Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας στο Ισραήλ

Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας στο Ισραήλ

Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Τετάρτη - Θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου - Στο τραπέζι οι συνεργασίες για ενεργειακό, τεχνολογία, άμυνα, εκπαίδευση, τουρισμός

Χωρίς τον Καμμένο ο Τσίπρας στο Ισραήλ
Ήταν Ιούλιος του 2014 όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για την ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, φορώντας το παλαιστινιακό μαντήλι, «καφίγια».

Από τότε που τόνιζε ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο και πως «η θηριωδία αυτή δεν είναι ανεκτή όταν σκοτώνονται άμαχοι, παιδιά σε παραλίες», έχει μεσολαβήσει χρόνος, δύο εκλογικές μάχες, ένα δημοψήφισμα και η ριζική αλλαγή στάσης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Ισραήλ.

Τα συνθήματα που κατακεραύνωναν την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν ξεχαστεί και ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να θέλει να συνεχίσει το μονοπάτι συμφιλίωσης με το Ισραήλ που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Άλλωστε, οι διμερείς σχέσεις είχαν αρχίσει να οικοδομούνται πριν ανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία. Μάλιστα, πριν τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαβεβαιώσει το Ισραήλ πως θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, καθησυχάζοντας τους εξαιρετικά ανήσυχους Ισραηλινούς που θεωρούσαν δεδομένο πως οι σχέσεις με την Ελλάδα θα διαρραγούν με την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στην εκλογική μάχη.

Οι φόβοι, ωστόσο, δείχνουν να έχουν παραμείνει στο περιθώριο καθώς η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ στις 25 Νοεμβρίου, ερμηνεύεται από την ισραηλινή κυβέρνηση ως ένα ακόμα βήμα σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Κλείσιμο

Εξάλλου, οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου αντίστοιχα τους περασμένους μήνες, έγιναν αντιληπτές ως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, αν όχι να συνεργαστεί με την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον να διατηρήσει τις ήδη υπάρχουσες καλές επαφές.

Στο ταξίδι του την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και από την Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιάννη Αμανατίδη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων πριν μεταβεί την επόμενη ημέρα στην Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης θα λείπει ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο και είχε συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν.

Το protothema.gr είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους, έπειτα από επίσκεψη σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και να συζητήσει για το επικείμενο ταξίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’, ενώ θα γευματίσει και θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές οι συνομιλίες αναμένεται να κινηθούν γύρω από θέματα που αφορούν στην άμυνα, την ενέργεια, την τεχνολογία, ενώ οι Ισραηλινοί εκφράζουν την πρόθεσή τους για συνεργασία με την ελληνική πλευρά σε ζητήματα όπως η συντήρηση αεροσκαφών, οι πλατφόρμες εξόρυξης αερίου, η ενίσχυση του τουριστικού κύματος, η τεχνολογία με επίκεντρο τις επιχειρήσεις start-ups, στις οποίες οι Ισραηλινοί θεωρούνται πρωτοπόροι, η ιατρική, η εκπαίδευση.

Οι δύο πλευρές επιθυμούν τη διατήρηση των ήδη βελτιωμένων σχέσεων, αλλά στόχος είναι η υλοποίηση των επαφών αυτών σε κάτι χειροπιαστό. Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, καθώς το Ισραήλ εκτιμά πως η χώρα θα αποτελούσε εναλλακτική λύση στο πρόβλημα για την μεταφορά αερίου, τη στιγμή που η προοπτική να περάσει αγωγός από την Τουρκία φαντάζει δύσκολη εξαιτίας των σχέσεων με την Άγκυρα.

Από την άλλη, η πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα φτάνει στην Κρήτη μέσω Κύπρου, κρίνεται δύσκολη τεχνολογικά και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό κόστος. Από την άλλη, αξιωματούχος επισήμανε πως για να καταστεί εφικτό ένα τέτοιο «πέρασμα» θα πρέπει Κύπρος και Τουρκία να επιλύσουν τα προβλήματά τους.

Επομένως, πιθανό σενάριο αποτελεί η κατασκευή αγωγού από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Κύπρο και στη συνέχεια το υγροποιημένο αέριο να μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα και από εκεί να τροφοδοτεί τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης