Τούρκοι ψαράδες για το επεισόδιο στο Αιγαίο: Ούτε πλησιάσαμε, ούτε ακούσαμε πυροβολισμούς

Ο ιδιοκτήτης του τουρκικού αλιευτικού ισχυρίζεται ότι ούτε πλησίασαν την ρωσική φρεγάτα εγγύτερα του 1,1 μιλίου και ότι δεν άκουσαν και κανέναν πυροβολισμό - Η τουρκική ακτοφυλακή έχει βίντεο από κάμερα παρακολούθησης που το αποδεικνύει, λέει

Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία
περνούν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής στο βόρειο Αιγαίο, οξύνει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.  

Οι δύο πλευρές παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά τις συνθήκες του χθεσινού περιστατικού μεταξύ ρωσικής φρεγάτας και τουρκικού αλιευτικού ανοιχτά της Λήμνου, με τους Τούρκους που επέβαιναν στο ψαράδικο να αρνούνται στην ουσία τα όσα ισχυρίζεται η Μόσχα. Ισχυρίζονται δηλαδή τόσο ότι δεν πλησίασαν την ρωσική φρεγάτα εγγύτερα του 1,1 μιλίου, όσο και ότι δεν άκουσαν καν κανέναν πυροβολισμό. 

Σύμφωνα με τον Μουζαφέρ Γκετσιτσί, τον ιδιοκτήτη του ψαράδικου που ενεπλάκη στο επεισόδιο, το πλήρωμά του δεν άκουσε καμία προειδοποίηση από το ρωσικό πλοίο, καθώς δεν το πλησίασε ποτέ. «Οι ψαράδες μου δεν πλησίασαν το ρωσικό πλοίο πιο κοντά από ένα μίλι, ενώ η φρεγάτα ήταν ακίνητη. Κανείς δεν πυροβόλησε εναντίον μας, αλλά κι αν το έκανε, οι ψαράδες δεν το άκουσαν», δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι ένα βίντεο που κατεγράφη από κάμερα παρακολούθησης βρίσκεται στην διάθεση της τουρκικής ακτοφυλακής και αποδεικνύει του ισχυρισμούς του.

Ο Γκετσιτσί περιγράφοντας τις χθεσινές κινήσεις του αλιευτικού, δήλωσε ότι αυτό βρισκόταν ανάμεσα σε δύο τουρκικά νησιά, όταν πέρασε κοντά από ένα πολεμικό πλοίο το οποίο θεώρησε ότι ήταν πλοίο του ΝΑΤΟ. Σε κάθε τόνο, πάντως ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι ήταν τουρκικό και ότι η απόσταση τους ήταν πάνω από ένα ναυτικό μίλι. 

«Δεν ακούσαμε καμία προειδοποίηση και μία βολή προς το μέρος μας» επαναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται πως ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα το συμβάν στο Αιγαίο και η Ρωσία του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος. Μάλιστα, η Ρωσία εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy».

«Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, «στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στις 6:30 ώρα Γκρίνουιτς (08:30 ώρα Ελλάδας) το ρωσικό αντιτορπιλικό. που είχε ρίξει άγκυρα, παρατήρησε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος, σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων, που πλησίαζε προς το μέρος του, από δεξιά. "Παρά τις πολλές προσπάθειες του Smetlivy, το πλήρωμα του τουρκικού σκάφους δεν απάντησε ούτε στον ραδιοτηλέγραφο ούτε στα οπτικά σήματα».

Η Μόσχα δηλώνει πως το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου χρειάστηκε να πυροβολήσει με ελαφρά όπλα όταν το σκάφος πλησίασε περίπου στα 600 μέτρα, «προκειμένου να αποφύγει μια σύγκρουση».

«Το τουρκικό σκάφος άλλαξε αμέσως πορεία και συνέχισε τον δρόμο του προσπερνώντας το Smetlivy σε απόσταση περίπου 540 μέτρων χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα», προσθέτει το υπουργείο και σημειώνει πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο έπειτα από το συμβάν.

Το χρονικό του επεισοδίου

Το επικίνδυνο περιστατικό -σύμφωνα με όσα μεταφέρουν ρωσικές πηγές- έγινε στις 09:07 το πρωί της Κυριακής, 22 χλμ ανοιχτά της Λήμνου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού αλιευτικού το οποίο προσέγγιζε την ρωσική φρεγάτα Smetlivy διότι -κατά την άποψη της Μόσχας- υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης των δύο πλοίων. 

Σύμφωνα πάντα με ρωσικές πηγές, τουρκικό αλιευτικό προσέγγισε τη ρωσική φρεγάτα Smetlivy. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο άρχισε να εκπέμπει σήματα προειδοποίησης, το τουρκικό αλιευτικό δεν ανταποκρίθηκε και το ρωσικό πολεμικό έριξε προ ειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού αλιευτικού, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε. Αυτά σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, αναφέρεται ότι η Ρωσία κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας στη Μόσχα, να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr