Βουλή: Ο «ενικός», οι σημειώσεις και η... μπάλα

Το κομπολόι του Τσίπρα, η εφημερίδα του Φίλη, το φόρεμα «χελωνονιντζάκι» της Βαγενά και η Εθνική Ελλάδος - Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Τον ενικό στα στελέχη σας, όχι σε μένα»

Βουλή: Ο «ενικός», οι σημειώσεις και η... μπάλα
Παρότι στη χθεσινή συζήτηση για τη διαφθορά
ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες, στα πηγαδάκια των διαδρόμων της
Βουλής η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι κανείς δεν έγινε σοφότερος.

Κλείσιμο
Τα ονόματα και οι διευθύνσεις που υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας
να καταγγείλει ενώπιον του σώματος αποδείχθηκαν μια επανάληψη των ανακοινώσεων της κυβέρνησης κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Νομίζω μάθατε πολλά καινούρια από μένα και τίποτε καινούριο από τον πρωθυπουργό». Αυτό το καυστικό σχόλιο έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη Βουλή. «Μια από τα ίδια. Απαντήσεις σε αυτά που έθεσα δεν πήρα όπως είδατε» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
 για τη «μάχη» που είχε με τον πρωθυπουργό.

Από την άλλη, κυβερνητικοί βουλευτές σχολίαζαν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, κατά την ομιλία του στη Βουλή, αναφερόμενοι στη λάσπη που, κατά τη δίκη τους άποψη, δέχονται το τελευταίο διάστημα για τους πλειστηριασμούς, την υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών, τον Καλογρίτσα και τη σχέση του με την Τράπεζα Αττικής.

Εντύπωση προκάλεσε η έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στη σχέση ανάμεσα στην τράπεζα Αττικής, τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Στις έντονες αντιδράσεις, μάλιστα, πρωτοστάτησε ο βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, που δεν «γλίτωσε» την παρατήρηση από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Νωρίτερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του άρχισε να μιλάει για το ΣτΕ και τη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός γέλασε ειρωνικά, ενώ άρχισε να κρατά σημειώσεις- πράγμα που δεν διέφυγε της προσοχής του ομιλητή, ο οποίος μάλιστα τον παρότρυνε να συνεχίσει να σημειώνει...

Μάλιστα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξανέστησαν κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του προέδρου της ΝΔ, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε «ψεύτη» τον πρωθυπουργό. Εν χορώ οι κυβερνητικοί βουλευτές άρχισαν να φωνάζουν, ενώ μετά από απανωτές επιπλήξεις από το προεδρείο της Βουλής, ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, αποχώρησε εκνευρισμένος. Πώς αντέδρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την κυβερνητικό του εταίρο; Γελούσε ειρωνικά.

Η χυδαιότητα του λόγου σας είναι επιβεβαίωση της ενοχής σας και της πολιτικής σας κατάρρευσης, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Και προσέθεσε: «Είστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και ο πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός αυτής της χώρας». «Το ληξιαρχείο τη ιστορίας πολύ σύντομα θα γράψει ότι θα είστε και ο νεότερος τέως πρωθυπουργός» κλιμάκωσε την επίθεσή του.

Κλείνοντας, από την άλλη, ο πρωθυπουργός την ομιλία του κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για την υπόθεση Siemens. «Όταν εγώ ήμουν στις καταλήψεις, εσείς ξεκινάγατε τα πολιτικά σας βήματα με την στενή αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Μιλάτε εδώ για συμφωνία της αλήθειας. Σας καλώ να αποκαταστήσετε αυτή την αλήθεια. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων -που είμαι- εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. Ανεβείτε στο βήμα για να απαντήσετε σε ένα πράγμα. Υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο Siemens, ναι ή όχι;» ανέφερε.

Έντονοι διάλογοι

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός έστρεφε το βλέμμα του πολλές φορές στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, που καθόταν δίπλα του και σχολίαζαν τα όσα έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ. Στη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, πάντως, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε πολλές φορές συνοφρυωμένος, ενώ κρατούσε και ένα κομπολόι.





Χαρακτηριστικό της βραδιάς ο έντονος διάλογος που είχαν στη Βουλή οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης λίγο πριν ο πρόεδρος της ΝΔ ολοκληρώσει τη δευτερολογία του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι του απευθύνθηκε στον ενικό. Η στιχομυθία είχε ως εξής:

- Μητσοτάκης: Έχω εκλεγεί από 400 χιλιάδες νεοδημοκράτες…

- Τσίπρας: Ξέρεις ότι κι εγώ έχω εκλεγεί από τον ελληνικό λαό…

-Μητσοτάκης: Τον ενικό στα στελέχη σας, όχι σε μένα. Κάνατε δέκα χρόνια να πάρετε πτυχίο. Πόσα ένσημα έχετε κολλήσει; (διαμαρτυρίες από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ)

-Μητσοτάκης: Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ένας στους τρεις θα είστε εδώ μετά τις εκλογές, φωνάξτε λοιπόν... Και μιας και λέτε για εκλογές, προκηρύξτε και άλλες να μετρηθούμε. Δεν είναι μακριά η στιγμή που ο λαός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του κι ας λέτε ότι θα εξαντλήσετε την τετραετία.

Ολομέλεια: Το κομπολόι του πρωθυπουργού, τα γέλια του Παππά στα ορεινά και το φόρεμα... χελωνονιντζάκι

Μια φωτογραφία στο κινητό του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε αντικείμενο συζήτησης και γελώτων σε πηγαδάκι μεταξύ βουλευτών της ΝΔ πριν την έναρξη της διαδικασίας.



Ιδιαίτερα ευδιάθετοι, όμως, ήταν και στο πηγαδάκι που είχαν δημιουργήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν την έναρξη της συζήτησης και ενώ οι βουλευτές έμπαιναν στην αίθουσα: Πρωταγωνιστές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας με τους κ.Τριανταφυλλίδη, Παπαδόπουλο και Μπαλάφα.

Τα ορεινά της πτέρυγας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει, κατά την πρωτολογία του κ. Τσίπρα, να καθίσει μόνος του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Επίσης, καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν παρέλειπε να σχολιάζει, ενώ πολλές φορές χαμογελούσε με ειρωνικό βλέμμα.



Στα τελευταία έδρανα κάθισαν και οι υπουργοί Γιάννης Σταθάκης και Αριστείδης Μπαλτάς. Κατά τη δευτερολογία, ωστόσο, σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο κάθισε στα έδρανα, με τον Πάνο Καμμένο να κάθεται δίπλα στον πρωθυπουργό.

Με ένα εντυπωσιακό σε όγκο με χαρτιά και φακέλους μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Τα άφησε μπροστά του σε κοινή θέα, ενώ κατά διαστήματα ανατρέχει στους φακέλους, προετοιμαζόμενος, προφανώς, για τη συνέχεια.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν ενθουσίασε ιδιαίτερα τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ (που έχει κάνει γνωστό, μάλιστα, ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές), την κυρία Άννα Βαγενά. Έτσι, ξεχώριζε για δύο πράγματα: Το φόρεμα... χελωνονιτζάκι που είχε επιλέξει (μαύρο με φωσφοριζέ πράσινο), αλλά και την εφημερίδα που διάβαζε μέσα στην Ολομέλεια.



Στη συνέχεια, όμως, όταν σταμάτησε το διάβασμα, άρχισε να αντιδρά με φωνές στα όσα έλεγε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Πες για τα δάνεια, φώναξε βάζοντας τα χέρια της στο στόμα της ως... ντουντούκα.

Εφημερίδα, όμως, «συνελήφθη» από το φωτογραφικό φακό να διαβάζει και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, το ρεπορτάζ, πάντως, αφορούσε την Παιδεία.



Αντικείμενο σχολιασμού αποτέλεσε η άδεια ολομέλεια κατά την πρώτη ομιλία της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν εγκαταλείψει την αίθουσα της Ολομέλειας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βαγενά, η οποία πέρασε την ώρα της στο εντευκτήριο, όπου, κατά την προσφιλή της τακτική, άπλωσε τα πόδια της σε ένα τραπεζάκι για να ξεκουραστεί.



Δεν κατάφερε να κρύψει τον εκνευρισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, όταν ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, έκανε αναφορά στον Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν φίλος του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ. Ο κ. Γκιόκας από την πρώτη σειρά των εδράνων χτυπούσε με εκνευρισμό το χέρι του.

Ενοχλημένος φαινόταν ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, όταν κάποια στιγμή, λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, τον πλησίασε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, και κάτι του είπε. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν απάντησε και ο Πάνος Καμμένος επέστρεψε στα υπουργικά.

Η συζήτηση και η…. μπάλα


Μπορεί στην Ολομέλεια να ήταν σε εξέλιξη, μέχρι αργά το βράδυ, η συζήτηση για τη διαπλοκή, πάρα ταύτα η Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο έπαιζε για τα προκριματικά του Μουντιάλ, γεγονός που δεν άφησε αδιάφορο τους βουλευτές. Στο καφενείο της Βουλής, η μια οθόνη έδειχνε την Ολομέλεια, αλλά η άλλη οθόνη τον αγώνα. Το ίδιο σκηνικό και στο εντευκτήριο.



Και καβγάς με Βούτση
Η ομιλία του Πάνου Καμμένου προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Οικονόμου καθώς τον κατηγόρησε ως στενό συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου.Ο κ. Οικονόμου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού, όμως την ίδια αίτηση είχαν καταθέσει προς το προεδρείο της Βουλή και άλλοι βουλευτές. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένταση με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση και τους βουλευτές που ήθελαν να μιλήσουν. 

Δείτε όσα έγιναν:



Βάρναλης από Κουτσούμπα
 
Ο κ. Κουτσούμπας πάντως στην ομιλία του έδειξε ποιητική διάθεση καθώς απήγγειλε Κώστα Βάρναλη.



Δείτε βίντεο: Τσίπρας vs Μητσοτάκη: Οι εκλογές και ο ενικός


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης