LIVE

Κορωνοϊός

Τσίπρας: Eίχαμε αυταπάτες ότι θα τα καταφέρουμε αλλά δεν τα καταφέραμε

Τσίπρας: Eίχαμε αυταπάτες ότι θα τα καταφέρουμε αλλά δεν τα καταφέραμε

Ξορκίζει τα γκάλοπ που δείχνουν τον «περίπατο» να γίνεται ντέρμπι - «Χρέωσε» στον Λαφαζάνη το θέμα της Ρωσίας ξεχνώντας τις δικές του «κορώνες» για τα 5 δισ του αγωγού  - Δεν κατάλαβε τις θέσεις της Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα μιλώντας για διγλωσσία του Βερολίνου

Για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες της παταγώδους αποτυχίας της 7μηνης διακυβέρνής του, ρίχνοντας το φταίξιμο πότε στους εταίρους και πότε στους μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες συνεργάτες του.
Παράλληλα έδειξε να μην έχει ακόμη καταλάβει τις θέσεις των δανειστών και κυρίως του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα, αφού υποστήριξε πως του έριχναν στάχτη στα μάτια και κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για διγλωσσία.

Επίθεση σε Λαφαζάνη

Ξεκινώντας τη συνέντευξη του στο Kontra Channel επιτέθηκε στον Λαφαζάνη και στην αριστερή πτέρυγα λέγοντας πως ο,τι δεν κατάφεραν με τις κινήσεις τους όσοι εντός και εκτός Ελλάδας ήθελαν την «αριστερή παρένθεση» προσπαθούν να το πετύχουν τώρα με την απόφαση 30 και πλέον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν το έκαναν συνειδητά, αλλά με την επιλογή τους βοηθούν στην παλινόρθωση του παλιού συστήματος».

Και πρόσθεσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία που καταψήφισε πάντα τις συλλογικές αποφάσεις. Το σεβόμασταν, αλλα δεν περίμενα ότι μόλις εξασφαλίσαμε τη διάσωση της χώρας θα προχωρούσαν στην πτώση της κυβέρνησης».

Κατά την εκδοχή που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας: «Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνία, αλλά δεν μου έδωσαν ούτε αυτή, άρα η απόφασή τους ήταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ούτε το συνέδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ούτε ήταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργό με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ».

«Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη Δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν ότι πάμε να συνεργαστούμε τώρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβέρνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φωτογραφίζοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος το 1989 ήταν στέλεχος του ΚΚΕ που αποφάσισε τότε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε ακόμη μια βαριά κατηγορία εναντίον του κ. Λαφαζάνη ότι τον παρέσυρε στην προσπάθεια εξασφάλισης εναλλακτικού δανεισμού από τη Ρωσία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ευθέως λόγο για λάθη και αυταπάτες του κ. Λαφαζάνη στο θέμα της Ρωσίας, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ακόμη και συνεργάτες του προέβαλαν ως δεδομένη την εκταμίευση των περίφημων 5 δισ. ως προκαταβολή για τον σχεδιαζόμενο Turkish Stream.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «βρισκόμαστε στην εκλογική διαδικασία γιατί η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη. Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης και να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια συνεργασία για να μην κάνουμε τις μεγάλες συγκρούσεις».

Λέει «όχι» στη συνεργασία με ΝΔ

Στο σημείο αυτό ήταν ιδιαίτερα αρνητικός στην προοπτική ενός μεγαλου συνασπισμού, μετά τις εκλογές: «Προσπαθούν να μας ευνουχίσουν με τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ. Μα πώς να συνεργαστώ με τη ΝΔ, όταν έχουμε διαφορετική φιλοσοφία και πολιτική στρατηγική;»

Άλλα λόγια για τη διαπραγμάτευση

Όσο για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είχε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά απέφυγε για μια ακόμη φορά να αναφερθεί στα δεινά που επέφερε το αποτέλεσμα της  συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης για τον ελληνικό λαό. 

«Έδωσα όρκο τιμής να συγκρουστώ με τα συμφέροντα και να υπερασπίσω τα δικαίωμα του λαού» τόνισε και σημείωσε: «Δώσαμε ασύμμετρη μάχη με δυνάμεις υπέρτερες, φτάσαμε και ξεπεράσαμε τα όρια, αντιμετωπίζοντας εχθρούς μέσα και έξω. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης. Αυτό επεδίωκε ο Αντώνης Σαμαράς, πιθανόν και με παράγοντες από έξω. Η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν και είναι ενοχλητική. Είχαν σχέδιο να ρίξουν την κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο, αλλά τους διαψεύσαμε. Έκλεισαν την κάνουλα της ρευστότητας και μας οδήγησαν σε πιστωτική ασφυξία. Είχαμε αυταπάτες για τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Τώρα έχουμε προοπτική εξόδου από την κρίση με τη συμφωνία που πετύχαμε».

«Η χώρα χρειάζεται σχέδιο για να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Δεν γίνεται με τρόπο μαγικό» αρκέστηκε να διαπιστώσει ο κ. Τσίπρας.


«Ξορκίζει» τα γκάλοπ

«Και τότε έπεσαν έξω με πολλές-πολλές μονάδες» είπε ο κ. Τσίπρας για τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος αμφισβητώντας εμμέσως τα σημερινά γκάλοπ σύμφωνα με τα οποία ο «περίπατος» που φαντάζονταν έχει μετατραπεί σε ντέρμπι.

Είπε ότι αποτυπώνουν απλά την εικόνα της στιγμής και υπενθυμίζοντας ότι έπεσαν έξω και με το δημοψήφισμα του Ιουλίου.
«Δεν λέω οτι υπάρχει σχέδιο, αλλά τα γκάλοπ δείχνουν χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποτέλεσμα του κουρνιαχτού, το οποίο τεχνητά διατηρείται ακόμα από κάποιους, από την αποχώρηση στελεχών μας» σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. «Θα αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μας δώσει ασφαλή διαφορά από τη ΝΔ, αλλά το ζητούμενο είναι η καθαρή εντολή πλειοψηφίας (δεν υιοθέτησε τον όρο αυτοδυναμία), και με συνεργασίες, που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε».

Βέβαια τον μόνο που προκρίνει για συνεργάτη του σε μια ενδεχόμενη κυβέρνησή του είναι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ .

Για το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο σενάριο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, παραδέχθηκε οτι η κυρία Γεννηματά δεν ευθύνεται για τα λάθη της παράταξής της, όμως η στάση της ήταν μέχρι τώρα αναντίστοιχη με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλιαλδημοκρατίας.

«Είχε αναντίστοιχη θέση εδώ, έπαιρνε τη θέση της ΝΔ.  Θα χαιρόμουν αυτό να αλλάξει. Αλλά πρέπει να απομονωθούν τα βαρίδια. «Με το κόμμα του Μεϊμαρακη, του Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Βορίδη, του Βενιζέλου, του Λοβέρδου δεν μπορώ να συνεργαστώ» είπε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει «εντολή για κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία ή ένα ποσοστό που δεν θα αμφισβητηθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης, που δεν θα εξαρτάται από μόνο πέντε έξι, οκτώ βουλευτές».

Παραδεχόμενος όμως ότι η μικρή διαφορά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ οι σημερινές μετρήσεις δεν μπορεί να φέρει αυτοδυναμία, όπως ζητά η Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας είπε για τις δημοσκοπήσεις: «Αυτό όμως που είναι ανοιχτό είναι αν θα γίνει πράξη αυτό που ζητάμε εμείς ή αν θα γίνει αυτό που θέλει το σύστημα, δηλαδή αν θα έχουμε μια καθαρή εντολή».

Δεν κατάλαβε τί έλεγε το Βερολίνο


«Μας έριχνε στάχτη στα μάτια το Βερολίνο είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει ότι ποτέ δεν κατάλαβε τις προθέσεις και τη στρατηγική της Γερμανίας στο ελληνικό ζήτημα.  «Άλλα έλεγε η κυρία Μέρκελ, άλλα ο υπουργός της των Οικονομικών...», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στο τέλος δυστυχώς ταυτίστηκαν» παραδέχομενος εμμέσως ότι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης απηχεί τις απόψεις του Βόφγκανγκ Σόιμπλε.

Δεν υποτιμώ τον Μεϊμαράκη, αν και το παρακάνει με τη λαϊκότητα

Ο κ. Τσιπρας αναφέρθηκε σε πολλά σημεία της συνέντευξης του στον κύριο αντίπαλό του σε αυτές τις εκλογές, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη. "Δεν τον υποτιμώ ως αντίπαλο, έχει λαϊκότητα, αν και πολλές φορές το παρακάνει και ίσως δεν ικανοποιεί τον αστικό κόσμο της ΝΔ" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: "Την θέλω την αντιπαράθεση, με όλους. Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ο κόσμος κρίνει και από τη γλώσσα του σώματος πότε κανείς λέει αλήθεια και πότε θέλει να παραπλανήσει" σημείωσε δίνοντας μια γεύση για το τι θα γίνε στο ντιμπέιτ με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσιπρας ειπε οτι ο κ. Μεϊμαράκης ως υπηρεσιακός αρχηγός της ΝΔ, που τον επέλεξαν οι φατρίες έως ότου ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, δειχνει αστάθεια στρατηγικής και θελει να θολώνει τα νερά, ώστε να ικανοποιεί και την λαϊκή δεξιά του Καραμανλή και τους νεοφιλελεύθερους της Ντόρας. Μπακογιάννη και την ακροδεξιά ΝΔ.
Τον κατηγορούσε επίσης και για υποκρισία, σχετικά με τις εκλογές. "Μου έλεγε, υποκριτικά να μείνουμε στην εξουσία και να μην πάμε σε εκλογές, αλλά τώρα μείνει οτι είμαστε οι χειρότεροι και δεν πρέπει να μείνουμε ουτε λεπτό" υπογράμμισε.

Αναγκαίες οι εκλογές, θα πήγαινα έτσι κι αλλιώς

Ειδικά στο θέμα των εκλογών ο κ. Ο κ. Τσιπρας είπε οτι ειναι αναγκαίες για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.  Χωρις εκλογές δεν θα υπήρχε η σταθερότητα, σημείωσε και αποκάλυψε οτι ήταν αποφασισμένος να παει σε εκλογές ετσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα απο την αποχώρηση των βουλευτών τις, γιατι θεωρούσε οτι χρειαζόταν μια νέα λαϊκή εντολή, μετα τη συμφωνία με τους δανειστές. 

Τα σταριλίκια έκαναν κακό στην αριστερά

Αναφερόμενος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση βουλευτών και στελεχών προς τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσιπρας προϊδέασε για μικρές αλλαγές. "Δεν θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές, θα δείτε όμως νεα πρόσωπα, οχι με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, αλλα την ποιότητα" είπε και αναφέρθηκε στην εξωθεν καλη μαρτυρία, την ικανότητα, την εντιμότητα και το ποσο αξιόλογοι και πετυχημένοι πρεπει να ειναι οι υποψήφιοι. Απο τα παθήματα μαθαίνουμε, σημειωσε και πρόσθεσε με νοημα οτι "με τα σταριλίκια πάθαμε ζημιά στην αριστερα".

Εκλογικός νόμος, χρέη κομμάτων και... αυτοκίνητα βουλευτών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ηταν ιδιαιτερα καυστικός με τη συμπεριφορά των βουλευτών που δεν αποδέχθηκαν την παραίνεση του τον Φεβρουάριο να μην πάρουν τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Βρέθηκα στον απόλυτο αιφνιδιασμό όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν τα αυτοκίνητα και τώρα βλέπω οτι οι περισσότεροι από αυτούς είναι στη Λαϊκή Ενότητα, ειπε. Ο κ. Τσιπρας επανέλαβε οτι απο τις πρώτες κινήσεις μετά τις εκλογές θα ειναι η μείωση των βουλευτικών μισθών, ενω επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα χρέη που έχουν. Αναρωτήθηκε μάλιστα πώς η ΝΔ κάνει την πιο ακριβή προεκλογική καμπάνια, και που βρίσκει τα λεφτά, με τόσα σποτ, ενω ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίθετο. Αναρωτήθηκε επισης τι θα γινει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ τωρα που το κίνημα ειναι στο 4%.

Ο κ. Τσιπρας προϊδέασε για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αρχής γενομένης απο την αλλαγή του εκλογικού νομού. Έριξε επίσης και την ιδέα αλλαγής στον τροπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε αυτή να γίνεται απευθείας απο το λαό, χωρίς αλλαγή στις αρμοδιότητες. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (46)

Βούλα

Ο Τσίπρας δεν μας πήγε στη δραχμή όπως έλεγε η ΝΔ ότι δήθεν είχε σκοπό. Ανάμεσα στο μνημόνιο και την άτακτη χρεοκοπία και τη δραχμή προτίμησε το μνημόνιο. Λαφαζάνης, Κων/πούλου προφανώς προτιμούσαν τη δραχμή, όπου άλλωστε οδηγούν οι απόψεις τους όσο και εάν σκόπιμα αποφεύγουν να το λένε για να μην χάσουν ψηφοφόρους.

Δεν είσαι νέος κι άπειρος...

... Είσαι άχρηστος κι επικίνδυνος! "Δεν ήξερα", "δε φαντάστηκα", "δεν κατάλαβα","με αιφνιδίασαν", "μου έριξαν στάχτη στα μάτια", "με κορόιδεψαν", "με έριξαν". Καμία υπευθυνότητα για τις αποφάσεις του, καμία αυτοκριτική. Όπως λεν και στο χωριό μου: Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me!

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΖΑΚΡΗ,ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΑΤΣΕΛΗ.ΚΟΤΣΑΚΑ,ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ,ΚΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΠΟΥ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΑΜΕ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΠΟ.

kostas

Εκανε οτι μπορουσε .Εφαγε ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΛΕΜΟ χωρις προηγουμενο απο μεσα κι απ εξω. Ολοι θελαν να τον ριξουν και γι αυτο τον στριμωξαν. Μην κανετε το λαθος να εξιλεωνετε τους προηγουμενους εγκληματιες που κυβερνησαν .Δεν ψηφισα συριζα τωρα ομως αξιζει μια πραγματικη ευκαιρια. Καλυτερα να μου κοπει το χερι παρα ΝΔ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ -ΔΥΣΤΥΧΩΣ

Νάσος

Κι εσύ ξεχνάς πολύ γρήγορα φίλε μου. Τον πόλεμο τον έφαγε αυτός και οι υπόλοιποι επειδή ήταν άχρηστοι, ψεύτες και απατεώνες, όχι τυχαία.

Ξύδι

Δεν νομίζω ότι ξεχνάνε. Απλά δεν θέλουν να ξαναβγεί ο ΤΣΥΡΙΖΑ. Και ΝΔ > ΤΣΥΡΙΖΑ, ότι και να λες. Τώρα αν εσύ δεν θέλεις ΝΔ ή άλλα παλιά κόμματα πάντα υπάρχουν εναλλακτικές Ποτάμι, Λεβέντης, ΚΚΕ, ΧΑ κτλ. Διάλεξε ότι σου αρέσει περισσότερο.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ?

teo

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ !!!!

Τ.Γ.

Ποιος μα εγγυάται ότι δεν θα ξανακάνετε τους ίδιους ερασιτεχνισμούς της επτάμηνης διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα του τύπου Τσίπρα και Καμένου.

arxidiabrasta

Αν ολο οι άλλοι φταίνε, αυτος γιατι θελει να γινει προθηπουργος? Να κανει τι?

Ταλαίπωρος

το παλληκαράκι αυτό, μου θυμίζει έντονα τον Καραμανλή...... το φθινόπωρο ήταν( κοίτα συμπτώσεις) του 2009 ..... που κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες ....ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ......... δεν ξέρω ή δεν μπορώ να φαντασθώ με το πολύ μικρό μου το μυαλό.... του τι ακριβώς έχει συμβεί με την περίπτωση του....... αλλα σε κάθε περίπτωση εύχομαι ....όλα τα ελέη του Θεού. .......και υγεία γι αυτόν τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τα δισεγγονά του ..... και πάει λέγοντας......... ΟΣΟ γι εμάς ........ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΗΣ τελευταίας 40ετίας..... καλά να πάθουμε με τα μυαλά που "σέρνουμε"....

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ.

Σιγά στην ορθογραφία πατριώτες...

θα μάς βγάλετε κανένα μάτι!! Ο άλλος ο ρήτορας πληκρτολογεί "ώμος" αντί "όμως"... θα σπάσει κανένα τζάμι με τα τούβλα που πετάει.. Ελλάδα 2015, 21ος αιώνας, χλυδή....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης