Ο Κατρούγκαλος βαφτίζει μεταρρύθμιση τη σφαγή των συντάξεων και βλέπει... αυξήσεις!

Ο Κατρούγκαλος βαφτίζει μεταρρύθμιση τη σφαγή των συντάξεων και βλέπει... αυξήσεις!

Καυχήθηκε, μάλιστα, ότι το νέο ασφαλιστικό «είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο...» - Παραδέχθηκε μικρές μειώσεις των εφάπαξ στο Δημόσιο - Χαρακτήρισε... άδικο το ΕΚΑΣ που θα κοπεί κατά 20% από τον Φεβρουάριο -  Επιβεβαίωσε ότι και αλλοδαποί θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη

Ο Κατρούγκαλος βαφτίζει μεταρρύθμιση τη σφαγή των συντάξεων και βλέπει... αυξήσεις!
«Είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο...» είπε για το σχέδιό του ο υπουργός Εργασίας προβαίνοντας εμμέσως στην παραδοχή ότι τα προηγούμενα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ
έρχονταν «έτοιμα» από τους δανειστές

Κλείσιμο
Φιλότιμες προσπάθειες να παρουσιάσει την εφαρμογή του μνημονίου
ως μεταρρύθμιση έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας. Απαντώντας σε ερωτήσεις- πάσες παραδέχθηκε ότι παγώνουν οι κύριες συντάξεις, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επικουρικών, επιβεβαίωσε μικρές μειώσεις των εφάπαξ στο Δημόσιο λόγω κατάργησης κοινωνικού πόρου και χαρακτήρισε το ΕΚΑΣ... άδικο, προκειμένου να προσπεράσει τη μείωσή του κατά 20% από τον Φεβρουάριο. 

Λεπτομέρεια για τον υπουργό είναι και το πλαφόν, το οποίο έθεσε στα 3.000 ευρώ για διπλή ή τριπλή σύνταξη και στα 2.300 από έναν και μόνο φορέα ασφάλισης. «Καμία πρότασή μας δεν έχει φάει πόρτα», είπε σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των θεσμών, αποδεχόμενος όμως την πραγματικότητα πως οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά, αφού δεν έχει εγκριθεί και καμία πρόταση. Ανακοίνωσε ότι στην εθνική σύνταξη θα μπουν και οι αλλοδαποί που θα έχουν τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης στη χώρα μας και ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα φθάσει στο 80% για τους εργαζόμενους κάτω από τα 1.000 ευρώ. 

Απέρριψε πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. «Αν μας ζητήσουν μειώσεις στις επικουρικές θα ζητήσω και πάλι τη γνώμη των πολιτικών αρχηγών» συνέχισε και δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις λέγοντας ότι δεν πάει κανείς στη μάχη για να πεθάνει. Ειδικά για το θέμα του φόρου στις συναλλαγές είπε ότι προορίζεται για τη δημιουργία νέων αποθεματικών.

Σε ερώτηση τι θα κάνει αν υπάρξουν διαφωνίες με τους αρχηγούς και τους δανειστές είπε ότι θα ζητήσει τη γνώμη της κοινωνίας, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν εννοεί δημοψήφισμα.  

Ο υπουργός Εργασίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση για να πείσει ότι θα διατηρηθούν οι κύριες συντάξεις μέσω της προσωπικής διαφοράς, η οποία όμως θα παγώσει τη σύνταξη στα σημερινά επίπεδα. Δηλαδή, δε θα μειωθούν πρακτικά φέτος, θα μειωθούν από του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι 153 βουλευτές της κυβέρνησης θα στηρίξουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Το σόου του υπ. Εργασίας είχε ξεκινήσει μπροστά στον Παυλόπουλο
Με το επιχείρημα ότι «πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν είναι μεταφρασμένο» επιχείρησε να υπέρασπιστεί το κείμενο που προβλέπει την σφαγή στις συντάξεις ο υπουργός Εργασίας παραδίδοντάς το στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φαίνεται ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να υπογραμμίσει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις γράφτηκαν εδώ, σε αντίθεση -προφανώς- από τα προηγούμενα σχέδια νόμου που έρχονταν... «έτοιμα» από τους δανειστές.

Αυτό ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο από το σόου που έδωσε τη Δευτέρα ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βάλθηκε να μας πείσει και να βεβαιώσει ότι με το σχέδιό του, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ανεβαίνει κιόλας, επιλέγοντας μάλιστα να παρουσιάσει μόνο τα θετικά σημεία από το νομοσχέδιο.

Εξερχόμενος, μάλιστα, του Προεδρικού Μεγάρου είπε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν πως «η ψήφος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές και όχι στην κυβέρνηση», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τους φόβους που -όπως είπε- έχουν οι νέες γενιές, ότι δηλαδή δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

«Οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ και οι παλιοί ότι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται», είπε χαρακτηριστικά αλλά τους καθησύχασε, τονίζοντας πως οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν μέχρι και αυξήσεις και ότι «η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία»!

«Όταν λείπει η ελπίδα καταργείται το νόημα και η ουσία του ασφαλιστικού. Θέλουμε να υπάρχει ελπίδα, γιατί η εθνική σύνταξη θα ανεβαίνει μαζί με την οικονομία. Όσο πιο ισχυρή η οικονομία μας, τόσο και πιο υψηλή η εθνική σύνταξη», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμιά μείωση, στις συντάξεις καθώς και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση «διασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος», ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε πως τους ζήτησε το «αυτονόητο» και ότι τους είπε να ορίσουν εκπροσώπους για να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, αν το επιθυμούν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης