Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου ενόψει της πολυμερούς για το Κυπριακό

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου ενόψει της πολυμερούς για το Κυπριακό

Μετά το «ναυάγιο» της απευθείας συνομιλίας Τσίπρα - Ερντογάν 

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου ενόψει της πολυμερούς για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη και στη συνάντηση που θα έχουν εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον για τις διεργασίες στο
Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την οριστικοποίηση του ναυαγίου στις προσπάθειες της Αθήνας για μία απευθείας συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον
Κλείσιμο
Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επιβεβαιώθηκε χθες και παρά τις προσδοκίες, που περιέργως πώς και γιατί, είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση, η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, δεν είναι θα πραγματοποιηθεί, διότι οργανωτικά δεν υπήρχαν, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι προϋποθέσεις, λόγω των δυσάρεστων εξελίξεων στις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία.

Με δεδομένο όμως ότι η Αθήνα είχε περίπου ταυτίσει την συνάντηση των δύο ηγετών με την επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης, γεννάται το ερώτημα εάν εκ των πραγμάτων η διεθνής αυτή πρωτοβουλία θα πετύχει σημαντικά βήματα προς την εξεύρεση μίας λύσης στο Κυπριακό. Από το Μαξίμου παραδέχονται πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα και πως όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής.

Έτσι κι αλλιώς η πολυμερής θεωρείται “ανοιχτού ορίζοντα”, υπό την έννοια ότι ακόμη «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα», όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τον κ. Τσαβούσογλου θα δει στη Νέα Υόρκη και τον νέο σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φιν.

Θα έχει επίσης συνάντηση και με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του για την παρουσία του στη Γενεύη, ο πρωθυπουργός θα έχει τη Δευτέρα διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Τρίτη θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης