Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για τη ζώνη Σένγκεν

Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για τη ζώνη Σένγκεν

Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Οι Ευρωπαίοι αποφασίζουν για τη ζώνη Σένγκεν
Υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Έπειτα από τα φονικά «χτυπήματα» στη γαλλική πρωτεύουσα την περασμένη Παρασκευή, η λουξεμβουργιανή Προεδρία, σε συντονισμό με τις γαλλικές αρχές, συγκάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για σήμερα.

Κλείσιμο
Οι υπουργοί συνεδριάσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων και να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εντείνουν την αντίδραση της ΕΕ στην τζιχαντιστική απειλή και καλούνται να πάρουν μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις. Η ανάγκη όμως για άμεση δράση είναι εμφανής, υποχρεώνοντας ακόμα και τις πιο ψύχραιμες φωνές και απόψεις να μένουν στο παρασκήνιο. 

Πιέσεις από τη Γαλλία

Η Γαλλία ασκεί γενικά πιέσεις στις Βρυξέλλες, απειλώντας να θέσει υπό αμφισβήτηση τη Σένγκεν κατά τις σημερινές κρίσιμες συνομιλίες των υπουργών Εσωτερικών.

Λίγες ώρες πριν την σύνοδο, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η συνθήκη Σένγκεν μπορεί να «τεθεί υπό αμφισβήτηση» εάν «η Ευρώπη δεν αναλάβει τις ευθύνες της» για τη φύλαξη των συνόρων της, αναφερόμενος στις ανεπάρκειες που επέτρεψαν στον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι να μετακινείται από την Ευρώπη στη Συρία.

Μιλώντας στο γαλλικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Βαλς κάλεσε επίσης «κάθε χώρα που γειτονεύει με τη Γαλλία» αλλά και ευρύτερα οι χώρες της ΕΕ να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Εξάλλου, όπως τόνισε, ορισμένοι από τους τρομοκράτες των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι «επωφελήθηκαν της κρίσης των προσφύγων» για να μπουν στη Γαλλία. 

Χάσαμε πολύ χρόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, λέει ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, ο 
υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, είπε πως η Eυρώπη έχασε πάρα πολύ χρόνο σε ότι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατία.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, η οποία έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο σε διάφορα θέματα που αποδεικνύονται κατεπείγουσας ανάγκης, να λάβει τώρα τις δέουσες αποφάσεις»,  δήλωσε ο Καζνέβ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση των Παρισίων ζητά να υπάρξει ένα ευρωπαικό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR), ένα θέμα όμως που «σκοντάφτει» στις επιφυλάξεις του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

«Χρειάζεται επίσης μεγάλη ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., με την αύξηση της ισχύος των μέσων της Frontex», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει «η δυνατότητα τη στιγμή διέλευσης ενός ταξιδιώτη να ερωτηθεί το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, γιατί αυτή είναι η μόνη δυνατότητα μαζί με το PNR για να εντοπιστούν τα ίχνη των τρομοκρατών». 

Επισήμανε τέλος ότι χρειάζονται επίσης συνοριακοί έλεγχοι εντός της Ε.Ε «γιατί οι τρομοκράτες διασχίζουν σύνορα εντός της Ένωσης».

Τόσκας: Ελέγχουμε τους πρόσφυγες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ξεκαθάρισε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ελλάδας φυλάσσονται και οι πρόσφυγες ταυτοποιούνται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Είναι ο καιρός που πρέπει να συνδυαστούν στην Ευρώπη με ισορροπημένο τρόπο, οι δημοκρατικές αρχές και η ελευθερία με την ασφάλεια. Ιστορικά έχει επιτευχθεί αυτή η ισορροπία και ο φόβος πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτές τις αρχές», ανέφερε.

«Τα εξωτερικά σύνορα, και συγκεκριμένα της χώρας μου, ελέγχονται», είπε στη συνέχεια, απαντώτας σε ερώτηση για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και σημείωσε: «Οι πρόσφυγες, που συνεχίζουν να έρχονται, ελέγχονται επίσης και ταυτοποιούνται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». 

Αβραμόπουλος: Ηρθε η ώρα για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως «είναι η κατάλληλη στιγμή να πάμε ένα βήμα μπροστά με τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών».  

Ο πρόεδρος Ολάντ μίλησε χθες για την ανάγκη εφαρμογής αυστηρών ελέγχων πριν απο την υποδοχή προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι το θέμα του ελέγχου των προσφύγων πρέπει να διευθετηθεί πολύ σύντομα. 


Αυστηρότερα μέτρα για την διακίνηση εντός ΕΕ
Όπως είναι φυσικό, κυρίαρχη θέση σε όσα θα συζητηθούν σήμερα έχει η Γαλλία, με το Παρίσι μεταξύ άλλων να ζητάει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα ώστε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς μέσα στην ΕΕ  και να υιοθετηθούν τρόποι εύκολης ανταλλαγής πληροφοριών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό σχέδιο, όλοι οι Ευρωπαίοι που μπαίνουν ή βγαίνουν από τη ζώνη Σένγκεν πρέπει να υφίστανται αυστηρούς ελέγχους και να γίνεται διασταύρωση πληροφοριών μέσω βάσεων δεδομένων για τυχόν σχέσεις με τρομοκρατικούς πυρήνες.

Η Γαλλία επίσης ζητάει να αναπτυχθούν ευρωπαϊκές «ομάδες ταχείας αντίδρασης» στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, κάτι που η Αθήνα δεν θέλει όπως γράφει ο Guardian, και αξιώνει να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι όλων των προσφύγων που μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας. Αν οι άλλες χώρες δεν κινηθούν γρήγορα, οι Γάλλοι προειδοποιούν ότι θα κινηθούν μόνοι τους εφαρμόζοντας τέτοια αυστηρά μέτρα.

Τίθεται εν αμφιβόλω και η συνθήκη Σένγκεν

Στις συζητήσεις των υπουργών φαίνεται ότι για πρώτη φορά θα μπει και θέμα σχετικά με την συνθήκη Σένγκεν και τις ανάγκες για αλλαγές στην υλοποίησή της κάτω και από το πρίσμα του μεταναστευτικού. 

Στις αλλαγές φαίνεται ότι πρωτοστατεί η Γαλλία η οποία μετά το βαρύτατο πλήγμα με τους 129 νεκρούς που δέχθηκε στο Παρίσι αξιώνει να αλλάξει το χαλαρό καθεστώς και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να δέχονται αυστηρούς ελέγχους όταν ταξιδεύουν στην ζώνη Σένγκεν.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail σύμφωνα με το οποίο η ζώνη Σένγκεν όπως την γνωρίζαμε πλησιάζει στο τέλος της. Το δημοσίευμα, μάλιστα, ονοματίζει τρεις χώρες - Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία - οι οποίες θα υποχρεωθούν να αφήσουν τη συνθήκη και να βγουν εκτός της.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που δεν ονοματίζεται στη θέση της υπάρχουσας συνθήκης Σένγκεν θα δημιουργηθεί μία πιο μικρή, η οποία θα περιλαμβάνει λιγότερες χώρες για να μπορούν να ελέγχουν με μεγαλύτερη ευχέρεια τις ροές μεταναστών στο εσωτερικό τους. 

Η μίνι Σένγκεν θα περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι οποίες θα επανασχεδιάσουν τα σύνορα της συνθήκης, με ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μόνο εντός των δικών τους συνόρων.

Όμως ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη αυτή την στιγμή να συζητηθεί για το αν θα πρέπει να περιοριστεί η συνθήκη Σένγκεν. Ο Έλληνας επίτροπος επισήμανε ότι «Δεν έχουμε σκοπό να ανοίξουμε μία συζήτηση για την Σένγκεν αυτή την στιγμή. Η Σένγκεν είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις των υπουργών που θα παρευρεθούν στην αυριανή συνάντηση δεν είναι και οι πιο ευοίωνες, καθώς όλοι -και κυρίως η κοινή γνώμη- πιέζουν για άμεσες αποφάσεις και δραστικά μέτρα. Τώρα αν όλο αυτό, η άλωση δηλαδή των ευρωπαϊκών κεκτημένων, ήταν -πέρα από τους νεκρούς- και το κυρίαρχο ζητούμενο των τρομοκρατών και της δράσης τους, είναι κάτι που όπως όλα δείχνουν θα το δείξει η Ιστορία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης