Το αλβανικό ΥΠΕΞ δεν αποδοκιμάζει τα περί Τσαμουριάς και η Ελλάδα παραπέμπει σε επόμενες ενέργειες

Το αλβανικό ΥΠΕΞ δεν αποδοκιμάζει τα περί Τσαμουριάς και η Ελλάδα παραπέμπει σε επόμενες ενέργειες

Παρά την προκλητικότητα των Τιράνων, το ελληνικό ΥΠΕΞ ακόμα λέει ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει κατανοητό» πως η Αλβανία πρέπει να καταδικάσει το προκλητικό πανό

Το αλβανικό ΥΠΕΞ δεν αποδοκιμάζει τα περί Τσαμουριάς και η Ελλάδα παραπέμπει σε επόμενες ενέργειες
Διπλωματικές διαστάσεις αποκτά η ανάρτηση του πανό από τους Αλβανούς φιλάθλους, που έκανε λόγο για γενοκτονία της Ελλάδας στην Τσαμουριά, καθώς το Αλβανικό ΥΠΕΞ όχι μόνο απέφυγε να αποδοκιμάσει αλλά στη μοναδική ανακοίνωση που εξέδωσε τους καλύπτει. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση επισημαίνει ότι μόνο η Αλβανία δεν έχει έως τώρα καταδικάσει το προκλητικό πανό που ανήρτησαν οι φίλαθλοι. Στην ανακοίνωση αφού επισημαίνονται οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι ελληνικές αρχές καταλήγει: «...Από την αλβανική πλευρά ζητήθηκε να καταδικαστεί επισήμως η θρασύτατη αυτή ενέργεια. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Αλβανία δεν έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα μίας τέτοιας κίνησης, αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτό να γίνει κατανοητό». 

Ενώ όμως έγιναν δύο αυστηρά διαβήματα διαμαρτυρίας στα Τίρανα από τον Έλληνα πρεσβευτή, η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει κάνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αντίθετα στη μοναδική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου ανέφερε ότι το Τσάμικο είναι ουσιώδες στις διμερείς σχέσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα  και θα πρέπει οι δύο χώρες να το χειριστούν  με ρεαλισμό.  

Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι είναι διατεθειμένο να προβεί σε περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες ώστε τα Τίρανα να κατανοήσουν ότι είναι αναγκαίο να καταδικάσουν το προκλητικό περιστατικό με το πανό των φιλάθλων.
Κλείσιμο

Στην ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου αναφέρεται ότι τόσο η οικοδέσποινα της διοργάνωσης Γαλλία, όσο και η UEFA έχουν ήδη ανταποκριθεί στις παραστάσεις διαμαρτυρίας της ελληνικής κυβέρνησης: «Σε συνέχεια των ανωτέρω παραστάσεων διαμαρτυρίας, οι Γάλλοι διοργανωτές και η UEFA επισήμαναν ότι η ανάρτηση του συγκεκριμένου πανό έγινε πριν από την έναρξη του αγώνα, τόνισαν ότι η απομάκρυνσή του ήταν άμεση και μας διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθεί το απαράδεκτο αυτό συμβάν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μεταδίδει το vima.gr στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά απάντησε ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων,  Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος υποστηρίζει ότι  το Τσάμικο τέθηκε σε όλες τις συναντήσεις του κ. Κοτζιά στα Τίρανα: «...Οι συνεντεύξεις που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, οι πρόσφατες δηλώσεις διαφόρων εκπροσώπων είναι εύγλωττες αποδείξεις ότι το Τσάμικο υφίσταται και ότι η ελληνική διπλωματία θα πρέπει τώρα να υπολογίσει με ποιον τρόπο θα συμπεριλάβει στην ατζέντα των διμερών διαπραγματεύσεων την επίλυση του θέματος αυτού».  

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς επιμένει ότι το θέμα της Τσαμουριάς δεν τέθηκε στις συναντήσεις του είχε με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών και με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Πάντως δύο ημέρες πριν την επίσκεψή του ο κ. Ράμα είχε μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων και είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι θα έθετε το θέμα σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου. 

Γενικότερα και ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε θέμα Τσάμηδων και δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε περαιτέρω συζήτηση, προκύπτει ότι μετά την επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα το «Τσάμικο» όχι μόνο δεν υποβαθμίστηκε αλλά αντίθετα πήρε νέες διαστάσεις, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για τον χρόνο και για την προετοιμασία της σχετικής πρωτοβουλίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης