Δημοσκόπηση: «Θρίλερ» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οκτώ κόμματα στη Βουλή

Δημοσκόπηση: «Θρίλερ» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οκτώ κόμματα στη Βουλή

Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ, εντός ο Βασίλης Λεβέντης - Δύο στους τρεις Έλληνες πιστεύουν ότι ήταν λάθος η πολιτική διαπραγμάτευσης του Τσίπρα - Κατακρημνίζεται η δημοτικότητά του - Στον.. πάτο οι αξιολογήσεις για Παιδεία, Υγεία και Μεταναστευτικό

Δημοσκόπηση: «Θρίλερ» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οκτώ κόμματα στη Βουλή
Κλείνει η ψαλίδα ακόμη και της δημοτικότητας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αφού το 29,5% πιστεύει πως είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης συγκεντρώνει το 26%.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Αλέξης Τσίπρας  29,5%
Μεϊμαράκης 26%
Θεοδωράκης 21%
Γεννηματά 17,5%
Κουτσούμπας 14,5%
Λαφαζάνης 11,5%

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως αναλύοντας τη διαχρονική εξέλιξη της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, τα ποσοστά του κ. Τσίπρα κατακρημνίζονται αφού τον Μάρτιο συγκέντρωνε 70%, ύστερα έπεσε στο 50% (έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος), για να φτάσει σήμερα να συγκεντρώνει μόλις 29,5%. Αντίθετα, ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε  να διπλασιάσει το ποσοστό του κ. Σαμαρά, από 13% στο 26%.


Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ερωτήθηκαν για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων και τη γενικότερη παρουσία της Πρόεδρου της Βουλής, με το 66,5% των ερωτηθέντων να έχουν αρνητική γνώμη, από 47% αρνητικής γνώμης που είχε συγκεντρώσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον περασμένο Απρίλιο.Αξιολόγηση κυβερνητικού έργου
Αξίζει να σημειωθεί πως ένας στους δύο Ελληνες βαθμολογούν με μισή μονάδα (στις 10) το κυβερνητικό έργο σε σχέση με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε όλο αυτό το διάστημα. Με 3,1% κατά μέσο βαθμολόγησαν και το πολιτικό έργο στον τομέα της Παιδείας. Στο 3% εκφράστηκε η αποδοκιμασία για την Υγεία.Όσον αφορά στο κρισιμότερο ερώτημα, την πρόθεση ψήφου, μόλις τρεις μονάδες απόσταση έχει η Νέα Δγημοκρατία για το προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 25%, η ΝΔ 22%, η Χρυσή Αυγή 5,5%, το Ποτάμι 6%, το ΚΚΕ ^%, οι ΑΝΕΛ μένουν εκτός Βουλής με 2%, το ΠΑΣΟΚ 4,5%, ο Λαφαζάνης με τη λαϊκή Ενότητα 5%, ενώ και ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεταιο πως εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή με 4,5%.

Εκτίμηση πρόθεσης
ΣΥΡΙΖΑ 25%
ΝΔ 22%
ΧΑ 5,5%
Το Ποτάμι 6%
ΚΚΕ 6%
ΑΝΕΛ 2%
ΠΑΣΟΚ 4,5%
Λαϊκή Ενότητα 5%
Ένωση Κεντρώων 4,5%
Άλλο 5%
Δεν ξέρω/δεν απαντώ 14,5%

Στο μεταξύ, το 57% αποτιμά ως αρνητικό/πολύ αρνητικό το έργο της κυβέρνησης, το 16% ως θετικό/πολύ θετικό και το 26% απάντησε "ούτε θετικό/ούτε αρνητικό".Όσον αφορά στο αν το δημοψήφισμα έβλαψε ή οφέλησε τη χώρα, το 66,5% πιστεύει πως την έβλαψε, το 16,5% πως την οφέλησε και το 14,5% απάντησε "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

Η ίδια ερώτηση, σε μελλοντικό χρόνο, αφορούσε στις πρόωρες εκλογές, με το 
60,5% να απαντά πως θα βλάψουν τη χώρα, το 24% να απαντά πως θα την οφελήσουν, το 10,5% απάντησε "ούτε θα τη βλάψουν/ούτε θα την οφελήσουν" και το 5% απάντησε "δεν ξέρω/δεν απαντώ".Αξίζει να σημειωθεί πως το 61,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση ακολούθησε λάθος πολιτική διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ μόλις το 25% θεωρεί πως η πολιτική διαπραγμάτευσης ήταν σωστή.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου σε δείγμα 1.100 ατόμων, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τον Σκάι.


Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε σταθερό προβάδισμα από τη ΝΔ...
Σε μία αρκετά πρόωρη δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 24 Ιουλίου, από τη Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσε προβάδισμα 15,8% έναντι της ΝΔ. 

Αν και στη δημοσκόπηση φαίνεται πως καταγραφόταν πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούσε να προηγείται με ποσοστό 33,6%, ενώ ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό 17,8%. Ακολουθούσε το Ποτάμι, που φαίινόταν να αυξάνει τα ποσοστά του στο 6,1% και ακολουθούσε η Χρυσή Αυγή με 5,3%. Πέμπτο κόμμα αναδεικνυόταν το ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε με 3,6%. Η έκπληξη της δημοσκόπησης ήταν το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, που έμπαινε στη Βουλή με ποσοστό 3,3%. Εκτός Βουλής έμεναν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώναν 2,8%. Το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου συγκεντρώνε ποσοστό 1,3%, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτανε στο 1,1%.

Στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η δημοσκόπηση έδειξε πως παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς συγκέντρωνε 61% θετικές γνώμες, ενώ οι αρνητικές γνώμες ανέρχονταν σε 36%.

Πολύ υψηλό παρέμενε το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ (78%), ενώ μόλις το 19% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.

Στην ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας μετά από τις διαπραγματεύσεις που έφερε τη συμφωνία, έπραξε το σωστό ή εάν έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος στις θέσεις του, το 63% των πολιτών είπε πως έκανε το σωστό, ενώ το 32% θεωρούσε πως έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος.


Η ανατροπή: Κλείνει την «ψαλίδα» η ΝΔ

Metron Analysis: Σήμερα στο 1% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Ένα μήνα μετά, η Metron Analysis παρουσιάζει δημοσκόπηση που θέλει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κλείνει στη μία ποσοστιαία μονάδα. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με ποσοστά 22,2% έναντι 21,2%. Στο 6,4% βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, στο 5,1% το Ποτάμι, στο 4,5% το ΚΚΕ, στο 4,1% το ΠΑΣΟΚ, στο 3,8% η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, στο 3,1% η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ εκτός Βουλής μένουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, με ποσοστό μόλις 1,7%.


Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι, εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ

Σε στάση αναμονής είναι το εκλογικό σώμα σύμφωνα με ερευνά της εταιρείας Prorata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, στο φύλλο της Παρασκευής 18 Αυγούστου.
Οι αναποφάσιστοι είναι το «πρώτο κόμμα», ενώ εντελώς αβέβαιη αποτυπώνεται η εκλογική συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έρευνα πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι... αναποφάσιστοι με 25,5%. Όσον αφορά στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο του 3% είναι η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, επιλέγει "ευρώ πάση θυσία", ενώ πάνω από το 50% εκτιμά ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν είναι καλή.


Στο 2% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Στο μεταξύ, προβάδισμα δύο ποσοστιαιών μονάδων για τον ΣΥΡΙΖΑ επί της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόραση. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24% έναντι 22% της Νέας Δημοκρατίας ενώ συνολικά πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται εννέα κόμματα.
Τα δύο πρώτα κόμματα ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 6%, Ποτάμι με 5,5%, ΚΚΕ με 4,5%, ΠΑΣΟΚ με 4,5%, Λαϊκή Ενότητα με 4,5%, Ένωση Κέντρου με 4% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3%. Αναποφάσιστο δηλώνε το 15% ενώ 5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει «άλλο κόμμα».

Σημαντικό στοιχείο είναι και έλλειψη συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται μόλις στο 50%, ενώ αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία η συσπείρωση παρουσιάζεται στο 70% με ανοδικές τάσεις.


Δημοσκόπηση στη Bild: 28% ο Τσίπρας, 25% η ΝΔ, 8% ο Λαφαζάνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 28%, σύμφωνα με εσωτερική δημοσκόπηση, την οποία δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα "Bild". O παραιτηθείς Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει σήμερα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 28%. Στις τελευταίες εκλογές, τον Ιανουάριο του 2015, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ανερχόταν στο 36%. Η δεύτερη ισχυρότερη εκλογική δύναμη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παίρνει ποσοστό 25%. Όπως αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, το κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη παίρνει ποσοστό 8%.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης