Κυβέρνηση: «Απόδραση» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος

Κυβέρνηση: «Απόδραση» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος

Για απλή αναλογική μιλά ο Κουρουμπλής - Σχέδιο αποσταθεροποίησης βλέπει ο Κατρούγκαλος

Κυβέρνηση: «Απόδραση» μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος
Το «σήμα» να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς οι διεργασίες για την τελική μορφή της κυβερνητικής πρότασης που αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση έδωσε ο Αλέξης Τσιπρας, ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξιμου.

Ο πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας, παρουσιάζει την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον εκλογικό νόμο. 

Κλείσιμο
Σε δήλωσή του, που ακολούθησε πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού στο Μέγαρο Μάξιμου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η πρόταση θα είναι έτοιμη στις 20 Ιουλίου, με διάλογο διακομματικό και μέσα από την κοινωνία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση του μπόνους από τις 50 στις 20 ή 30.

Όπως είπε ο κ. Κουρουμπλής «είχαμε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση με τον πρωθυπουργό για δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση. Έχουμε βάλει ως πλαίσιο τη σύσταση μιας ομάδας επιστημόνων που θα επεξεργαστούν την πρόταση αυτή» και προϊδέασε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις «θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ο πρωθυπουργός δέχθηκε αυτή η διαδικασία «να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί, να συμμετάσχει, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αρκετά επιθετικός, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες στην…. Ένωση Βιομηχάνων, σε μια προσπάθεια  να καλύψει τις αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι τώρα που τελειώνει η αξιολόγηση κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αποσταθεροποίησης, αναφερόμενος  στα δημοσιεύματα  για 13ο κ 14ο μισθό.

Βολές και κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέκρινε το ενδεχόμενο περικοπής 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επεσήμανε πως είναι πρόταση ήταν του ΣΕΒ και η κυβέρνηση δεν την έχει κάνει δεκτή. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης