Ο Ερντογάν απειλούσε να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Ο Ερντογάν απειλούσε να στέλνει πρόσφυγες με λεωφορεία σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Πώς υπέκυψε η Κομισιόν στον Τούρκο πρόεδρο - Γιούνκερ: «Σας υποδεχθήκαμε σαν πρίγκιπα» - Ερντογάν: «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα»

«Χοντρό» παιχνίδι παίζεται στις πλάτες της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό
. Αποκαλυπτικά έγγραφα καταδεικνύουν πως κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν κατά της Ελλάδας, που φτάνουν ακόμα και στην απειλή της αποπομπής από τη Σένγκεν, ενώ, την ίδια ώρα, η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο, όσον αφορά στις δικές της παραλείψεις ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Από τα ντοκουμέντα αυτά, που φέρνει στο φως το euro2day.gr, προκύπτει ότι από τις 16 Νοεμβρίου -και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο «Action Plan» μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι, εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τότε:

1. Θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να πνίγονται στις ακτές της.

2. Δεν αποδέχεται τα τρία δισ. ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει τρία δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.

3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.

4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, έπειτα από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν, για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.

Οι σχετικοί διάλογοι ανάμεσα στους κοινοτικούς αξιωματούχους και τον Τούρκο πρόεδρο αποκρύφθηκαν από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε (ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός, που είχε επίσημο ταξίδι στη Τουρκία την επόμενη μέρα), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση...

Έκτoτε, οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου από αυτή την Τετάρτη, καθώς η ΕΕ διεκδικεί ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και θέλει να φέρει χιλιάδες ξένους αστυνομικούς και φύλακες, με τη δικαιολογία ότι η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της.

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαφαίνεται ότι η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα, προκειμένου να την υλοποιήσει. Υπάρχει από την πλευρά Ερντογάν η «καχυποψία» ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πατάει εκεί, ώστε να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό, θέλει περίπου 30 δισ. ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της, ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις, που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Οι «καυτοί» διάλογοι Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ
Αποκαλυπτικοί για τη στάση της Τουρκίας είναι οι διάλογοι από το ραντεβού του Νοεμβρίου, όταν οι κ.κ. Γιούνκερ και Τουσκ συναντήθηκαν με τον Ερντογάν.

«Εάν μας δίνετε τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε, λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε οκτώ δισ. ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.

Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα πάντα με το euro2day.gr, ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε, λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες, «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».

Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους, λέγοντας ότι, εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο (σ.σ. όπως ο Αϊλάν) στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη» συνέχισε.

Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον κ. Ερντογάν ότι, εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε, δε, ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές: «Δεχθήκαμε κριτική γι' αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια, ούτε εγώ ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά, λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.

«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο» διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε έπειτα από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους, καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».

«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων» είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.

Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε» φώναξε.

Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο: «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα».

Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.

«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες» ανέφερε και σημείωσε ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία»


ΣΧΟΛΙΑ (34)

νέος

Ως απολίτιστοι, βάρβαροι, ουδέτεροι στον 2ο κι κυριότερο παγκόσμιο πόλεμο, γιουσουφάκια κι γυφτοπρίγκιπες. Πάντα μεσοβέζικοι στις σχέσεις τους κι απολυταρχικοί μη δημοκράτες ασιατικής νοοτροπίας, που δεν έχουν καμία σχέση στην Ευρώπη, πολεμοχαρείς κι όμως τους δίνουν αξία κι δικαιώματα. Έπρεπε η τουρκία να είναι στην θέση της Συρίας. Δεν το εύχομαι αλλά ίσως να ήταν η λύση.

Γιαννης

Τουρκαλαδες σας ζηλεύω,μεμετια έχετε καλό πρόεδρο που ότι και να τον κατηγορούν αυτός αγαπά την χώρα του και όχι σαν κάτι άλλους, τουρκαλαδες σας ζηλεύω γιατί και εγώ θα ήθελα έναν ηγέτη σαν τον ερτογαν να μου έδινε όραμα και μαζί του να πήγαινα την Ελλάδα μπροστά αλά δυστυχώς γιόκ,σας ζηλεύω τουρκαλαδες...................

Akis

Ο πιο δυνατός επιβιώνει !!! Οι Τούρκοι δεν έχουν το politically correct ... Δεν μασάνε και καθαρίζουν .

νικος

Γιατι, αδικο εχει ο Ερντογαν? Την αληθεια δεν λεει? Οι Ευρωπαιοι δεν θελουν κατα βαθος την Τουρκια, αλλα προτιμουν να την εχουν σε μια κατασταση limbo, με ασαφεις σχεσεις, ωστε να εχουν ολα τα κερδη απο εμποριο χωρις να δινουν συγκεκριμενες αντιπαροχες. Η Τουρκια γιατι θα πρεπει να φιλοξενει εκατομμυρια προσφυγων και λαθρο? Αφου οι Ευρωπαιοι θελουν να το παιζουν φιλευσπλαχνοι να πληρωσουν αυτοι. Ο Ερντογαν δεν το παιζει φιλευσπλαχνος, ειναι ρεαλιστης, λεει πολυ απλα, δεν μπορω να ταϊζω εκατομμυρια λαθρο, καποιους θα τους αφησω να πεθανουν και θα τους διωξω. Αν οι Ευρωπαιοι θελετε να το παιζετε καλοι να πληρωσετε εσεις. Ο Ερντογαν ειναι η φωνη της κοινης λογικης σε μια Ευρωπη που προσπαθωντας να ειναι political correct εχει χασει τον μπουσουλα.

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΗΓΕΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Δεν θα προσκαλουσε με λογια και πραξεις ολη αυτή την ροή του 1,5 εκ. σε 13 μήνες , δεν θα ελεγε βλακειες περί ευρωπης ανοιχτης και αλληλεγυας , απενταντι σε ποιον αληθεια ? σε καθε τυχοδιωκτη απο την β.αφρική και την ασία? και εναντια στην ευρωπη φρουριο κλπ σε αντιθεση με τι ? με την ευρώπη ξεφραγο αμπελι? ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΗΓΕΤΗ ΘΑ ΓΥΡΝΟΥΣΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΒΑΡΚΕΣ , ΘΑ ΕΣΩΖΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ, ΘΑ ΠΙΕΖΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΦΙΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

Xxtt

Δέν ειναι καθόλου τυχαίο οτι κάποιοι ειναι πάντα οι αφέντες και κάποιοι άλλοι πάντα οι ραγιάδες, το DNA βλέπεται .

Μπομ ο Σφουγκαρακης

Πείτε οτι θέλετε .. Αλλα 2 βάρκες να βουλιάζαμε με κάμερες απο πίσω , κ στρατηγική δυναμικού πολιτικού που να λεει εαν θέλετε ξανά πρωσπαθησετε.. Κ θα λύνονταν το θεμα τρόμοΤουρκίας // δυστυχώς οι ζωές αθωων ειναι πλεων αριθμός χωρίς αξία

Λέει αυτά και είναι απ'έξω.

Σκέψου να τον βάλουνε και στην Ευρώπη τι έχει να τους κάνει. Θα βάλει και τον Σόϊμπλε στη θέση του, θα τους εκβιάζει συνέχεια και θα βάλει σε κίνδυνο όλη την ενοποίηση και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πώς γίνεται κανείς δικτάτορας, δια της ψήφου, είναι η απόδειξη οτι ίσως υπάρχουν και στη δημοκρατία αδιέξοδα. Εμείς παίρνουμε τώρα μία καλή γεύση.Και από τον Χίτλερ βλέπει κανείς πώς γίνεται να είσαι σήμερα ένας Πούτιν και ένας Ερντογάν.

Enasanagnostis

1. Ήταν λάθος εξαρχής, που η Ελλάδα είχε απειλήσει πριν γίνει ο χαμός με τους μετανάστες, ότι θα πλημύριζε την ΕΕ. Όταν η ΕΕ πλημύρισε, α) πλήρωσαν το παλιό λάθος τους, καθώς το δάκτυλο των ευρωπαίων ήξερε από πριν που να δείξει και β) δεν τα έριξαν χοντρά από την αρχή στην Τουρκία, ώστε να δάκτυλο από εμάς να στραφεί προς αυτούς. Τώρα όλα πληρώνονται στο ταμείο. 2. Αν όσα ειπώθηκαν είναι πραγματικά, θα έπρεπε ο Τσίπρας να τους κάνει εντελώς ρόμπα στην επόμενη συνάντηση της ΕΕ. 3. Η ΕΕ κάνει το λάθος να πάει παρακαλετά στον Ερντογάν και προσπαθεί με το καρότο να ττον πείσει. Θα έπρεπε αφού δεν πιάνει το καρότο, να πιάσει το μαστίγιο και να πει ότι χμμμ θα ξαναδούμε το θέμα με την ειδική εμπορική σχέση, με βάση την οποία η Τουρκία πουλάει στην ΕΕ χωρίς δασμούς σαν να είναι ευρωπαική χώρα, χωρίς όμως και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Η Τουρκία έχασε που έχασε την αγορά της Ρωσίας, αν έχανε και τις ΕΕ θα βαρούσε φαλιμέντο άμεσα. 4. Και επειδή το 3 ανωτέρω είναι σίγουρο ότι το ξέρουν, το γιατί δεν το έκαναν ίσως εξηγείται άπό το ότι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στην Τουρκία είναι οι Γερμανοί... Τέλος, και στα λόγια του Σουλτάνου διακρίνω μια απόγνωση, γιατί δεν συμπεριφέρεσαι έτσι αν δεν είσαι σε πανικό ότι καταρρέεις, και νομίζω ότι το νιώθει.

Άμεση λύση

Απόβαση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα παράλια της Μικράς Ασίας για την καταπολέμηση του Τούρκων δουλεμπόρων!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4424012

«Έχει γίνει υπολογισμός του κόστους των καταστροφών που έχουν προκληθεί; Πώς είναι δυνατόν να διανέμονται τέτοιου είδους έντυπα, τα οποία κάνουν λόγο απροκάλυπτα για καταστροφή του κράτους, είναι άγνωστο πόση έκταση θα πάρουν και κατά πόσον θα επηρεάσουν την ελληνική κοινωνία;» αναφέρει στην ερώτησή του ο Δημήτρης Καμμένος

papachristopoulos_olistiko

Ακόμα και τον υπουργό Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος προκειμένου να υποστηρίξει την νεφελώδη υπόσχεση για μη εφαρμογή της ψηφισμένης πρόβλεψης για μείωση των συντάξεων

arthroosw

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε την πιθανότητα προληπτικής γραμμής στήριξης - Μίλησε για «καθεστώς μεταμνημονιακής επιτροπείας» - «Αόριστο ευχολόγιο» το ολιστικό πρόγραμμα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - Σφοδρή η επίθεσή του για την ανομία: Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008

8
Koutsoympas

«Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας, μιλάει για ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ενώ έχει ψηφίσει μέτρα που θέτουν εν αμφιβόλω το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία», είπε

mitsots

Εσείς εκθρέψατε τους αγανακτισμένους, παραιτηθείτε αν δεν μπορείτε να προστατεύσετε τους Έλληνες - «Γιατί εξωραϊζετε τον τραμπουκισμό και διαχωρίζετε τη βία; Τι εννοείτε; Θα είχαν νομιμοποίηση να επιτεθούν στον Μπουτάρη αν ήταν συγκεντρωμένο πλήθος;» - Αόριστο ευχολόγιο το ολιστικό σχέδιο

91