Επικοινωνιακά τρικ από Τσίπρα με μισθούς και αυτοκίνητα βουλευτών

Επικοινωνιακά τρικ από Τσίπρα με μισθούς και αυτοκίνητα βουλευτών

Εμφανίστηκε εκ του ασφαλούς μεταρρυθμιστής - Τώρα υπόσχεται αλλάγη του εκλογικού νομου και το «πυροτέχνημα» της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό

Επικοινωνιακά τρικ από Τσίπρα με μισθούς και αυτοκίνητα βουλευτών
Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, εξαγγελίες εντυπωσιασμού και λαϊκιστικές κορώνες εκ του ασφαλούς, επιχειρεί να καλύψει την ένδεια πειστικού προεκλογικού αφηγήματος ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μία, μάλλον θλιβερή και προσπάθεια να συγκινήσει και να ερεθίσει το ένστικτο αντιπάθειας που έχει μια μάζα πολιτών έναντι των πολιτικών και έτσι να συσπειρώσει την διαλυμένη εκλογική του βάση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε μειώσεις βουλευτικών μισθών, άφησε να εννοηθεί ότι τώρα πια θα είναι αυστηρός στο θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων και ότι ετοιμάζει μεγάλες πολιτικές αλλαγές, όπως η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό – πρόταση η οποία περιφέρεται επί χρόνια, ασκόπως από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Υποσχέθηκε επίσης απλή αναλογική, αλλά μετά τις εκλογές, δηλαδή από μία Βουλή στην οποία το (όποιο) πρώτο κόμμα θα κυριαρχεί εξαιτίας του μπόνους των 50 εδρών από το σημερινό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε εκ του ασφαλούς μεταρρυθμιστής. Ενώ είχε κάθε δυνατότητα επί μήνες να προχωρήσει σε τομές και παρεμβάσεις όπως οι μειώσεις μισθών, άφησε τη συγκεκριμένη εξαγγελία για πριν τις εκλογές και την εξήγγειλε για πρώτη φορά στα μέσα Αυγούστου, την ώρα που είχε αποφασίσει να στήσει κάλπες και άρα γνώριζε ότι η όλη συζήτηση δεν θα ήταν παρά ένα προεκλογικό τρικ. 

Στη συνέντευξή του στο Contra Channel το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας όχι μόνο χρησιμοποίησε το θέμα των βουλευτικών μισθών, αλλά θυμήθηκε και την υπόθεση με τα βουλευτικά αυτοκίνητα, εμφανιζόμενος έκπληκτος, που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον είχαν υπακούσει τον Φεβρουάριο και είχαν ασκήσει το συγκεκριμένο προνόμιό τους. Στο θέμα αυτό παραδέχθηκε εμμέσως ότι υπήρξε παρατηρητής, ενώ προέβη και σε μία αλχημεία. Κατηγόρησε τους βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας του Πάνου Λαφαζάνη ότι ήταν εκείνοι που πήραν αυτοκίνητο, ενώ είναι γνωστό ότι μόλις 7 στους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν το προνόμιο και ανήκαν σε όλες τις τάσεις, ήταν δικοί μάλλον οι δικοί του οι περισσότεροι που πήραν βουλευτικό αυτοκίνητο.

Κλείσιμο
Σαν να μιλάει εν κενώ και αποσιωπώντας περίπου ότι ήταν πρωθυπουργός για επτά μήνες και σε αυτά τα θέματα είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων από τους δανειστές, άρα μπορούσε να νομοθετήσει ή να προωθήσει ό,τι ήθελε, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τώρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, παραδεχόμενος ότι δεν είναι προοδευτικό το μπόνους των 50 εδρών. Και αιφνιδιάζοντας τους πάντες έριξε την ιδέα της απευθείας εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μία ιδέα ξένη ή και αδιάφορη ιστορικά για την αριστερά.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η δήθεν απορία του για τα χρέη των άλλων κομμάτων – όταν και το δικό του έχει δάνεια, που μέχρι την εκλογική του εκτόξευση ήταν αναλογικά με το τότε ποσοστό του – καθώς στο θέμα αυτό δεν έκανε την παραμικρή κυβερνητική ενέργεια επί μήνες, έστω σε θεσμικό επίπεδο.

Δικαιολογώντας τέλος την επιλογή του να δώσει συνέντευξη σε ένα «μικρό κανάλι» και απαντώντας ακόμη και σε δικαιολογημένες απορίες ακόμη και εντός του κόμματός του για την επικοινωνιακή του στρατηγική – με την αποφυγή κατά το δυνατόν κακοτοπιών όπως η συνέντευξη, που δεν θα δώσει στη ΔΕΘ – μίλησε για αθλιότητες από κανάλια, που σε προηγούμενες αναμετρήσεις «τρομοκρατούσαν στο πάρα πέντε τον λαό»…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης