Ομολογία σοκ του Γκάλμπρεϊθ: Το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη για Grexit ξεκίνησε τον Μάρτιο

Ομολογία σοκ του Γκάλμπρεϊθ: Το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη για Grexit ξεκίνησε τον Μάρτιο

«Γνωρίζαμε ότι η δουλειά μας θα παρερμηνευόταν» λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος - Απαντώντας στις κατηγορίες περί πραξικοπήματος σημειώνει: Ποτέ δεν κάναμε πολιτικές συζητήσεις

Ομολογία σοκ του Γκάλμπρεϊθ: Το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη για Grexit ξεκίνησε τον Μάρτιο
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel, ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, παραδέχεται ότι ήταν μέλος της μυστικής ομάδας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη που προετοίμαζε το απόρρητο σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν στο τέλος Μαρτίου και διήρκεσαν μέχρι την πρώτη βδομάδα του Μαΐου.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ αρνείται κατηγορηματικά ότι η ομάδα που είχε συσταθεί υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών σχεδίαζε πραξικόπημα όπως κατηγόρησε τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επιστήθιος φίλος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό της πενταμελούς ομάδας που προετοίμαζε το διαβόητο Plan B, τονίζει ότι δεν σχεδίαζε κάποιο μυστικό πλάνο για επιστροφή στη δραχμή.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι που στελέχωναν την ομάδα -σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ- μελετούσαν τα πιθανά «προβλήματα και οι προκλήσεις που θα προέκυπταν αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Εξηγεί δε, ότι πραγματοποίησαν ιστορική έρευνα σε παλαιότερες υποθέσεις οικονομικής κρίσης όπως στην περίπτωση της Καλιφόρνια το 2000 και σε εκείνη της Κύπρου.
Κλείσιμο

Διευκρινίζει, μάλιστα, πως οι εργασίες της ομάδας ξεκίνησαν στα τέλη του Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί ένα «μονοπάτι που θα ήταν ιδανικό για τις ελληνικές συνθήκες».

Ερωτηθείς από το γερμανικό περιοδικό για τον λόγο της μυστικότητας των συναντήσεων της ομάδας, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως υπάρχει ένας προφανής λόγος: «Γνωρίζαμε ότι η δουλειά μας θα παρερμηνευόταν».

Στις φήμες για πραξικόπημα ο 63χρονος οικονομολόγος απαντά: «Ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο».

Όσο για το «χακάρισμα» των ΦΠΑ των Ελλήνων πολιτών, ο Γκάλμπρεϊθ δηλώνει πως δεν ισχύει αυτό το σενάριο, αλλά «η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το ήδη υπάρχον σύστημα για την συγκέντρωση φόρων για να διευκολυνθούν οι πληρωμές από το ελληνικό κράτος ήταν κάτι που ανοιχτά είχε συζητήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης την ημέρα της παραίτησής του. Προφανώς τότε δεν είχε τραβήξει την προσοχή».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό εκθειάζει το έργο του πρώην υπουργού Οικονομικών τονίζοντας πως ο κ. Βαρουφάκης έδωσε όλο του τον εαυτό για πέντε μήνες με σκοπό να πετύχει μία συμφωνία που θα επέτρεπε να υπάρξει ελπίδα για οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και ανάκαμψη από την πανωλεθρία των πέντε προηγουμένων ετών. Επιρρίπτει δε, ευθύνες στους πιστωτές υποστηρίζοντας ότι δεν επέδειξαν καθόλου ευελιξία σχετικά με το ελληνικό ζήτημα.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δήλωσε πως τον εκτιμά, όπως άλλωστε ανάλογη εκτίμηση τρέφει και ο κ. Βαρουφάκης.

«Αλλά είναι δίκαιο να πω ότι η πολιτική επιταγή και οι οικονομικές δεσμεύσεις του κ. Σόιμπλε δεν είναι συμβατές με τις πιεστικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Και θα μπορούσε να αποδειχθεί τραγωδία για την Ευρώπη το γεγονός ότι δεν βρέθηκε κανένας τρόπος για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δηλώνει ο οικονομολόγος.

Δεν παραλείπει φυσικά να σχολιάσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, λέγοντας πως αυτή την λύση δεν την θεωρεί καλή ούτε ο κ. Σόιμπλε.

«Και βέβαια γνωρίζουμε ότι παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές, ειδικά τη γερμανική κυβέρνηση, σχετικά με το ερώτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Έτσι, η συμφωνία δεν έχει ακόμα επισφραγιστεί. Και το ερώτημα για το αν θα επισφραγιστεί παραμένει σε εκκρεμότητα», επισημαίνει.

Όσο για τη πιθανότητα Grexit και αν μία έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι καλύτερη για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Γκάλμπρεϊθ δηλώνει: «Είναι δύσκολη ερώτηση. Από τη μία υπάρχει το ζήτημα του κόστους της μετάβασης, από την άλλη τα οφέλη και τα ρίσκα ενός ανεξάρτητου νομίσματος. Σε τελική ανάλυση, αυτή η απόφαση λαμβάνεται από τις πολιτικές αρχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, που θα είναι εκείνες οι οποίες θα αναλάβουν την ευθύνη».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης