Θεοχάρης κατά κυβέρνησης: Βάλατε συνεργάτη της χούντας στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

Θεοχάρης κατά κυβέρνησης: Βάλατε συνεργάτη της χούντας στην Επιτροπή για το Σύνταγμα

Σχολιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΥΠΑ, ο ανεξάρτητος βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την κακοδαιμονία στο Δημόσιο δημιουργώντας δύο νέες δομές

Θεοχάρης κατά κυβέρνησης: Βάλατε συνεργάτη της χούντας στην Επιτροπή για το Σύνταγμα
Σφοδρή κριτική άσκησε σήμερα ο Χάρης Θεοχάρης
στην Κυβέρνηση, με αφορμή τη ανακοίνωση της σύστασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Προχωρώντας σε μία σοβαρή καταγγελία από το βήμα της
Βουλής, ο ανεξάρτητος βουλευτής υποστήριξε ότι μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το Σύνταγμα υπάρχει και ένα πρόσωπο που είχε συνεργαστεί με τη χούντα, μετέχοντας στην επιτροπή που είχε συστήσει το δικτατορικό καθεστώς για την εκλαΐκευση του δικού του «Συντάγματος». 

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε τα εξής από το βήμα της Βουλής:
Κλείσιμο
«...Διαλύσατε το δημόσιο, διαλύετε τη δικαιοσύνη, διαλύετε τους θεσμούς, διαλύετε τα πάντα στο πέρασμά σας. Με την ευκαιρία, σήμερα στους Δικαστές δώσατε υποσχέσεις για τους μισθούς ως αντάλλαγμα για την αναβολή της συνεδρίασης του ΣτΕ; Τόσο απροκάλυπτη συναλλαγή; Και ο ευτελισμός του Συντάγματος με την επιτροπή που ανακοινώσατε; Συμπεριλάβατε τον κ. Παραρά. Το ξέρετε πως ήταν μέλος της επιτροπής εκλαΐκευσης του Συντάγματος της Χούντας; Δεν ντραπήκατε; Ανακαλέστε τώρα».


«Μετατρέψατε την ΥΠΑ σε δύο νέες δημόσιες υπηρεσίες»

 
Στην τοποθέτησή του αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε ότι το νέο σχέδιο νόμου συνεχίζει την κακοδαιμονία στο Δημόσιο, αφού προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων δομών. Υπογράμμισε δε ότι πουθενά στην Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση τη Γαλλία, δεν είναι δημόσια υπηρεσία η ΥΠΑ.

Δείτε παρακάτω το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Συζητάμε το ν/σ που συνεχίζει την κακοδιοίκηση, την κακοδαιμονία και τη διαφθορά. Ας ακούσει ο ελληνικός λαός τη βαθιά τομή που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: μία δημόσια υπηρεσία μετατρέπεται σε ΔΥΟ δημόσιες υπηρεσίες.
 
Πουθενά στην Ευρώπη με μόνη εξαίρεση τη Γαλλία δεν είναι δημόσια υπηρεσία η ΥΠΑ. Είναι δημόσια εταιρεία με μέτοχο το δημόσιο, όπως θα έπρεπε να είναι και εδώ.
 
Χάσαμε άλλη μια ευκαιρία. Να σταματήσετε τα ρουσφέτια και τις προσλήψεις και να κάνετε πιο διαφανή τη χρήση του δημόσιου χρήματος.»

 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής έθεσε μάλιστα και δύο καίριες ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό:

«Πρώτα, πώς θα πληρωθούν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της ΕΜΥ; Δε μπορέσαμε να το ρωτήσουμε καθώς η ΕΜΥ δεν κλήθηκε στους φορείς – όλα τα κάνετε βιαστικά και εν κρυπτώ και παραβύστω – και τα χρήματα από το Eurocontrol που πρέπει να πηγαίνουν και στην ΕΜΥ τώρα πηγαίνουν μόνο 80-20 στους δύο νέους φορείς.
Δεύτερον τα έσοδα από το Eurocontrol έχουν τιτλοποιηθεί στη Lehman μέχρι το 2019 από τον κ. Χριστοδουλάκη και επεκτάθηκε μέχρι το 2026 από τον κ. Αλογοσκούφη; Τι συμβαίνει;»

 
Επίσης, ο κ. Θεοχάρης διατύπωσε τις ακόλουθες προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει στο δημόσιο:   
                              
 
«Αντί κριτικής, θα σας περιγράψω τι θα πρέπει να γίνει στο δημόσιο. Πώς ένα μοντέλο λειτουργικού δημοσίου μπορεί να φέρει την επανάσταση που η χώρα χρειάζεται.
 
Πρώτα η οργανωτική αναδιοργάνωση.
 
Τα υπουργεία σε όλα τα σύγχρονα κράτη είναι αρμόδια μόνο για το νομοθετικό και στρατηγικό πλαίσιο καθώς και την παρακολούθηση των στόχων των διαφόρων υπηρεσιών. Έχουν τους πιο καταρτισμένους δημοσίους υπαλλήλους γιατί από εκεί ξεκινάει ο πολιτικός έλεγχος του κράτους. Έλεγχος επί τη βάση σχεδίων και πλάνων δράσης, όχι προσωπικών σχέσεων και σκοτεινών συναλλαγών.
 
Όλες οι υπηρεσίες χωρίζονται ανάλογα με το αν έχουν εμπορικό ή ελεγκτικό-κανονιστικό αντικείμενο. Αυτό που σας ανάγκασαν να κάνετε με την ΑΠΑ και την ΥΠΑ σε αυτό το ν/σ. Αυτό πρέπει να γίνει παντού.
 
Όταν η υπηρεσία έχει και εμπορικούς σκοπούς, όταν δηλαδή χρεώνει για τις υπηρεσίες της, πρέπει να έχουμε ισολογισμούς, λογιστές, διαφάνεια, ευελιξία στις προμήθειες και στις συμβάσεις και γενικά να λειτουργεί κατά το δυνατόν χωρίς διαφορά από μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση που υποβάλει κάθε χρόνο ισολογισμούς κτλ.
 
Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Είναι κανόνες λογοδοσίας ισότιμοι με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουμε αν θέλουμε να σεβαστούμε τα χρήματα του ελληνικού λαού. 450 εκ έσοδα από το Eurocontrol το χρόνο δημιουργούν στοιχειώδεις υποχρεώσεις. 
 
Στη χώρα μας πρέπει να κάνουμε και ένα ακόμη βήμα: μαζική συγχώνευση οργανισμών και αναδιοργάνωση οργανογραμμάτων για απλοποίηση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
 
 
Δεύτερον, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
 
Η γνώση που πρέπει να ξεκλειδώσει για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάθε υπηρεσία είναι μέσα στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Ταχύτερες, οικονομικότερες, ασφαλέστερες υπηρεσίες για τον πολίτη μπορούν να γίνουν μόνο με τις ιδέες και την πρωτοβουλία των Δημοσίων Υπαλλήλων. Υπάρχει διεθνής έρευνα και μεθοδολογία που Έλληνες καθηγητές έχουν εκπονήσει.
 
Οι βελτιώσεις και οι εξοικονομήσεις μπορούν να επιστρέφουν μερικώς στην υπηρεσία με αγορές υλικού, προσλήψεις όπου είναι αναγκαίο και προγράμματα εκπαίδευσης.
 
Το υπόλοιπο πρέπει να μοιραστεί μεταξύ στήριξης του κοινωνικού κράτους και μείωσης της δυσβάστακτης φορολογίας.
 
Τρίτον, επιβράβευση όσων βελτιώνουν την υπηρεσία τους.
 
Επιλογές προϊσταμένων και διευθυντών σε θέσεις ευθύνης, και επίδομα παραγωγικότητας σε όσους είναι ενεργοί στην παραγωγή προτάσεων και την υλοποίηση τους. Είναι εκείνοι που νοιάζονται – και γνώρισα πολλούς στο δημόσιο – και που πονάνε τον πολίτη και την υπηρεσία τους.
 
Αυτούς πρέπει να επιβραβεύσουμε και να αναδείξουμε. Παραγωγικότητα όχι στην παραγωγή κέρδους αλλά στην παραγωγή δημόσιου αγαθού. Και λογοδοσία στον πολίτη που  μας χρειάζεται και μας πληρώνει.
 
Αυτός είναι ο τρίτος δρόμος για την επανάσταση στο δημόσιο.  Όχι η άκριτη μείωσή του. Όχι το άκριτο φούσκωμά του για προσλήψεις ημετέρων, όχι το συνεχές στραγγάλισμά του κάτω από την κομματική μπότα.
 
Κανένα κόμμα που κυβέρνησε και κυβερνάει δε μπόρεσε να τα κάνει. Χρειάζεται  μια επαναστατική στροφή που θα αλλάξει το παιχνίδι στη χώρα.
 
Ο γόρδιος δεσμός δε λύνεται με τα χέρια πια. Θέλει σπαθί.
 
Εσείς το μόνο που έχετε αποδείξει ότι μπορείτε να κάνετε είναι  να καταστρέφετε και να καταστρέφεστε».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης