Αίτηση για πολιτικό άσυλο κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Αίτηση για πολιτικό άσυλο κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Οι πραξικοπηματίες είπαν στην Επιτροπή Ασύλου ότι φοβούνται για την θανατική ποινή - Έδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα και συμπλήρωσαν τις αιτήσεις

Αίτηση για πολιτικό άσυλο κατέθεσαν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Στην Επιτροπή Ασύλου οδηγήθηκαν το πρωί της Τρίτης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν και απέδρασαν στην Ελλάδα το πρωί του Σαββάτου με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις δικηγόρους τους, αφού έδωσαν δακτυλικά αποτυπώματα, οι οκτώ αιτιολόγησαν το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι φοβούνται για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.
Διπλωματικό παρασκήνιο
Ενώ οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν την Πέμπτη για τις κατηγορίες που τους βαραίνουν περί παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από την τύχη τους. 
Κλείσιμο

Ήδη από το Σάββατο το βράδυ κατά την πρώτη συνομιλία
Ερντογάν
-Τσίπρα, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την έκδοσή τους με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία.

Το αίτημα επαναλήφθηκε από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ προς τον κ. Τσίπρα καθώς και από τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου προς τον Νίκο Κοτζιά. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν η ίδια, ότι θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει το ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Πάντως ο κ. Κοτζιάς χθες σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι η τύχη τους έχει κριθεί αφού πριν γίνει η δίκη τους έκανε λόγω για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα, κάτι που οι οκτώ αρνούνται και λένε ότι απλώς μετέφεραν τραυματίες. Με την γνωστή αντίληψη περί σεβασμού των δικαιωμάτων που επικρατεί στο καθεστώς Ερντογάν, είναι σαφές ότι ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει ώστε να εκδοθούν. 

Όκτω στρατιωτικοί χαμηλής βαθμίδας στο σύνολο των χιλιάδων συλλήψεων που έχουν γίνει είναι μικρός αριθμός, ωστόσο εκτιμάται ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλησε με την επιμονή της από την πρώτη ημέρα να αποτρέψει κύμα εξόδου από την χώρα με αιτήσεις πολιτικού ασύλου. 

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης έχει αποδώσει τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου. 

Στο αυτόφωρο ζήτησαν και έλαβαν  έλαβαν τριήμερη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους. Τόσο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι όσο και οι συνήγοροί τους εκφράζουν φόβους ότι εφόσον εκδοθούν θα κινδυνεύσει η ζωή τους αφού άλλωστε ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει με την επαναφορά της θανατικής ποινής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες μέχρι στιγμής έχουν εξελιχθεί με βάση όλα τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες και το ισχύον δίκαιο. 

Με βάση αυτά, εφόσον ακολουθηθεί το τυπικό, η έκδοση των αξιωματικών στη Τουρκία και η απέλασή τους ή μία έκδοση απόφασης για χορήγηση ασύλου, θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, έως και ενάμιση μήνα. 

Πάντως το ενδεχόμενο μία επίσπευσης της διαδικασίας δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς το τελευταίο που επιθυμεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι μία εμπλοκή με το καθεστώς Ερντογάν. Από την άλλη όμως υπάρχει και ο διεθνής περίγυρος, τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε επαναφορά της θανατικής ποινής. Το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να υλοποιήσει την απειλή θα περιπλέξει τα πράγματα για την τύχη των οκτώ στρατιωτικών, αφού από το διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπεται η έκδοση σε χώρα που ισχύει η θανατική ποινή. 









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης