«Πάγος» από τον Λεβέντη στο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ασφαλιστικού

«Πάγος» από τον Λεβέντη στο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ασφαλιστικού

«Βλακώδης συναλλαγή να δώσω ψήφο στον Τσίπρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μετά τις «επιθέσεις φιλίας» από υπουργούς- Αν ο Καραμανλής πει στον Καμμένο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εκείνος θα το κάνει, υποστήριξε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις

«Πάγος» από τον Λεβέντη στο «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ασφαλιστικού
Ενώ η κυβέρνηση επισήμως και δημοσίως ξορκίζει την οικουμενική και τα σενάρια περί συγκυβέρνησης παράλληλα υπό τον φόβο του ασφαλιστικού
διατηρεί ζεστό το φλερτ με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη
Κλείσιμο


Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, πάντως, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο στήριξης της κυβέρνησης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
.

«Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κύριο Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε» ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 

Παρόλα αυτά επισήμανε ότι κυβέρνηση συνεργασίας θα έχει νόημα μόνο αν σε αυτή συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων, γιατί, όπως υποστήριξε, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν είναι σοβαρά κόμματα και βρίζουν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση, δε, για τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία απάντησε ότι η προτιμήσή του για τη θέση του νέου προέδρου θα ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξηγώντας ότι ο Κώστας Καραμανλής που τον στηρίζει και διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον Πάνο Καμμένο ευνοεί μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα συμμετάσχει η ΝΔ. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο αν ο Κώστας Καραμανλής πει στον Πάνο Καμμένο να βγει από την κυβέρνηση για να διευκολύνει τις εξελίξεις και να μπει στην κυβέρνηση η ΝΔ, εκείνος θα το πράξει.

Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι η «κόκκινη γραμμή» στο ασφαλιστικό είναι η μείωση των κύριων συντάξεων.

Οι συνεργάτες του έχουν προεξοφλήσει την μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ το πακέτο των ρυθμίσεων περιλαμβάνει αύξηση πόρων μέσω φορολόγησης αλλά και αύξηση εισφορών όπως και αυξήσεις ορίων ηλικίας.

Ακόμη κι έτσι όμως το εάν θα επιβεβαιωθεί η «κόκκινη γραμμή» εξαρτάται από τις προθέσεις των δανειστών που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Το ασφαλιστικό παρά τις διαβεβαιώσεις προκαλεί ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτική είναι η χθεσινή χαμηλής έντασης αντιπαράθεση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος διέρρευσε σε δημοσιογράφους ότι το θέμα είναι στα χέρια του πρωθυπουργού που θα κάνει πολιτική διαπραγμάτευση.

Η διαρροή προκάλεσε τον εκνευρισμό του κυβερνητικού επιτελείου που έλεγε ότι κάτι τέτοιο επί του παρόντος δεν ισχύει. Πάντως οι συνεργάτες του δεν διαψεύδουν ότι μέσα στον Ιανουάριο ο  κ. Τσίπρας θα έχει επαφές με ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ, ενδεχομένως και στο Νταβός, όπου θα αναζητήσει συμμαχίες και στηρίγματα. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει προς τους εταίρους ότι ενώ είναι πρόθυμο να περάσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις οι αντοχές του δεν είναι απεριόριστες, ένα επιχείρημα που βρίσκει ευήκοα ώτα σε κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Για την περίπτωση πάντως που οι δανειστές επιμείνουν και σε μείωση των κύριων συντάξεων το κυβερνητικό επιτελείο ήδη προετοιμάζει το έδαφος για να συνδέσει την συνολική διευθέτηση με την μείωση του χρέους. 


Ζεστό το φλερτ με Λεβέντη 
Ακόμη κι έτσι όμως οι κραδασμοί δεν θα αποφευχθούν και δια πάν ενδεχόμενο τα στελέχη της κυβέρνησης ενώ από τη μία λένε ότι θα προχωρήσουν με τους 153 από την άλλη κρατάνε ανοικτή την προσέγγιση με τον Βασίλη Λεβέντη. Μετά τον Νίκο Παππά και τον Αλέκο Φλαμπουράρη που μίλησαν με καλά λόγια για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων ήλθε χθες και ο Δημήτρης Μάρδας να πει τα καλά του λόγια. 

Ο  κ. Φλαμπουράρης ήταν εκείνος που είχε ανοίξει προ μηνός το θέμα του κ. Λεβέντη, προκαλώντας την παρασκηνιακή αντίδραση πολλών βουλευτών που δεν έχουν ξεχάσει τις εκπομπές που έκανε στην τηλεόραση. Τότε η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε πει ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της κεντρικής επιτροπής είχε χαρακτηρίσει την Ένωση Κεντρώων “δημαγωγικό συνοθύλευμα”. Στην πορεία όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να φτιάχνει το πολιτικό προφίλ του κ. Λεβέντη δια παν ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φλαμπουράρης επανήλθε λέγοντας ότι "έδινε 30 με 35 χρόνια μάχη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων". Παρομοίως ο Νίκος Παππάς «αναγνωρίζει στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων πολιτική ωριμότητα σε ορισμένες περιπτώσεις».

Χθες ο Δημήτρης Μάρδας ανέφερε ότι «έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες και ότι δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν στο παρελθόν», σημειώνοντας δε ότι  η ενδεχόμενη συνεργασία με το συγκεκριμένο κίνημα έχει να κάνει με τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό. Πάντως ο κ. Λεβέντης θέλησε να πάρει αποστάσεις. O εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι "To φλερτ του κύριου Φλαμπουράρη στην Ένωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης. Εμείς δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα. Το μνημόνιο είναι ψηφισμένο. Έχει χρονοδιαγράμματα και θα εφαρμοστεί". 

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των κόκκινων δανείων λέγοντας ότι  «Το αληθινό πρόσωπο της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα τώρα αρχίζει και φαίνεται, με τις πρώτες κατασχέσεις να είναι προ των πυλών. Ενώ δήλωναν ότι προστατεύουν τους δανειολήπτες, τώρα τους παραδίδουν στα σαρκοφάγα θηρία των ξένων οίκων». Παράλληλα επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τη στράτευση των γυναικών: «Οι απόψεις του κ. Καμμένου εφαρμόζονται σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επομένως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το πνεύμα του. Ευχόμαστε να ανακαλέσει τις αποφάσεις του». 


«Σικέ» αντιπαραθέσεις με ΑΝΕΛ
Παράλληλα συνεχίζονται οι καντρίλιες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Οι προθέσεις του Πάνου Καμμένου για την στράτευση των γυναικών δέχθηκαν μία ομοβροντία δηλώσεων αποδοκιμασίας από την κυβερνητική εκπρόσωπο μέχρι τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν για “προσωπικές απόψεις” του κ. Καμμένου που σε καμία περίπτωση δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. 

Είναι η δεύτερη διαφοροποίηση των κυβερνητικών εταίρων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αντίδραση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. Αν και εν πρώτοις μοιάζει με αντιπαράθεση οι γνωρίζοντες επιμένουν ότι οι σχέσεις των δύο κομμάτων και των δύο αρχηγών είναι καλές και δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ οι προστριβές σε επιμέρους ζητήματα εξυπηρετούν και τους δύο.

Ο μεν κ. Καμμένος που θέλει πάντα να διατηρεί το δεξιόστροφο κοινό του προβάλλει συντηρητικές θέσεις στα πέραν του μνημονίου ζητήματα. Δείχνει έτσι τις διαφορές του από τον κυβερνητικό του εταίρο και αποφεύγει να γίνει συνολικά η ουρά, όπως συνέβη με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά οι προστριβές βοηθούν και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδεικνύει προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά και τους ευρωπαίους εταίρους, ότι δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση με το κόμμα του κ. Καμμένου. Πάντως αν και είναι πιθανό να είναι “σικέ” αντιπαραθέσεις ωστόσο δημιουργούν ένα υπόστρωμα πιθανής διάστασης στο προσεχές μέλλον, εάν ο ένας ή και οι δύο θεωρήσουν ότι ένα διαζύγιο είναι προς όφελός τους. Ο μεν κ. Τσίπρας για να βρει ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη, ο κ. Καμμένος αν θεωρήσει ότι αυτό είναι απαραίτητο για να μην εξαϋλωθεί κάτω από το 3%. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης