σε ερώτημα που του έθεσε η «Εφημερίδα των Συντακτών» για το αν «η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης προκάλεσε ή όχι νέες απαιτήσεις των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα που αφορούν το αφορολόγητο και νέες περικοπές στις συντάξεις» υποστήριξε αρχικά πως «δεν έχει παίξει σε αυτό το θέμα ρόλο η όποια καθυστέρηση» για να προσθέσει: «Ηδη απο το φθινόπωρο το ΔΝΤ ζητούσε 2% μέτρα διότι εκτιμούσε ότι το 2019 δεν θα φτάσουμε τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Απο τον Δεκέμβριο, όταν πλέον φαινόταν ότι θα πιάναμε τον στόχο, άλλαξε τροπάριο και ζήτησε μέτρα για μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με το επιχείρημα ότι αυτά είναι ποιοτικά διαρθρωτικά μετρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Αυτά τα επιχειρήματα συνοδεύτηκαν με την επωδό ότι αν αυτά δεν σας αρέσουν υπάρχουν κι άλλα! Πώς είναι λοιπόν δυνατό να μην υπάρχει καθυστέρηση με αυτή την τακτική και με έναν Σόιμπλε που παραμένει σφίγγα σε ό,τι αφορά το χρέος;».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Τσακαλώτος πριν απο λίγες ημέρες μιλώντας στον Αnt1 και στο ερώτημα γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ληφθεί «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» είχε απαντήσει:
«Τι θέλατε να πει; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνεις όσο μικρότερη υποχώρηση...».
Κλείσιμο

Εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών προεξοφλούσε ότι στη συμφωνία που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση θα έρθουν νέα μέτρα... «Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μίνιμουμ, πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μάξιμουμ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στον Ant1.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης