LIVE

Κορωνοϊός

Αιφνιδιασμένη και χωρίς αντανακλαστικά η Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

Αιφνιδιασμένη και χωρίς αντανακλαστικά η Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα

Η απάντηση Κοτζιά: «Συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» - Ιδιαίτερα ανήσυχη και η αντιπολίτευση

Εκνευρισμό και αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση το νέο φαινόμενο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, με την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης και τις προκλητικές δηλώσεις για την κυριότητα νησιών του Αιγαίου.

Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών επιλέγουν την εύκολη και συνήθη ερμηνεία περί «εξαγωγής των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων» προς την πλευρά του Αιγαίου, όμως η επιμονή, η  ένταση και το εύρος της νέας τακτικής εκ μέρους της Άγκυρας απαιτούν, όπως λένε έμπειροι παράγοντες, μία πιο ενδελεχή, βαθιά και αποφασιστική προσέγγιση.

Η κυβέρνηση δείχνει έτσι κι αλλιώς αιφνιδιασμένη από τις κινήσεις της Τουρκίας. Στις αρχικές δηλώσεις Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης απάντησε μέσω διαρροών και πέρασε μία ολόκληρη μέρα για να αποφασιστεί η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ, ώστε να δοθεί απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό
Αλέξη Τσίπρα.

Η επίμαχη δήλωση ΕρντογάνΣτην ανακοίνωση του υπουργείου ΥΠΕΞ με την οποία για πρώτη φορά η τουρκική διπλωματία θέτει θέμα κυριότητας σε νησίδες του Αιγαίου, ισχυριζόμενη ότι για το θέμα των λεγόμενων γκρίζων ζωνών υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών! Και σε αυτή την ανακοίνωση χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να εκδοθεί απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, παρότι είχε προηγηθεί της κίνησης του τουρκικού ΥΠΕΞ παρέμβαση του αρχηγού της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Τουρκία χάρισε 16 νησιά στην Ελλάδα με την συνθήκη της Λωζάνης! Ακολούθησε δε όλων αυτών ο δήμαρχος της Άγκυρας, που κυκλοφόρησε χάρτη «χρωματίζοντας» δεκάδες νησιά του Αιγαίου ως να ανήκουν στην Τουρκία και «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα με τη συγκεκριμένη συνθήκη -μεταξύ αυτών η Αίγινα, η Εύβοια κ.α.!  

Πολλά για τη διαμόρφωση περαιτέρω του κλίματος ίσως φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς σήμερα ξεκινά στο Αιγαίο, η άσκηση Παρμενίων και αναμένεται η συμπεριφορά των Τούρκων. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ζητήσει από τριημέρου να μην συμπεριλάβει η χώρα μας στις ασκήσεις νησιά, τα οποία η ίδια… θεωρεί ότι πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Μάλιστα οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει δύο νόταμ, με τις οποίες ισχυρίζονταν ότι η ελληνική αναγγελία παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Προς το παρόν η Αθήνα προτιμά αυτή την εξήγηση, ότι δηλαδή έχουμε απλώς την εκδήλωση ενός εσωτερικού πολιτικού προβλήματος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Και ότι περίπου όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μίας πλειοδοσίας που γίνεται στην πολιτική σκηνή της Άγκυρας, εξαιτίας των αδιεξόδων της τουρκικής ηγεσίας. Και πώς ο Ερντογάν θέλει περισσότερο να στρέψει αλλού την προσοχή από την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Αυγούστου. Δεν είναι όμως διόλου βέβαιο ότι η ερμηνεία αυτή επαρκεί. Ιδίως όταν είναι γνωστό ότι ήδη από το 2010 κύκλοι της Άγκυρας θέτουν τέτοιου είδους θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο. Δεν επαρκεί αυτή η εξήγηση επίσης όταν είναι δεδομένο ότι η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία πιθανόν θα χειροτερεύει, άρα και η ίδια η ανάγκη «εξαγωγής» προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση, ακόμη και «θερμό» ή «θερμά» επεισόδια. Μοιάζει σε κάθε περίπτωση μάλλον δύσκολο να είναι όλο αυτό το σκηνικό απλή πίεση στην Ελλάδα για την έκδοση όλων των αντιφρονούντων, που κατέφυγαν στην Ελλάδα για πολιτικό άσυλο μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος – η Αθήνα έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής ότι θέλει συνεργασία με την Άγκυρα προς τούτο. Άρα πιθανόν πρόκειται όντως για μία αρκετά επικίνδυνη νέα διάσταση στην τουρκική πολιτική έναντι της Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα» και εκτιμά ότι «κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα». Επισημαίνει ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν» και ξεκαθαρίζει ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε πάντως η αντιπολίτευση:

«Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνοντας ότι η νέα εξέλιξη έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του Tούρκου προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι «οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν και η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ είναι απολύτως απαράδεκτες και προκλητικές. Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Το Ποτάμι τονίζει ότι «οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν και όσα ακολούθησαν είναι μία προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου και καταστρατήγησης των συμφωνιών που η χώρα του έχει κάνει» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποκρούσει με σθεναρό τρόπο τις τουρκικές επιδιώξεις προβαίνοντας στις κατάλληλες ενέργειες σε διεθνή φόρα. Σχολιάζει όμως και επικριτικά για τον πρωθυπουργό ότι «δυστυχώς, δηλώσεις όπως αυτές του κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

ΠΑΤΟΥΧΑΣ

Τον καιρό που ο Έλληνας δημιουργούσε πολιτισμό στα νησιά του Αιγαίου και στα παράλια της Μ. Ασίας, οι Τούρκοι δεν υπήρχαν ούτε ως κοπριά στις ασιατικές στέπες.

Αιγεύς

Αυτά για να θυμάστε κ. Πρωθυπουργέ και Υπουργοί διαφόρων αρμοδιοτήτων, τον πόλεμο που βιώνουν κάθε μέρα οι Ε.Δ. στο Αιγαίο, όταν εσείς νομίζετε οτι μπορεί ο Τούρκος να μεταλλαχθεί σε καλοπροαίρετο και συνεννοήσιμο γείτονα.

συριζαν τοπαλ

Το Τουρκικο πραξικοπημα κατα τους Ελλήναραδες ειναι εργο του Ερντογαν(τριχες )πρι λιγο καιρο ο δικος μας βρεθηκε με τον σουλτανο στην Νεα Υορκη εκει τα ειπανε χαλαρα μιλησανε για τα παιδια τους τις γυναικες τους κτλ (τριχες)Ο δικος μας εχει πολλα προβληματα βλεπε ενφια δοση εφοριας συνταξεις τελη κυκ πετρελαιο ανεργια προαπαιτουμενα και αλλα πολλα ενα μικρο λεκτικο επεισοδιο καλο θα μας κανει κ Ερντογαν σαν λαος με κοντη μνημη ειναι οτι πρεπει και κ προεδρε...... σας ευχαριστω θερμα για την βοηθεια

planet

το πήραν χαμπάρι οι Τούρκοι ότι όταν το κράτος σε καταδυναστεύει και σε βάζει να πληρώνεις 84% εφορία για εισόδημα που δεν έχεις τότε γιατί να πας να πολεμήσεις ?

ΛΕΛΟΥΙΛΟΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗΓΟΣ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΛΕΕΕΕΕΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΟΒΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΑ ΟΡΓΩΜΕΝΑ;;;;; ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΥΧΙ ΜΠΑΣΕ ΒΓΑΛΕ ΣΦΑΙΡΕΣ;;;;;;;;; ΑΠΑΠΑΠΑ ΠΑΠΑΠΑ

ΤΖΙΜΑΚΟΣ

Δεν μπορεί κάθε που ξύνονται οι κυβερνώντες στη γείτονα να βγαίνουν και να λένε ότι τους κατέβει και να μην παρεμβαίνει η διεθνής κοινότητα να τους λέει έστω τα στοιχειώδη. Είμαστε ή δεν είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Που είναι η αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας; Είμαστε ή δεν είμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είμαστε ή δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ ; Ή μήπως μας έχουν γραμμένους όλοι. Βέβαια η στάση των ξένων εξαρτάται κατά πολύ από το πως συμπεριφέρεται η δική σου κυβέρνηση. Όμως σαν Έλληνας θα μου επιτρέψετε να έχω αντίθετη άποψη από αυτή που έχει η κυβέρνηση μας στα πράγματα. Μπορούμε να σηκώσουμε τη φωνή μας και να μας ακούσουν και οι άλλοι λαοί και να μην είμαστε μια ζωή ραγιάδες και υποτελείς σε ξένες δυνάμεις τις λεγόμενες συμμάχους. Οι συνθήκες είναι από μόνες σοβαρές και πρέπει να γίνει κάτι σύντομα.

ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ

Εμεις εχουμε μεγαλη υπομονη και παντα περιμενουμε την καταλληλη ευκαιρια. Επειδη η πλειοψηφια απο εσας ειναι αγραμματη και κατα συνεπεια ανιστορητη σας θυμιζω τα εξης περιστατικα. Το 1955 εκμεταλευτηκαμε το οτι ο Παπαγος ηταν σε κωμα και δημιουργησαμε τα γεγονοτα στην Πολη και την Σμυρνη.Το 1963 εκμεταλευτηκαμε την ακυβερνησια στην Ελλαδα μετα τις εκλογες του νοεμβριου και την πτωση του Καραμανλη και διωξαμε ολους τους Ελληνες απο την Κων/λη. Το 1967 εκμεταλευτηκαμε την ανασφαλεια που ειχε η χουντα των συνταγματαρχων και πετυχαμε την αποσυρση της μεραρχιας απο την Κυπρο.Τελος οπως γνωριζετε το 1974 με αφορμη το πραξικοπημα εναντιον του Μακαριου εισβαλαμε στην Κυπρο. Τωρα μας παρουσιαζεται μια ανεπαναληπτη δυνατοτητα να πετυχουμε τους στοχους μας και στο αιγαιο.Ειστε μια χωρα χρεοκοπημενη, το μαυρο προβατο της ευρωπης ,ολοι σας απεχθανονται και εχετε μια κυβερνηση οπερετα της οποιας τους ηγετες τσιπρα και καμμενο εγω τους εχω για πρωινο!

Σεφ

Ε λογικό τα μόνα αντανακλαστικά του υπουργού εντοπίζονται στα γεύματα.

Ο Ερντογκαν ξερει τι κανει

Σου λεει οι αχρηστοι ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ οι ραγιαδες της ΕΕ δεν θα τολμησουν να αντισταθουν ετσι και μας παρουν νησι, οχι μονο θα μπει στο Αιγαιο αλλα και θα του ανεβασει τη δημοτικοτητα στη Τουρκια. Οι Βρυξελλες θα τον αφησουν να κανει οτι θελει για να αποφευχθει συρραξη, με λιγα λογια τρεχα γυρευε, παντως κατι μυριζει και μυριζει πολυ ασχημα.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥΣ ΚΕΡΑΣΑΝ ΤΣΙΚΟΥΔΙΕΣ

Ξεφτιλισμένοι ραγιάδες, ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης