Αβραμόπουλος για το Δουβλίνο: Μόνο μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Αβραμόπουλος για το Δουβλίνο: Μόνο μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα

Όταν επανέλθει η χώρα μας στη Συνθήκη, σταδιακά -και, πάντως, πριν το τέλος του έτους

Αβραμόπουλος για το Δουβλίνο: Μόνο μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα
Στην έκδοση της τρίτης σύστασης προς την Ελλάδα για δράσεις που απαιτούνται για την επανέναρξη του συστήματος του Δουβλίνου και την ομαλοποίηση της Ζώνης του Σένγκεν προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας μεμονωμένες επιστροφές μεταναστών, σταδιακά και πριν το τέλος του έτους, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε τις συστάσεις της Επιτροπής και υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρέπει τα κράτη-μέλη να στείλουν περισσότερη βοήθεια στη χώρα μας -με τη μορφή ειδικών για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Παράλληλα, δήλωσε ότι, αν και η επανέναρξη του Δουβλίνου είναι μια νομική δέσμευση, στην πράξη η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους ανθρώπους, καθώς έχει φτάσει στα όριά της.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για το σύστημα ασύλου (το οποίο θα επιτρέψει την επανέναρξη των επιστροφών από άλλα κράτη-μέλη), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγησε πως πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς ανοικτού τύπου εγκαταστάσεις υποδοχής, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη διαδικασία παροχής ασύλου, η πλήρης στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου, η εκτίμηση των αναγκών για τις θέσεις υποδοχής, η νομική εκπροσώπηση των αιτούντων ασύλου και η δημιουργία υποδομών για τις ευάλωτες ομάδες των προσφύγων.

Πάντως, σε ερώτηση του «ΘΕΜΑτος» σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Ξυδάκη, σε συνέντευξη του στη γερμανική Die Welt, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία επιστροφή πρόσφυγα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Επίτροπος δήλωσε πως το Δουβλίνο τελεί «υπό αναθεώρηση» και, μέχρι να ολοκληρωθεί, υπάρχουν οι βασικοί κανόνες του.
Κλείσιμο

«Ναι μεν η Ελλάδα έχει και φιλοξενεί έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου και μεταναστών και είναι στο όριο της, σε αυτή τη μεταβατική θεώρηση δεν είναι δυνατόν να γίνουν επιστροφές σε μια χώρα που έχει φτάσει τα όριά της, μια νομοθεσία ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από μια άλλη. Άρα, αυτό που λέει η Επιτροπή είναι σωστό σε ό,τι αφορά τη νομική της πλευρά, αλλά στην πρακτική της διάσταση όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφορικά με την συνθήκη ΕΕ-Τουρκίας, ο Επίτροπος είπε πως γίνεται δουλειά από κοινού με την Τουρκία, ώστε να συμφωνηθεί η τεχνική βάση της αλλαγής του ορισμού της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να εκπληρωθούν τα κριτήρια για την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, η Επιτροπή αποδέσμευσε 600 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία για την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και τις κοινότητες που τους υποδέχονται για την υγεία και την παιδεία, ξεπερνώντας τα συνολικά δύο δισ. ευρώ σε δεσμευμένα κοινοτικά κονδύλια από τα συνολικά τρία δισ. που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης