Τι έγινε χθες στη Βουλή: Σύγκρουση για πολυνομοσχέδιο, εθνικά θέματα

Τι έγινε χθες στη Βουλή: Σύγκρουση για πολυνομοσχέδιο, εθνικά θέματα

Σύγκρουση και για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους μεταξύ Τσακαλώτου και Βενιζέλου

Τι έγινε χθες στη Βουλή: Σύγκρουση για πολυνομοσχέδιο, εθνικά θέματα
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων από την Ολομέλεια της Βουλής.

Επί της αρχής το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εμφάνισε απώλειες, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για τα άρθρα καθώς ο Νικος Νικολόπουλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες καταψήφισε πέντε.

Συγκεκριμένα, επί της αρχής υπέρ ψήφισαν 154 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς απουσίαζε η κυρία Βασιλική Κατριβάνου, η οποία όμως, με επιστολή που δεν προσμετράται, δήλωσε ότι θα ψήφιζε «ναι» σε όλα.

Κλείσιμο
Κατά, ψήφισαν 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης καθώς από την ψηφοφορία έλειπαν οι Άδωνις Γεωργιάδη, Άννα Καραμανλή, Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης και Κατερίνα Μάρκου.

Σε ονομαστική ψηφοφορία μπήκαν και οκτώ άρθρα. Πρόκειται για το πρώτο άρθρο που αφορά σε συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, το δεύτερο για φορολογικά ζητήματα, το πέμπτο που αλλάζει την ρύθμιση των 100 δόσεων, το 10ο που καταργεί τους προληπτικούς ελέγχους σε πληρωμές του Δημοσίου, το 13ο για τα ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ, το 14ο για τον ΑΚΑΓΕ, το 17ο για σύμβαση του ΟΣΕ με την Eurofima για προμήθεια τροχαίου υλικού και το 21ο για εμπορία οίνου.

Στα άρθρα ψήφισαν: 

-ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες: «ναι» σε όλα. Εξαιρείται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος που ψήφισε «ναι» επί της αρχής, αλλά καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13 και 21
-ΝΔ: «όχι» σε όλα εκτός του 14 που είπε «ναι»
-Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων: «όχι» σε όλα
-ΠΑΣΟΚ: «όχι» σε όλα εκτός του 14 και του 17 που είπαν «ναι»
-Ποτάμι: «όχι» σε όλα εκτός από το 10 που ψήφισε «ναι»

Σφοδρή σύγκρουση για το πολυνομοσχέδιο

Την σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών επιφύλασσε, πάντως, το βράδυ της Παρασκευής η τελική κοινοβουλευτική ευθεία για το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα «ξεκλειδώσουν» την δόση ύψους 2 δισ. ευρώ.

Λίγο πριν την ψήφιση των μέτρων, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να υπερασπιστεί τους δύο υπουργούς του με τα προβληματικά «πόθεν έσχες», σπεύδοντας να εκδώσει ανακοίνωση αθώωσής του με αποτέλεσμα ο κ. Μεϊμάρακης να τον χαρακτηρίσει «Δικαστή» και να τον καταγγείλει για παρέμβαση στο θεσμικό έργο  της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφει την πρώτη του απώλεια με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο να προαναγγέλλει την καταψήφιση οκτώ μέτρων. Στην πράξη ο κ. Νικολόπουλος θα τηρήσει την ίδια στάση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς οι διατάξεις με τις οποίες διαφωνούν είναι κοινές και αφορούν στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, το «πετσόκομμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων, την μείωση των συντάξεων κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι ΝΔ, ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο επί επτά άρθρων, που αναμένεται να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.

Νωρίτερα, σφοδρή σύγκρουση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός υπεραμύνθηκε τον δικών του επιλογών και κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για το PSI, ενώ ο δεύτερος του επισήμανε να «μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε  γονυπετείς».

Πάντως, τόσο η συνεδρίαση της Πέμπτης όσο και της Παρασκευής γίνονται υπό την βαριά σκιά που έχει σηκώσει η υπόθεση των «πόθεν έσχες» και του ξεχασμένου ενός εκατομμυρίου ευρώ του Γιώργου Σταθάκη. Σκιά που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από το περιεχόμενο του πορίσματος της «επιτροπής των σοφών» που προαναγγέλλει περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις αλλά και στον νέο Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Σκληρή αντιπαράθεση για τα «πόθεν έσχες»

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δώσει πλήρη κάλυψη στους δύο υπουργούς του για την υπόθεση των πόθεν έσχες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει διαφθορά.

Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το προηγούμενο διάστημα άσκησαν έντονη κριτική και αμφισβήτησαν το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, είπε πως «η ένδεια επιχειρημάτων καταλήγει σε επανάληψη σκανδαλολογίας».

«Εσχάτως ανακαλύψατε διεφθαρμένους υπουργούς χωρίς όμως να υπάρχει πραγματικό στοιχείο που να στοιχειοθετηθεί διαφθορά. Στο σπίτι κρεμασμένου μη ψάχνεις για σχοινί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα δημιουργεί προβληματισμό για το αν αποτελεί απόπειρα παρέμβασης στην αρμόδια επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής που θα συνεδριάσει σχετικώς την ερχόμενη εβδομάδα. 

«Την κριτική και τον έλεγχο τον δεχόμαστε. Όμως πρέπει να είναι στοιχειοθετημένα πρώτου πάρουν αποφάσεις τα τηλεδικαστήρια», είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις μετοχές του στενού του συνεργάτη και υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη αλλά και την ομολογία του Γιώργου Σταθάκη ότι ξέχασε να δηλώσει ένα εκατομμύριο ευρώ. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα βάλει πλάτες στη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή και θα λειτουργήσουν οι κανόνες. Κανείς στο απυρόβλητο. Είτε είναι δημόσιος υπάλληλος, είτε πολιτικός, επιχειρηματίας», σημείωσε για να προσθέσει: «Ούτε αν είναι υπουργός υπουργός -αν υπάρχουν στοιχεία, να μιλάμε με στοιχεία όχι με εικασίες- και να έχετε υπόψη σας το εξής: Μην με προκαλείτε». 

Αναφορικά με την υπόθεση Σταθάκη υποστήριξε ότι «δημιουργήθηκε θέμα γιατί ως νεοεκλεγείς βουλευτής το 2012 έκανε ατελή δήλωση που διόρθωσε με συμπληρωματική την ίδια χρονιά και το έβαλε το ποσό και τις επόμενες χρονιές». 

Ωστόσο, όπως ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η συμπληρωματική δήλωση δεν έγινε το 2012 αλλά τρία χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2015. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε δε ότι «ας μιλήσουμε για άλλους που δεν έχουν φορολογηθεί. Αυτά έχουν φορολογηθεί (σ.σ. του κ. Σταθάκη). Να μιλήσουμε για το 1 εκατ ευρώ του κ. Τσουκάτου».

«Που πήγαν αυτά τα χρήματα;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε: «Στο σπίτι κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Η αναφορές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη που απάντησε λέγοντας: «ο κ. Τσίπρας εξέδωσε απόφαση: Όλοι είναι αθώοι. Που το κατάλαβε και γιατί;» για να προσθέσει: «Είδε τι λείπει από τα πόθεν έσχες; Και αν το ξέρει πως έβγαλε απόφαση; Αυτός είναι η Δικαιοσύνη; Εμείς πιστεύουμε στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη με έντιμους δικαστές. Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Δεν θα μας τρομοκρατήσετε. Συμψηφισμοί δεν υπάρχουν. Όποιος έβαλε το δάχτυλο στο μέλι να τιμωρηθεί. Η ΝΔ έχει καθαρό πρόσωπο και δεν φοβάται όποια έρευνα και αν γίνει. Μην προσπαθείτε δήθεν να μας τρομάξετε».



Για το πολυνομοσχέδιο 

Τσίπρας: Παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς εσείς που εφαρμόζατε πέντε χρόνια τα μέτρα;
Μεϊμαράκης: Το πολυνομοσχέδιο δείχνει τις αντιφάσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την δεύτερη


Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι».

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία.

«Μας κατηγορούσατε ότι ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια», διαμήνυσε και επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 «και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στα «ανοιχτά μέτωπα».

«Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;», είπε, εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή είτε κάποιοι συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτή». 

Μετατρέποντας δε την ομιλία του σε ανάγνωση προγραμματικών δηλώσεων είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεσμεύσει την περιοχή του Κερατσινίου από την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ.  

«Παντού σε κάθε νόμο και πρωτοβουλία μόνη έγνοια είναι η προστασία των πιο αδύναμων. Γι' αυτό και τις υποσχέσεις θα τις υλοποιήσουμε. Προεκλογικά βρέθηκα σε μια από πιο υποβαθμισμένες του Πειραιά στο Κερατσίνι. Εκεί υποσχέθηκα να γίνει πράξη το όνειρο των πολιτών μιας υποβαθμισμένη περιοχή. Η Δραπετσώνα να αποκτήσει μέτωπο πρασίνου και πρόσβαση στην θάλασσα. Η υπόσχεσή μας θα γίνει πράξη. Αναθεωρήσαμε την σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και κρατάμε το μέτωπο στα λιπάσματα Δραπετσώνας που θα γίνει ανάπλαση και χώρος ψυχαγωγίας. Αν βρισκόμαστε εδώ είναι γιατί μας έστειλαν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και των φτωχών περιοχών της Ελλάδας και τα συμφέροντα αυτών των πολιτών θα υπερασπιστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ανταπαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει σε σύγκρουση την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την δεύτερη. 

«Αλλά ψηφίσατε τότε για τις 100 δόσεις και τους υπερήλικες συνταξιούχους και άλλα τώρα. Πως θα ψηφίσετε τώρα αντίθετα από ότι τότε;» σημείωσε για να προσθέσει: «Λέει ο Τσίπρας ότι τώρα θα κυβερνήσετε. Πριν τι κάνατε; Μόνο διαπραγμάτευση; Η διαπραγμάτευση έγινε με ωρομίσθιους αλλά η κυβέρνηση με μήνες». 

«Δεν λύνονται οι περικοπές στις συντάξεις με το παραθαλάσσιο μέτωπο στο Κερατσίνι. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Φέρτε το να το συζητήσουμε. Όπως και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Τι φοβάστε και δεν το φέρνετε. Ο Τσίπρας λέει ότι δεν πήρε κανέναν εκδότη τηλέφωνο. Οι υπουργοί του όμως ξέρει με ποιους μιλάνε;», είπε.



Για τα εθνικά 

Τσίπρας: Η Ευρώπη κάνει βήματα προόδου
Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας από αντιμερκελιστής βάζει τώρα την μαμά Μέρκελ να μας μαλώσει


Στο εισαγωγικό κομμάτι της τοποθέτησής του ο κ. Τσίπρας επισήμανε τα κύρια σημεία των επαφών και των εξελίξεων της πρόσφατης συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των απαιτήσεων για κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία στο Αιγαίο, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. 

«Είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε την πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού Χωρίς να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από σε ζητήματα που άπτονται τις εθνικής μας κυριαρχίας. Εξηγήσαμε ότι κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε καθώς συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις σε ζητήματα που έχουν λυθεί από το διεθνές δίκαιο και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μάθαμε ότι έγιναν και άλλα στις Βρυξέλλες», του απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης για να εξηγήσει: «Μάθαμε ότι ζήτησε την βοήθεια των επιτρόπων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα».

«Ο Μοσκοβισί δεν σας ενόχλησε που έκανε παρέμβαση για να ψηφίσουμε τα μέτρα; Δεν σας ενόχλησε εσάς που είστε τόσο ευαίσθητοι σε τέτοια ζητήματα;», αναρωτήθηκε για να προσθέσει: «Μαθαίνω ότι σε συνάντηση με την κυρία Μέρκελ της είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει. Ότι το "αδελφό" της κόμμα δεν θα ψηφίσει. Ο κ. Τσίπρας αναρωτιέται αν το δικό τους αδελφό κόμμα ψήφισε την συμφωνία στα κοινοβούλιά τους; Εσείς ο αντιμερκελιστής τώρα φωνάζετε την μαμά Μέρκελ να μας μαλώσει; Μην κουράζεστε. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Ότι είναι προς όφελος της χώρας θα το ψηφίζουμε ότι επιβαρύνει τους πολίτες με νέους φόρους και κόβει τις συντάξεις θα το καταψηφίζουμε», είπε.

Τέλος, προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην παίζει με τα εθνικά θέματα όπως το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων και το Σκοπιανό.

Τσακαλώτος VS Βενιζέλος 

Τσακαλώτος: Υπάρχει κάτι που δεν το έχετε προβλέψει για να το βάλω την αυτοβιογραφία μου
Βενιζέλος: Μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς
 

Την ίδια ώρα, ειρωνείες και σε έντονο ύφος αντάλλαξαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη διαχείριση του χρέους, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλία του, της απόφασης για το PSI το 2012, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νυν υπουργού.

«Μην φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τον κ. Τσακαλώτο να του λέει «ήθελα απλά να ξέρω αν υπάρχει κάτι στη χώρα που δεν το έχετε προβλέψει».
 
«Έτσι, για να το βάλω στην αυτοβιογραφία μου», είπε, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς ότι δικαιώθηκε κάθε πρόβλεψή του για τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο», προειδοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέχεια και τόνισε «η χώρα θα σέρνεται επικίνδυνα χωρίς προοπτική».
 
«Αλίμονο», είπε, «αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ώστε να επανέλθουν τα απειλητικά σενάρια του Grexit».
 
«Μη φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα συμπράξουμε σε αυτή τη διαδικασία».
 
«Θα ψηφίσετε μόνοι σας. Δεν ψηφίζουμε καμία από τις διατάξεις που είναι ταπείνωση της Βουλής», υπογράμμισε.
 
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει τίποτε στην αναδιάρθρωση του χρέους και τους κατηγόρησε για ψεύδη.
 
«Διαπραγματεύεστε με παροιμιώδη ανικανότητα και έχετε ως σωσίβιο την αναδιάρθρωση του χρέους. Μακάρι να πετύχει η χώρα μια μείωση σε παρούσα αξία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. 
 
Επίσης, τόνισε ότι «ψηφίσαμε τη συμφωνία του Ιουλίου, ψηφίζοντας υπέρ της προστασία της χώρας από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».
 
Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε αποτυχημένο το PSI, διότι, όπως είπε, ένα μεγάλο χρέος αν αναδιαρθρωθεί και μετά χρειαστεί πάλι αναδιάρθρωση θεωρείται αποτυχία.
 
«Είναι κανόνας», είπε, ενώ ανέφερε ότι ήταν λάθος, αφού μία εβδομάδα μετά όλοι  οι αναλυτές λέγανε ότι θα χρειαστεί σύντομα νέα αναδιάρθρωση. 
 
Και εκεί ο υπουργός Οικονομικών είπε ειρωνικά, ανεβάζοντας τους τόνους: «Όταν λυθεί το θέμα του χρέους θα υπάρχει  ένα μεγάλο κεφάλαιο που λέει ποιοι έλυσαν το θέμα και μία ακόμα μία παράγραφος για το PSI που θα λέει πόσο αποτύχατε. Απέτυχε και για αυτό αυτό είμαστε εδώ και συνεχίζει: Αυτό το στιλ τα είχα πει, τα έλεγα εγώ, να το αφήσετε. Θα ήθελα να δω κάτι στη χώρα που δεν το έχετε προβλέψει. Να το γράψω στην αυτοβιογραφία μου».
 
«Σας εύχομαι να γράψετε την αυτοβιογραφία σας αλλά βλέπω ότι ασχολείται με τη βιογραφία μου», ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος και είπε πως για ότι είπα στη βουλή τους κρίσιμους επτά μήνες επιβεβαιώθηκα. Επανέλαβε ότι με το PSI η Ελλάδα κέρδισε τότε η Ελλάδα 100 δισ. ευρώ και εξέφρασε την άποψη ότι το  χρέος είναι εξυπηρετήσουμε.
 
«Είπατε ότι το χρέος είναι βιώσιμο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Αλλά γιατί θέλατε τότε ομάδα διαπραγμάτευσης; Για  να πάμε στην Ευρώπη για τους ευχαριστήσουμε; εμείς έχουμε μία άλλη στρατηγική. Αλλιώς εμείς σκεφτόμαστε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης