ΝΔ: Χρειαζόμαστε σχέδιο εξόδου από την κρίση σε συνεννόηση με τους εταίρους

ΝΔ: Χρειαζόμαστε σχέδιο εξόδου από την κρίση σε συνεννόηση με τους εταίρους

Το γάντι των εκλογών πέταξε στο Μέγαρο Μαξίμου η αξιωματική αντιπολίτευση -Αν δεν μπορούν να κλείσουν την αξιολόγηση επειδή είναι σκληρά τα μέτρα που αποδέχτηκαν, ας πράξουν τα δέοντα που είναι οι εκλογές, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας  

ΝΔ: Χρειαζόμαστε σχέδιο εξόδου από την κρίση σε συνεννόηση με τους εταίρους
Τη συνεννόηση με τους εταίρους της χώρας και όχι τη σύγκρουση μαζί τους, προκρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, επιμένοντα στο αίτημα για εκλογές με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή ένα «ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση», το οποίο πρέπει «να υποστηρίξουμε με αυτοπεποίθηση και με όρους εθνικής αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας».

Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι τα σενάρια περί ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος «μόνον ως φάρσα» μπορούν να αντιμετωπιστούν, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας απέρριψε κάθε πιθανότητα να υπερψηφίσει το κόμμα του τυχόν νέα συμφωνία που θα συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές, ακόμη και αν τεθεί ζήτημα υπερψήφισής της από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.  

Κλείσιμο
«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εμείς δεν θα αποτελέσουμε το άλλοθι του κ. Τσίπρα, προκειμένου να διαφύγει των δικών του ευθυνών», τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Αν νομίζει ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία ή στήριξη προκειμένου να περάσει τα οποιαδήποτε μέτρα από τη Βουλή, τότε να προχωρήσει στα δέοντα. Και αυτά είναι οι εκλογές», συμπλήρωσε.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, εξάλλου, υφίσταται αναντιστοιχία ανάμεσα στη βούληση της ελληνικής κοινωνίας και στην κοινοβουλευτική έκφραση των πολιτικών δυνάμεων. Κι αυτό καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, «αυτή τη στιγμή 9 στους 10 Έλληνες είναι απογοητευμένοι, θυμωμένοι με τον κ. Τσίπρα». Ενώ τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων αποτυπώνεται «πολύ μεγάλη προσδοκία για την προσπάθεια» της ΝΔ και πολλαπλάσια αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το «τίμημα της ανικανότητας»
«Η Ελλάδα πλήρωσε και πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα από την ανικανότητα και αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», δηλώνει ο κ. Κικίλιας. «Είμαστε στα τέλη Δεκεμβρίου και η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα κλείσει, θέτοντας σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και οδηγώντας τη χώρα σε νέα καταστροφικά αδιέξοδα». Όπως σημειώνει ο γαλάζιος εκπρόσωπος, «ο κ. Τσίπρας παριστάνει ότι διαπραγματεύεται, ενώ στην πραγματικότητα έχει συμφωνήσει σε μεγάλα πλεονάσματα 3,5%, για πολλά χρόνια μετά το 2018 που λήγει το πρόγραμμα και έχει αποδεχτεί τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που αυτοί οι στόχοι επιβάλλουν». 

«Στην πραγματικότητα έχει μονογράψει ένα τέταρτο σκληρό Μνημόνιο», υποστηρίζει ο κ. Κικίλιας. «Συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά, με μοναδικό του γνώμονα την εξαπάτηση του λαού», συμπληρώνει και εξηγεί: «Ενώ είχε δεσμευτεί να κλείσει έγκαιρα την αξιολόγηση, στη προσπάθειά του να κερδίσει λίγους πόντους δημοφιλίας, μοιράζει ένα “αντίδωρο” στους συνταξιούχους, επιχειρώντας να τους εξαπατήσει, αφού με την πολιτική του, τους προκαλεί πολλαπλάσιες απώλειες εισοδημάτων». 

Κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας παραμένει αμετανόητος. Είναι σφηνωμένος στην καρέκλα του πρωθυπουργού και έχει το θράσος να μιλάει για πρόθυμους, ενώ είναι εκείνος που έχει υπογράψει κόφτη, υπερταμείο, μεγάλες περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ και την άγρια υπερφορολόγηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ο πρωθυπουργός που καταδιώκει την δημιουργική Ελλάδα και με τις παλινωδίες του έχει μετατραπεί σε σύμμαχο διαφόρων ακραίων κύκλων της Ευρώπης, που αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας μας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν πρέπει η αποτυχία του να μετατραπεί σε αποτυχία της Ελλάδας».

Η διαφωνία με το επίδομα
Σε σχέση με την εφάπαξ παροχή προς τους συνταξιούχους, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, επιμένοντας ότι «δεν συνεννοήθηκε με κανέναν από τους εταίρους μας και αυτό είχε ως συνέπεια να δυναμιτίσει τη διαπραγμάτευση, να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και, άρα, ουσιαστικά να μην ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης». Ο ίδιος ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για το 2,7% ανάπτυξη το 2017 τίθενται εν αμφιβόλω. Και τόνισε ότι «την ίδια στιγμή που λέει ότι διαπραγματεύεται σκληρά, κόβει το 50% του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις συντάξεων τριπλάσιες από το επίδομα το οποίο τους δίνει».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατέγραφε τη διαφωνία του κόμματός του και επειδή «το επίδομα αυτό δεν έχει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια», με αποτέλεσμα «να το παίρνουν κάποιοι που έχουν λιγότερη ανάγκη, έναντι κάποιων άλλων».

Για το ζήτημα του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά, ο κ. Κικίλας επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, υπερασπίστηκε επί 3 χρόνια, τον μειωμένο Φ.Π.Α. στα νησιά και δεν αποδέχτηκε τις απαιτήσεις των δανειστών για κατάργησή του». Σε αυτό το πλαίσιο, «οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έφερε στη Βουλή την αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά, η Νέα Δημοκρατία την καταψήφισε», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας: «Άρα, είναι προφανές, ότι εμείς μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας και ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται, σύρεται, να αλλάξει στάση, όχι για όλα τα νησιά, για κάποια νησιά. Και μιλάει για αναστολή του μέτρου για ένα χρόνο». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης