Ο Τσίπρας φωτογραφίζεται για το Reuters: Φέτος η ανάπτυξη, το 2017 η μερική έξοδος στις αγορές

Ο Τσίπρας φωτογραφίζεται για το Reuters: Φέτος η ανάπτυξη, το 2017 η μερική έξοδος στις αγορές

Περιγράφει το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση - Τι δηλώνει για τη Γερμανία και το χρέος


Ρεμβάζοντας τη θέα του Μανχάταν από σουίτα ξενοδοχείου, με μπλε ρουαγιάλ κοστούμι και γαλάζιο πουκάμισο ο Αλέξης Τσίπρας ποζάρει στο φακό του Reuters και περιγράφει το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, με το Reuters να επισημαίνει ότι έγινε σε σουίτα που χρησιμοποιήθηκε (όπως επισημαίνει το Reuters) μόνο για τη συνέντευξη.«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ψάχνει το μονοπάτι που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη βαθιά επταετή κρίση και προσβλέπει σε ανάπτυξη από αυτή την χρονιά αλλά και σε επιστροφή στις αγορές το 2017», γράφει το Reuters. Ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι η ελάφρυνση του χρέους. 

«Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο πρέπει να γίνει ένα σημαντικό βήμα - ανακάλυψη μέχρι το τέλος του έτους», λέει ο πρωθυπουργός. 

Η συζήτηση έφτασε μέχρι και τη γραβάτα του πρωθυπουργού, με τον ίδιο να λέει: «Το θέμα για την ελάφρυνση του χρέους είναι πιο σοβαρό από μια γραβάτα...». 

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες μιας χώρας», επισημαίνει. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα έσοδα της κυβέρνησης και οι εισροές από τον τουρισμό είναι ισχυρά και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4% φέτος, πολύ παραπάνω από την πρόβλεψη της Eurostat, που προέβλεψε συρρίκνωση κατά 0,3%.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει ή να ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ανάπτυξη 2,7% για το 2017, σημείωσε ότι, έως τώρα, έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για το 2016 και ότι περιμένει «το ίδιο» για το 2017. Ωστόσο, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μηνύματα που έχουν σταλεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και εάν θα υπάρξει επιστροφή ξένων επενδύσεων ή όχι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως στους επόμενους έξι μήνες η Ελλάδα θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο έχει αποκλειστεί έως τώρα λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής της αξιολόγησης. Εάν συμβεί αυτό, εκτίμησε, θα μπορέσει τότε να γίνει δοκιμή του ενδιαφέροντος των αγορών για το ελληνικό χρέος τον επόμενο χρόνο. «Νομίζω ότι αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε τη διαδικασία έκδοσης ομολόγων» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ικανότητα της Ελλάδας να εκδώσει μερικά ομόλογα του χρόνου και να επιστρέψει πλήρως στις αγορές ομολόγων το 2018 εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, εάν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, και εάν λάβει μια ανάλυση χρέους από την ΕΚΤ η οποία να δείχνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο και το πώς μπορεί η χώρα να επιβιώσει εντός των δυνατοτήτων της. «Έτσι και αλλιώς, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος μέχρι το τέλος του χρόνου» στο θέμα της πρότασης ελάφρυνσης του χρέους, πρόσθεσε.

Η Ελλάδα, η οποία έχει το μεγαλύτερο δανειακό χρέος στην ευρωζώνη, έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 175%. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο αποτελεί το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα συμβεί πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017, σχολιάζει το πρακτορείο Reuters στο σχετικό τηλεγράφημα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υπό πολιτική πίεση από την ευρωπαϊκή κρίση του μεταναστευτικού και εσωτερική εχθρότητα στις επαναλαμβανόμενες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, έχει μπροστά της την πρόκληση των βουλευτικών εκλογών στο τέλος του 2017 αλλά δεν έχει δηλώσει ακόμα εάν θα είναι υποψήφια για τέταρτη φορά, σημειώνει το Reuter.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα εάν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεσή του και για το αν ήταν θυμωμένος με τη Γερμανία για την αργή πορεία της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες» είπε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα.

«Από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία» είπε. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εργασίας της κυβέρνηση του οποίου έχει δηλώσει ότι το ΔΝΤ έχει πάρει μια «ακραία» θέση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, είπε ότι πιστεύει πως είναι δυνατό να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, αλλά επισήμανε ότι το ΔΝΤ πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν νομίζω ότι θα είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε συμβιβασμό στα θέματα αυτά» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα ήλπιζε σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τους δανειστές της τον Μάιο που πέρασε ότι η κρίση είχε ξεπεραστεί, αλλά στην ουσία άκουσε ότι «διαφωνούμε με τα μέτρα του χρέους, περιμένετε μέχρι το τέλος του χρόνου».

«Αυτό είναι άδικο για την Ελλάδα» συμπλήρωσε. «Είμαι πεπεισμένος ότι οι εταίροι μας το κατανοούν αυτό και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δώσει λύση ώστε να μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση και η οποία μετά θα ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ (267)

πςςςςςςςςςςςςςς

την εχει δει Ο ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ , η ψωναρα ο Αλ.

Aνετος, φιλικος, χαμογελαστος, οξυδερκης,

κοσμογυρισμενος, στυλατος. Το προτυπο του αρσενικου που τον ζηλευουν ολοι κι ενος μοντερνου πρωθυπουργου μιας συγχρονης δημοκρατικης χωρας. Δεν ειναι τυχαιο που τον ψηφισαν 2000000 λαος.

@12:44

ασε μας ρε συριζοπληκτε αλεξοκαψουρη.

Dora

Strike a pose, που έλεγε και η Μαντόνα!

o antikeimenikos

Ειλικρινα σε μισω παλιοψευτη. Μου επηρεασες αμεσα τη ζωη και αν σε δω μπορστα μου θα σε καντηλιασω ανελεητα παλιοαπατεωνα. Ακομη και τον Αντρεα που ηταν επισης ψευτης δεν τον μισησα γιατι ηξερε να τη μαζευει την οικονομια. Εσυ εχεις βαλθει να καψεις τον τοπο αλητη. Ολα πληρωνονται και υπαρχει θεος. Καραγκιοζη παλιολαμογιο. Θελετε και Νεα Υορκη εσυ και ο Παπας ο καραβλαχος η μιξα. Δε θα μπορειτε ουτε για ψαρι στο Σουνιο να πατε. Σπιτακι με βιντεο.

AT

Εχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Ντροπή και αίσχος !

ΣΙΑ

Το [...] χαιρεται που ξεπουλησε την Ελλαδα για 100 χρονια στο fund του [...] Σοιμπλε

ΚΙ ΟΜΩΣ....

ΑΥΤΟ ΤΟ [...] ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ιστορίες νεοελληνικής τρέλας

Δηλαδή ελπίζουμε να είμαστε το 2017 εκεί που είμασταν το 2014 επί Σαμαρά +1,5 μνημόνιο και 100 περίπου δις ζημιά στην οικονομία, όταν αυτοί που ελπίζουν να μας φέρουν εκεί που είμασταν το 2014, μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες, έκαιγαν την αθήνα, είχαν παραλύσει τα πάντα στο δημόσιο και "δεν πλήρωναν"

john

Δεν υπαρχει περίπτωση.Η παράλογη αυξηση εισφορών απο 1/1/17 θα φέρει παρα πολλα λουκετα σε επιχειρήσεις.Αυτο θα φέρει αλυσιδωτα πτώση στις εισφορές στα ταμεια και αυτο περαιτέρω μειωση των συνταξεων αλλα και κοφτη.Η (τελική) καταρευση πιστευω πως ειναι κοντα.Μακαρι να κανω λάθος,αλλα δυστυχως δεν το βλέπω,ειναι απλά μαθηματικά.

DD

Αυτό ακριβώς θα γράφουν τα βιβλία της Ιστορίας σε 50 χρόνια....

Γυναικα

Γιατι κοροιδευετε και βριζετε αγαπητοι σχολιαστες;;;;;Κανεις απο σας,Δεν τον ψηφισε;;;;;Δεν νομιζω,μαλλον το αντιθετο.Τσιμουδια λοιπον τωρα.Αν Δεν σας αρεσει,Μιληστε εκει που πρεπει στις επομενες εκλογες.Στην Καλπη.

TA

Σούργελο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

polakis_ar

Το... success story της κυβέρνησης ανέλυσε ο πρωθυπουργός - «Μικροπολιτική», «κουτσομπολιό» οι λέξεις που χρησιμοποίησε για την υπόθεση με το δάνειο Πολάκη - Μητσοτάκης: «Ο Τσίπρας δεν μπορεί να «πάρει αποστάσεις» από τον Πολάκη επειδή «θα ήταν σαν να απαρνιέται τον ίδιο του τον εαυτό»

44