Σουρεαλιστικός ο εορτασμός του «όχι» στο δημοψήφισμα από την κυβέρνηση

Σουρεαλιστικός ο εορτασμός του «όχι» στο δημοψήφισμα από την κυβέρνηση

Παππάς-Κοτζιάς κατά Βαρουφάκη: Τον κατηγόρησαν ότι ήθελε να συνεχίσει την πολιτική Σαμαρά - Τα tweets του Τσίπρα από το Πεκίνο - «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης - κομμάτων 

Σουρεαλιστικός ο εορτασμός του «όχι» στο δημοψήφισμα από την κυβέρνηση
Ο χθεσινός «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων είχε κάτι σουρεαλιστικό. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
και η κυβέρνηση γιόρταζαν την επέτειο του «ΟΧΙ», το οποίο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μετέτρεψαν σε επονείδιστο «ΝΑΙ», φέρνοντας το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο στα χρόνια της κρίσης. Το δε Μέγαρο Μαξίμου στράφηκε όχι μόνο κατά της αντιπολίτευσης αλλά δια των Νίκου Παππά και Νίκου Κοτζιά και εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη
, ο οποίος βρέθηκε να κατηγορείται από τη μεν κυβέρνηση ότι ήθελε να συνεχίσει την πολιτική Σαμαρά και από την αντιπολίτευση ότι σχεδίαζε «πραξικοπηματικά» την επιστροφή στη δραχμή και γι' αυτό πρέπει να διερευνηθούν οι ευθύνες του από Εξεταστική Επιτροπή. Έτσι κατά τη συζήτηση στη Βουλή η κυβέρνηση θα βρεθεί να υπερασπίζεται τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο κατά τα άλλα κατηγορεί. 

Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
από το Πεκίνο. Κάπου ανάμεσα στις συναντήσεις του με τους Κινέζους επισήμους, στους οποίους προσπαθεί να πουλήσει κομμάτια της δημόσιας περιουσίας και να τους πείσει να επενδύσουν, βρήκε χρόνο να αναρτήσει να γράψει στο twitter: «Το ΟΧΙ του λαού μας, κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει», σημείωνε στο πρώτο και συνέχισε «ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές. Ανοίγουμε το δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή».

Το θέατρο του παραλόγου όμως είχε ανοίξει με την ανακοίνωση του κόμματος: «Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα… Κάποιοι μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους "ναι" σε όλα». Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή» κλπ.

Θα νόμιζε κανείς ότι πέρυσι τέτοια μέρα, ο ελληνικός λαός ανάγκασε τους εταίρους και δανειστές να αναδιπλωθούν και να κάνουν δεκτά τα αιτήματά του. Προφανώς το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι απευθύνεται σε αφελείς και ότι στο δικό του κοινό οι υψηλοί αγωνιστικοί τόνοι πάντα προσπορίζουν οφέλη. 

Ανακοίνωση εξέδωσε και το κίνημα του Γιάνη Βαρουφάκη: «Σήμερα τιμάμε την επέτειο του γενναίου "ΟΧΙ"» αναφέρει το DiEM25, «ένα χρόνο μετά, με την ΕΕ σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, αυτό που άρχισε με το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ο αγώνας του DiEM25 αποδεικνύεται ότι είναι ένας αγώνας για την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης». 

Σε καταγγελτικούς τόνους κινήθηκε η αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε «θεματική» ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με εκτεταμένη αναφορά στο κόστος του δημοψηφίσματος και επανέλαβε το αίτημα του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλέστηκε το βιβλίο του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που τότε ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης και στο οποίο σύμφωνα με προδημοσίευση της «Καθημερινής» έχει αποκαλύψεις σχετικά με το τι περιελάμβανε το Σχέδιο Β' ή «Σχέδιο Χ» που προετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε την επέτειο του δημοψηφίσματος, ως «ημέρα πένθους» και υποστήριξε: «Αυτό που συνέβη πριν ένα χρόνο ήταν η πιο ακραία εξαπάτηση ολόκληρου λαού». Μέτρησε τις οικονομικές συνέπειες του δημοψηφίσματος σε πάνω από 70 δις ευρώ και σημείωσε ότι αποτέλεσμα είναι «η οικονομική σφαγή συνταξιούχων και φορολογούμενων χωρίς προηγούμενο που συντελείται τώρα...Το χειρότερο είναι ότι καταβάλλεται αίμα χωρίς ελπίδα και προοπτική βελτίωσης, αντίθετα πηγαίνουμε στην ενεργοποίηση του εφιαλτικού κόφτη που σημαίνει νέες περικοπές». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι οι αποκαλύψεις του Γκαλμπρέιθ καθιστούν πιο επιτακτικό το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Παράλληλα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος αναγνώρισε ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή. 

Στην τοποθέτηση της ΝΔ απάντησε με νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ υποστήριξε με θέρμη το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, δηλαδή ΝΑΙ στις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, στην πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις, στην πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα που θα κόστιζαν 20 δις στον ελληνικό λαό. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης, η ΝΔ ζητούσε να υπογράψουμε ό,τι χαρτί μας δώσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ελληνικό λαό. Αυτή ήταν η εγκληματική τους πολιτική που απορρίφθηκε».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ογδόντα έξι δισ. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του κ. Γκαλμπρέιθ επισήμανε: «η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας...Δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα».

Το ΚΚΕ παρενέβη με μία ανακοίνωση στο δικό του τέμπο: «Πριν έναν χρόνο το ΚΚΕ είχε πει ότι το δημοψήφισμα, με το κάλπικο δίλημμα που έθετε, ήταν ναρκοθετημένο. Ότι το "ΟΧΙ" και το "ΝΑΙ" θα χρησιμοποιηθεί ως δήθεν έγκριση του λαού, για το κλείσιμο νέας αντιλαϊκής συμφωνίας με την τρόικα. Η συνέχεια είναι γνωστή στον ελληνικό λαό. Τα κόμματα του "ΟΧΙ" και του "ΝΑΙ" από κοινού ψήφισαν ένα νέο μνημόνιο, με βάση το οποίο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος του λαού».

Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:
«Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Έλληνες. Έφερε τη χώρα στο γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια. Η ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα».  Πρόσθεσε ακόμη, ότι «όσα σιγά - σιγά αποκαλύπτονται, δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο. Η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος. Και όλα να ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα, δηλαδή από την παρέα τους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης