Οργή κατά Φίλη για τα Θρησκευτικά

Αναγκάστηκε σε δήθεν αναδίπλωση μετά την αποδοκιμασία από το Μαξίμου - «Οι αναφορές μου μεγεθύνθηκαν» λέει ο υπουργός Παιδείας που κατηγόρησε την Εκκλησία για ηθική έκπτωση και επέκρινε τη στάση των ιεραρχών στην Κατοχή

«Κοινούς τόπους» με την Εκκλησία ψάχνει τώρα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά την έμμεση αποδοκιμασία του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Φίλης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο δεν διαφαίνεται κίνηση στήριξης του υπουργού Παιδείας, εν μέσω πολλών και διαφορετικών ανοιχτών μετώπων, αλλά του διαμηνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι πρέπει να ασχοληθεί με το «σήμερα της εκπαίδευσης και όχι να εμπλέκεται σε άγονες συζητήσεις».

Ο κ. Φίλης, εν αναμονή της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη και τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο δήλωσε οτι: «Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα
ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να
αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με
ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν. Οι αναφορές μου για ιστορικά ζητήματα, σε
συνέντευξή μου, που μεγεθύνθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ, δεν ανατρέπουν τη σταθερή
κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας-Εκκλησίας».

Σε ό,τι αφορά στο μάθημα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης επισημαίνει: «Τα νέα Προγράμματα, που υπήρξαν ώριμος καρπός πολύχρονου διαλόγου μεταξύ θεολόγων και παιδαγωγών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και τριετούς πιλοτικής εφαρμογής, θα είναι αντικείμενο διδασκαλίας αλλά και αξιολόγησης από το ΙΕΠ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγική μεθοδολογία».

«Η συζήτηση μεθαύριο στη Βουλή» συνεχίζει ο υπουργός Παιδείας «είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας, ότι, παρά τις διαφωνίες μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι».

Σε ό,τι αφορά στον Αριχεπίσκοπο Ιερώνυμο, την ερχόμενη Τρίτη θα προσφωνήσει στην Ιερά Σύνοδο το ζήτημα των θρησκευτικών ενώ αναμένεται και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον αγιασμό της Βουλής.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως για το μάθημα των θρησκευτικών έχει δηλώσει: «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία μας και ρήξη μέσα στην εκκλησία στη σχέση με την πολιτεία. Γι αυτό από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην ιεραρχία στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλης εκκλησίας και πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια, και λείπει ό λόγος.» Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της Κοινωνίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr