Διγλωσσία ΝΔ για τα οικονομικά μέτρα

Διγλωσσία ΝΔ για τα οικονομικά μέτρα

Ένα απόγευμα κράτησε  η συναινετική τακτική του  προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην κυβέρνηση για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Το «ξεκολλήστε  επιτέλους κ. Παπανδρέου και πάρτε  μέτρα» που είπε στην βουλή ήταν  για επικοινωνιακούς λόγους. Από  την στιγμή που ο κ. Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία και «ξεκόλλησε»  ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα για να κατευνάσει την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές η τακτική του κ. Σαμαρά άλλαξε. Στις δηλώσεις του ιδίου αλλά και των επιτελών του το σκέλος της συναίνεσης σχεδόν έχει εξαφανισθεί ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η κριτική στην κυβέρνηση και η ευθυγράμμιση με την

Διγλωσσία ΝΔ για τα οικονομικά μέτρα

Ένα απόγευμα κράτησε  η συναινετική τακτική του  προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην κυβέρνηση για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Το «ξεκολλήστε  επιτέλους κ. Παπανδρέου και πάρτε  μέτρα» που είπε στην βουλή ήταν  για επικοινωνιακούς λόγους. Από  την στιγμή που ο κ. Παπανδρέου πήρε την πρωτοβουλία και «ξεκόλλησε»  ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα για να κατευνάσει την ΕΕ και τις διεθνείς αγορές η τακτική του κ. Σαμαρά άλλαξε. Στις δηλώσεις του ιδίου αλλά και των επιτελών του το σκέλος της συναίνεσης σχεδόν έχει εξαφανισθεί ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η κριτική στην κυβέρνηση και η ευθυγράμμιση με την πολιτική Καραμανλή πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς ακολουθεί αντιφατική τακτική θέλοντας από τη μία να δείξει ότι είναι συναινετικός και από την άλλη να κλείσει το μάτι στον πυρήνα του κόμματός του ότι κάνει σκληρή αντιπολίτευση.

Μετά την συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για καθυστέρηση και αναβλητικότητα ενώ έσπευσε να διαφωνήσει με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα, με την έλλειψη πρόνοιας για τους χαμηλοσυνταξιούχους και με την απουσία αναπτυξιακής διάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται πλέον η κριτική της Ρηγίλλης όπως φάνηκε και από την δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου την Τετάρτη που χαρακτήρισε τα μέτρα αποσπασματικά. Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας, μετά από τέσσερις μήνες αναβλητικότητας και απραξίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των Βρυξελλών. Πρέπει ταυτόχρονα να πάρει και μέτρα που δεν τα εισηγείται η «επιτήρηση», αλλά τα επιβάλλει η οικονομική λογική. Και η κοινή λογική…Δηλαδή, μέτρα αντιστάθμισης της δημοσιονομικής πίεσης, με ανάσες τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτές που επί μήνες προτείνει η Νέα Δημοκρατία». Πιο σκληρή ήταν η δήλωση του υπεύθυνου του τομέα συνδικαλισμού της ΝΔ κ. Γιάννη Μανώλη: « Προεκλογικά έλεγαν ότι υπάρχουν χρήματα, τώρα με τα μέτρα που πήραν το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία παραμένει μεγάλο, το ασφαλιστικό δεν λύνεται, οι αγορές δεν πείθονται και το μέλλον της οικονομίας υποθηκεύεται σε βάρος των επερχόμενων γενεών». Απορριπτικός ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι  «είναι σκληρά μέτρα που δεν θα δώσουν διέξοδο».

Η αλλαγή στάσης φάνηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων όταν ο κ. Παναγιωτόπουλος διέρρεε ότι «μας παγίδευσε ο κ. Παπανδρέου που δεν επιδιώκει συναίνεση αλλά ζητά άλλοθι». Παράλληλα συνολικά η Ρηγίλλης αντιπαρέρχεται την αποτυχημένη πολιτική Καραμανλή την προηγούμενη πενταετία που οδήγησε την χώρα στο χείλος της καταστροφής ενώ αντίθετα προβάλλει ότι για την κατάσταση φταίει η διεθνής οικονομική κρίση και η αναβλητικότητα του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον λένε και δημοσίως ότι το πακέτο Καραμανλή ήταν αποτελεσματικό και θα είχε αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η ταύτιση με τον κ. Καραμανλή γίνεται εμφανής  από την περασμένη Παρασκευή  όταν ο κ. Σαμαράς αναγκάστηκε  να τον καλύψει δημοσίως για το θέμα της ευχαριστήριας επιστολής  του στον κ. Χριστοφοράκο. Είχαν προηγηθεί  πέντε ημέρες με έντονο παρασκήνιο πιέσεων από την πλευρά του κ. Καραμανλή. Φαίνεται όμως ότι η ταύτιση με τον κ. Καραμανλή είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στο «ήθος του πρώην πρωθυπουργού». Προς το παρόν η Ρηγίλλης οχυρώνεται για την κριτική της πίσω από το επιχείρημα ότι από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση και ότι η μείωση των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των φόρων θα επιφέρει μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία. Ωστόσο από την κυβέρνηση λένε ότι τα μέτρα αυτά ήταν για να αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και ότι θα ακολουθήσει αναπτυξιακό πακέτο.

Κλείσιμο

 Ενδιαφέρον  πάντως έχει και η απάντηση  στον κ. Σαμαρά του κ. Γιώργου  Καρατζαφέρη ο οποίος είπε  ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε  τα μέτρα το καθένα μεμονωμένα  αλλά σημασία έχει το σύνολο. Ήταν απάντηση στην δήλωση Σαμαρά ότι «το κάθε μέτρο θα εξεταστεί ξεχωριστά»

Ρήξη με Ντόρα 

Την ώρα όμως που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την  πολιτική Καραμανλή ο κ. Σαμαράς  πηγαίνει σε ρήξη με την κ. Ντόρα  Μπακογιάννη όπως έδειξε η ανακοίνωση της επιτροπής συνεδρίου. Στην επιτροπή που έχει πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο συμμετέχουν σαμαρικοί και καραμανλικοί απουσιάζουν όμως στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Μπακογιάννη. Σε σύνολο 21 μελών της επιτροπής υποστηρικτής της κ.  Μπακογιάννη ήταν πριν την εκλογή μόνο ο κ. Θανάσης Νάκος και λιγότερο ανοικτά η κ. Μαριέττα Γιαννάκου. Πρώτος στον κατάλογο μετά τον κ. Αβραμόπουλο είναι ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης. Μία τοποθέτηση με συμβολικό χαρακτήρα αφού ο κ. Μολυβιάτης είναι ο κατεξοχήν θεματοφύλακας του καραμανλισμού. Και φυσικά ο καραμανλισμός δεν μπορεί να σταθεί αλώβητος αν αποδομηθεί ο Καραμανλής ο μικρός και η κυβερνητική του πενταετία. Κομματικό στέλεχος έλεγε ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα έλθει ποτέ σε ρήξη με το «βαθύ καραμανλικό κόμμα».

Η αντίδραση  της κ. Μπακογιάννη ήταν έντονη και  διέρρευσε μέσω κύκλων οι οποίοι επισημαίνουν ότι:  «Η συγκρότηση της επιτροπής αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Η σύνθεσή της συνιστά το ίδιο δείγμα γραφής των επιλογών προσώπων που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς από τον περιορισμένο κύκλο υποστηρικτών του. Μία τέτοια επιτροπή δεν μπορεί να εκφράσει την σύνθεση η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ΝΔ και δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα κόμμα του μέλλοντος».

Η κ. Μπακογιάννη  έδωσε αυτόνομο παρόν και στο  θέμα των μέτρων της κυβέρνησης για  την οικονομία δηλώνοντας:  «Η μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση οφείλει να αντιμετωπιστεί  με την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Ωστόσο από τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου ελλέιπαν τα διαρθρωτικά μέτρα και η αναπτυξιακή διάσταση. Δεν μπορούν το βάρος να σηκώσουν  μόνο τα μεσαία στρώματα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης