Guardian: Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μια εύκολη νίκη αλλά οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν την τύχη του

Guardian: Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μια εύκολη νίκη αλλά οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν την τύχη του

Ψήφους από το πρώην κυβερνόν κόμμα αναμένεται να κλέψει και η Λαϊκή Ενότητα, που φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος της σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων και των προβληματισμένων

Guardian: Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μια εύκολη νίκη αλλά οι αναποφάσιστοι θα καθορίσουν την τύχη του
Οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν την τύχη της χώρας και του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ο δημοσιογράφος του Guardian κάνοντας οδοιπορικό στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτό που λείπει από τις επερχόμενες εκλογές είναι η ελπίδα, τονίζει. "Τον Ιανουάριο ο Τσίπρας και το κόμμα του ήρθαν στην εξουσία με το σύνθημα η Ελπίδα έρχεται και ήταν ένα μήνυμα που είχε απήχηση στον κόσμο. Οι Έλληνες είδαν έναν τρόπο να βγουν από την κρίση και την λιτότητα.

«Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην πτώχευση και ο Τσίπρας πρόσφερε μια πραγματική ελπίδα. Τον ψήφισμα γι' αυτό ακριβώς» λέει η 20χρονη Λυδία Μάρκου.

Κλείσιμο
Επτά μήνες μετά, αρκετοί υποστηρικτές του Τσίπρα τον έχουν εγκαταλείψει καθώς βλέπουν πως ακολούθησε τις πολιτικές που είχε υποσχεθεί να ανατρέψει ενώ η Ελλάδα οδεύει σε κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο.

Στο μεταξύ, αναφέρει το άρθρο, τα ποσοστά δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα έχουν πέσει δραματικά το τελευταίο διάστημα ως αντανάκλαση των αποφάσεων που πήρε και οι οποίες συνεπάγονται σκληρά μέτρα λιτότητας για τον περισσότερο κόσμο.

Η Μάρκου δεν είναι η μόνη. Η τύχη του πρώτου ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος τώρα κρίνεται από τους αναποφάσιστους.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι μικρή και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαν τα δύο κόμματα πριν από λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει μεγάλο μέρος από τα ποσοστά του και όπως φαίνεται είναι ορατή η πιθανότητα οι αριστεροί να μην έχουν την αυτοδυναμία.

"Με τον πρώην συγκυβερνόν κόμμα να δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή και τον Τσίπρα να αποκλείει έναν ευρύ συνασπισμό με τις δυνάμεις του παλιού κατεστημένου όπως λέει, μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι και ο θάνατος των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα χρειάζεται για να λάβει τη βοήθεια από την Ευρώπη" εκτιμά ο Gurdian.

"Θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική οικονομία τονίζει ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. "Ήδη ο προϋπολογισμός έχει βγει εκτός ελέγχου. Η Ε.Ε. πήρε την απόφαση να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά το μέλλον δείχνει αβέβαιο. Η οικονομία της αργοπεθαίνει. Τουλάχιστον η πολιτική σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας" τονίζει.

Βέβαια ο Τσίπρας, όπως λέει ο Guardian, περίμενε μια εύκολη νίκη αλλά δεν υπολόγισε σωστά.

Ψήφους από το πρώην κυβερνόν κόμμα αναμένεται να κλέψει και η Λαϊκή Ενότητα, που φιλοδοξεί να πάρει με το μέρος της σημαντικό κομμάτι των αναποφάσιστων και των προβληματισμένων. Ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην υπουργός, λέει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσχισε όλες τις κόκκινες γραμμές όταν συμφώνησε για το τρίτο μνημόνιο. Αυτό που προσφέρει το κόμμα μας είναι μια εναλλακτική λύση σε αυτή τη νεοαποικιακή συμφωνία που ξεπουλάει την Ελλάδα και τα περιουσιακά στοιχεία της, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ έναντι οποιουδήποτε τιμήματος».

Πάντως πολλοί τονίζουν ότι ο Τσίπρας εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα της ηλικίας του. Μπορεί το πρόγραμμα που συμφώνησε να είναι όντως σκληρό, αλλά κράτησε την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Κάτι που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ο Θάνος Ντόκος του ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει: «Ο Τσίπρας εξακολουθεί να είναι δημοφιλής. Και αυτός ήταν ο μοναδικός παράγοντας που άλλαξε την έκβαση του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο. Μπορεί να έχει υποτιμήσει κι αυτός την αντίθεση που έχει προκύψει με τον λαό, αλλά δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν του δοθεί μια ακόμη ευκαιρία».


Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης