Αυτό είναι το σχέδιο Τσίπρα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Αυτό είναι το σχέδιο Τσίπρα μέχρι το τέλος της χρονιάς

Απομείωση του χρέους, αντιμετώπιση της διαφθοράς και άνοιγμα στις χαμηλές οικονομικά τάξεις, οι τρεις βασικοί άξονες που θέλει να κινηθεί ο πρωθυπουργός

Αυτό είναι το σχέδιο Τσίπρα μέχρι το τέλος της χρονιάς
Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα βαδίσει η κυβέρνηση το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές πως θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες: Απομείωση του χρέους, αντιμετώπιση της διαφθοράς και άνοιγμα στις χαμηλές οικονομικά τάξεις.

Επίσης, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως είναι διατεθειμένος να προστατέψει απολύτως τους συνεργάτες που έχει εμπιστευτεί σε καίριες θέσεις, όπως έπραξε τόσο με την περίπτωση Φλαμπουράρη, όσο και με την περίπτωση Σταθάκη. Μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλωστε, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην επιτυχή κατάληξη της πρώτης αξιολόγησης, του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επιπλέον να σημειωθεί πως κυβερνητικοί παράγοντες δίνουν ειδικό βάρος στο αίτημα της Ελλάδας για αντίβαρα, τα οποία αναφέρονται στο θέμα του προσφυγικού προβλήματος, ιδίως για τα νησιά που θα αναλάβουν τη φιλοξενία των προσφύγων. 

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. 

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα γνωρίζαμε, τα γνωρίζατε όλοι από τον Αύγουστο. Και τα γνωρίζατε και εσείς και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, όταν ψηφίζατε μαζί μας τον Αύγουστο τη συμφωνία. Υπάρχουν μέτρα δύσκολα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε έχοντας μια στρατηγική. Μια στρατηγική που λέει ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης, πρέπει να μη χάσουμε το τρένο της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στο 2015, να προχωρήσουμε συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση στα μέτωπα που δεν πρέπει να υποχωρήσουμε και να φτάσουμε στην αναγκαία συζήτηση για την απομείωση του χρέους», τόνισε μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσιπρας έστρεψε τα βέλη του και κατά της αντιπολίτευσης, η οποία αποφάσισε να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο: «Τι παριστάνετε ακριβώς σήμερα; Τους αντιμνημονιακούς; Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς, εσείς που επί πέντε ολόκληρα χρόνια υποστηρίζατε χωρίς καμία διαπραγμάτευση οτιδήποτε σας έδιναν οι δανειστές. Με αυτή σας τη στάση γελοιοποιείτε την πολιτική αντιπαράθεση, διότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη».

Σχετικά με την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ του κ. Σταθάκη ο κ. Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος. Υπερασπίστηκε τον υπουργό του, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν θα ανεχτεί σημάδια διαφθοράς. Ο κ. Τσίπρας επ' αυτού του θέματος αναγνώρισε πως: «Όποιος κυβερνάει πρέπει να περνάει από το μάτι της βελόνας» και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν βάζει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και σε αυτή τη χώρα θα λειτουργήσουν επιτέλους οι θεσμοί και οι διαδικασίες και δεν θα μείνει κανένας στο απυρόβλητο. Ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε πολιτικός, ούτε επιχειρηματίας, ούτε υπουργός αν υπάρχουν στοιχεία. Αλλά να μιλάμε στοιχεία όχι με εικασίες». Σημείωσε πως ο κ. Σταθάκης έχει φορολογηθεί για τα ποσα για τα οποία εγκαλείται και αναφερόμενος στον Θόδωρο Τσουκάτο διερωτήθηκε πού πήγε το ένα εκατομμύριο. «Δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα στην πλάτη της κυβέρνησης όσοι συγκαλύπτουν, συντηρούν πελατειακές σχέσεις με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» σημείωσε.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά στις τηλεοπτικές άδειες. Επιπλέον προανήγγειλε την παράταση των ελέγχων για φορολογικές υποθέσεις για επιπλέον ένα χρόνο.  

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός και στους οικονομικά ανίσχυρους πολίτες, ενώ ανακοίνωσε την κατασκευή έργου στη Δραπετσώνα με στόχο την πρόσβαση στη θάλασσα. «Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε τη σύμβαση του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κρατάμε στο ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να το αξιοποιήσουμε, το μέτωπο στα λιπάσματα της Δραπετσώνας», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης