Τώρα ο Μουζάλας δηλώνει ανήσυχος: Ορατό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων

Τώρα ο Μουζάλας δηλώνει ανήσυχος: Ορατό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων

«Υπάρχουν φωνές εξόδου από την Σένγκεν, που δεν υπήρχαν πριν τρεις μήνες - Το προσφυγικό μας έχει κοστίσει 1 δισ. ευρώ» - Βίτσας: «Δεν φοβάμαι την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν»

Τώρα ο Μουζάλας δηλώνει ανήσυχος: Ορατό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων
Ανήσυχος εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας από τις φωνές που όπως είπε υπάρχουν τελευταία, αν και δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ, και ζητούν τον αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας και την προσωρινή έξοδό της από την Σένγκεν. 

«Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει πιθανότητα επιβολής αποκλεισμού των συνόρων, αλλά η κυβέρνησή μας πρέπει να δρα σαν να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που εγγυώμαι είναι ότι παλεύουμε για να φύγει από το τραπέζι αυτή η συζήτηση. Γίνεται ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πίσω από το τραπέζι ακούγονται τέτοια πράγματα και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Προσπαθώ να πω ότι, φοβόμαστε ή δεν φοβόμαστε, πρέπει συσπειρωμένα να το αντιμετωπίσουμε και αυτό θα κάνουμε με τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κύριος Μουζάλας, μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής και παραδέχθηκε ότι «πριν από τρεις μήνες» δεν υπήρχε καν ως θέμα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η άποψη που στοχοποιεί την Ελλάδα, που λέει να βγούμε από την Σένγκεν, είναι διαφορετική από την επίσημη θέση της Κομισιόν και το θέμα δεν συζητήθηκε στην σύνοδο της Ολλανδίας. Εμείς παλεύουμε ενωμένοι, όλα τα ελληνικά κόμματα μαζί στην Ευρώπη, κι αυτό είναι το θετικό», συνέχισε και ανέφερε: «Ο Ντομπρόφσκις διατύπωσε προσωπική του άποψη με την προειδοποίηση των τριών μηνών, άλλωστε ξέραμε ότι θα είναι μια κακή έκθεση γιατί βασίστηκε σε στοιχεία των αρχών του Νοεμβρίου. Οι καινούριες εκθέσεις θα είναι καλές».

Ο κύριος Μουζάλας παραδέχθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά τόνισε ότι βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο: «Υπάρχει μία αλήθεια, το ότι έχουμε καθυστέρηση στα hotspots, αυτό μερικώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Έχουμε τελειωμένο το κέντρο της Μυτιλήνης και μέχρι 10-15 Φλεβάρη, θα είναι στην Σάμο, Χίο και Λέρο. Το πέμπτο είναι στην Κω, υπάρχει η γνωστή εμπλοκή εκεί, το έχουμε πει στην Κομισιόν και δεν θα είναι πρόβλημα αυτό». 

Κλείσιμο
Υπάρχει μια σκοπιμότητα και μια χρησιμότητα, με την έννοια ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή μπορεί να διαπιστώσει τις ελλείψεις και να σε βελτιώσει ή να σε καταγγείλει. Η έκθεση έχει δίκιο, όταν λέει ότι στις 13 Νοεμβρίου η καταγραφή γινόταν κατά 60% περίπου. Είχαμε ζητήσει 100 μηχανήματα και μας είχαν στείλει 48, αυτό δεν το λέει η έκθεση, τώρα που έχουμε την βοήθεια και τα μηχανήματα εργαζόμαστε κανονικά. 

«Είναι λάθος που μας ζητάνε να μειώσουμε εμείς τις ροές» είπε σχολιάζοντας την προειδοποίηση της Κομισιόν. «Βγήκε η Frontex την ίδια μέρα και είπε ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της και δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι παραπάνω. Θα παλέψω να μην χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι μια ανοησία, πρέπει να είμαι και προσεκτικός, μια "λάθος εκτίμηση", που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει τις ροές. Εμείς δεν είμαστε συνεπείς στο να ολοκληρώσουμε τα hot spots, θα γίνει όμως αυτό» τόνισε. 

Το συνολικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού είπε ο κύριος Μουζάλας, εκτιμάται περισσότερο από ένα δισ. ευρώ: «Τα χρήματα που έχουμε πάρει είναι λιγότερα από αυτά που χρειαζόμαστε, μας έχει κοστίσει πάνω από ένα δισ. ευρώ, εκτός από τις παράπλευρες απώλειες, τα πλαστικά σωσίβια, τις βυθισμένες βάρκες». Επίσης ο υπουργός επισήμανε ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί καθόλου, παρά όσα ανέμεναν κάποιοι λόγω του χειμώνα, αλλά και της συνεργασίας με την Τουρκία: «Μέσα στο Γενάρη έρχονται 2.500 την ημέρα, έχουν έρθει γύρω στις 50.000 και το 2015 συνολικά 850.000. Έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές». 

Οι πρόσφυγες, εξήγησε, δεν ξεκίνησαν ξαφνικά από την Τουρκία αυτό το ταξίδι, αλλά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι: Κατέπεσαν τα οικονομικά των στρατοπέδων στην Τουρκία, ο πόλεμος συνεχίστηκε και δημιουργήθηκαν καινούριοι πρόσφυγες, οι οποίοι άλλωστε με το χρόνο συνειδητοποίησαν ότι δεν θα επιστρέψουν σύντομα στην Συρία και άρα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ζωή αλλού. 

Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο κύριος Μουζάλας, έχει καταθέσει πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που λέει ότι ο μόνος νόμιμος τρόπος να μειωθεί η μεταναστευτική ροή είναι να διαχωρίζονται και να επιστρέφονται άμεσα οι μετανάστες: «Εμείς διατυπώσαμε μια πρόταση που λέει ότι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι ροές είναι στην ακτή της Τουρκίας. Όταν έρχεται η βάρκα, να γίνεται καταμέτρηση, να οδηγούνται στο hot spot, να διαχωρίζονται και την άλλη μέρα, όσοι δεν είναι πρόσφυγες, με σκάφος της Frontex να επιστρέφουν στην Τουρκία. Διατυπώσαμε αυτήν την πρόταση επισήμως στην Σύνοδο και υπάρχει κατατεθειμένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Μένει, όπως σημείωσε, την πρότασή μας να την αποδεχθεί και η Τουρκία, ενώ απαντώντας στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών αποκάλυψε πως «μας γυρίσανε από το Πακιστάν τρία αεροπλάνα, δεν μπορεί η ΕΕ να λέει είναι πρόβλημα της Ελλάδας αυτό»...

Ο κύριος Μουζάλας αναφέρθηκε στην πρόταση του Βέλγου, ο οποίος όπως είπε, στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας της τελευταίας συνόδου στο Άμστερνταμ, είπε «τρία απίστευτα πράγματα, να βγούμε από την Σένγκεν, να φτιάξουμε στρατόπεδο για 400.000 άτομα και να κάνουμε push back, δεν είπε να τους πνίγουμε, αλλά αυτό θα γίνεται. Είχε περάσει η σειρά μου, δεν απάντησα, άλλοι του είπαν ότι είναι και πρακτικό το ζήτημα, εκτός από ηθικό, χωρίς όμως να δώσει κανείς βάση στην πρόστασή του».

Δεν παλεύουμε την άποψή μας με μαγκιές και εθνικές κορώνες, αλλά με σχέδιο, με πράξεις, τόνισε και επισήμανε σε σχέση με χειρισμούς της προκατόχου του Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πως «μία κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δουλέψει σε διεθνές περιβάλλον με νομικούς όρους, να κινηθεί νομικά. Προσωπικά πιστεύω ότι και οι μετανάστες είναι πρόσφυγες, όμως νομικά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω. Πρέπει να προτείνουμε πράγματα που να λειτουργήσουν ως λύση. Κάνουμε τοποθετήσεις που δεν θέλουμε να είναι επιθετικές προς άλλα κράτη και να κάνουμε επιδείξεις εθνικής υπερηφάνειας. Είναι η Ευρώπη του Διαφωτισμού και η Ευρώπη του Μεσαίωνα, όμως αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη πάλη».  

Αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Πάνο Καμμένο και την αναταραχή που προκλήθηκε από προηγούμενες δηλώσεις του, είπε: «Είναι πράγματα που δεν τα ξέρω καλά και μπορεί να παρεξηγήθηκα, ο υπουργός Άμυνας προσφέρει, ο Μετανάστευσης ζητά από όλους περισσότερα. Χωρίς τον στρατό και την βοήθειά του δεν θα μπορούσαμε να σιτίσουμε ανθρώπους, να μεταφέρουμε πράγματα, αλλά ως υπουργός θα ζητήσω περισσότερα».

Βίτσας: «Δεν φοβάμαι την έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν»

«Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο θέμα των προσφύγων, περισσότερο από ότι έχουν ανταποκριθεί οι εταίροι στις ανάγκες της Ελλάδας για το θέμα» τόνισε Δημήτρης Βίτσας, ενώ εκτίμησε πως «η χώρα δεν μπορεί να μεταβληθεί σε χώρα δεσμοφύλακα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι δεν φοβάται έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν και απέρριψε την κριτική ότι η χώρα καθυστερεί. Σημείωσε ότι 4 από τις 5 δομές είναι σχεδόν έτοιμες και θα παραδοθούν σε λειτουργία τις επόμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι ήδη λειτουργεί στη Λέσβο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική στο υπουργείο 'Αμυνας και στον κ. Καμμένο ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα, ανέφερε πως όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία δίνουν μεγάλη μάχη με υπερβάλλοντα ζήλο.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει δώσει στρατόπεδα και θα δώσει και άλλα, όπως επίσης και συσσίτια για τη διατροφή των μεταναστών και των προσφύγων.

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης