Με «κλεφτοπόλεμο» επιχειρεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση

Με «κλεφτοπόλεμο» επιχειρεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση

Ενδεικτική των προθέσεων η μετάθεση για αργότερα των ρυθμίσεων για συντάξεις και φορολόγηση αγροτών - Βάζει στο επίκεντρο θέματα διαφθοράς και χτυπήματος της «μιντιοκρατίας» - Στόχος του Μαξίμου να σταθεροποιήσει ή και να αυξήσει την κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης

Με «κλεφτοπόλεμο» επιχειρεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση
Σταθεροποίηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης σε επίπεδα καθαρά άνω των 120 βουλευτών επιδιώκει αυτό το διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να κερδίσει χρόνο για να χειριστεί πιο αποτελεσματικά το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κίνηση του πρωθυπουργικού επιτελείου να αποσύρει για αργότερα τις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τους αγρότες και να μην τις εντάξει στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, που πάει αύριο στη Βουλή, είναι ενδεικτική των προθέσεων. Οι ρυθμίσεις αυτές ήταν κόκκινο πανί για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν αυτών που είχαν ήδη καταψηφίσει ή αποφύγει να υπερψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά και πολλών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε δε ο φόβος ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης που θα τάσσονταν υπέρ ίσως να μην ξεπεράσουν τους 120 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία κυβέρνηση – κυκλοφορούσαν ακόμη και σενάρια παραίτησης.

Το Μαξίμου αποφάσισε να τραβήξει προς τα πίσω τις επίμαχες ρυθμίσεις, ελπίζοντας και εκτιμώντας ότι θα υπάρξει χώρος για την μεταστροφή ορισμένων βουλευτών που είχαν προτιμήσει το ΠΑΡΩΝ ή την απουσία στην προηγούμενη ψηφοφορία να δώσουν τώρα θετική ψήφο και έτσι την αίσθηση ότι η δύναμη της συμπολίτευσης μπορεί να αυξηθεί και πάντως είναι σταθερά πάνω από το όριο των 120.  Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν το βράδυ της Δευτέρας ότι «περιμένουμε καλύτερη εικόνα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη».

Κλείσιμο
Με δεδομένη μάλλον την απόφαση του Μαξίμου για τον ελιγμό αυτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έσπευσε το απόγευμα της Δευτέρας να τραβήξει κάπως από το τραπέζι το σενάριο των εκλογών, που κατά πολλούς λειτουργεί και ως μέσο πίεσης προς τους διαφωνούντες.

«Οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή και δεν είναι και στις προθέσεις της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) η κυρία Γεροβασίλη τονίζοντας πάντως ότι «το θέμα μας είναι να μην χαθεί ο στόχος, είναι αυτονόητο ότι αν ακολουθούνται δύο διαφορετικοί δρόμοι, αυτοί οι δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες εφόσον αυτό συνεχιστεί». Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρα η ευθεία απειλή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος άφηνε ορθάνοιχτο το θέμα των εκλογών, προειδοποιώντας ότι η συνεχής καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία.

Πάντως από την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας δεν φάνηκε να γίνεται αποδεκτός με ενθουσιασμό ο κυβερνητικός ελιγμός με τις ρυθμίσεις για συντάξεις και αγρότες.

Παράγοντες αυτής της πτέρυγας μιλούσαν για «πονηρή κίνηση, που έχει στόχο να περιορίσει τα πολλά «όχι», με δεδομένες τις αντιδράσεις των βουλευτών σε αυτές τις διατάξεις». Στελέχη αυτής της πλευράς διαβλέπουν πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει επίμαχες ρυθμίσεις σε θερινά τμήματα της Βουλής, αποφεύγοντας την Ολομέλεια.
 
Χτύπημα διαφθοράς και μιντιοκρατίας
 
Πάντως η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει την πολιτική ατζέντα, ώστε να μην περιορίζεται σε θέματα που σχετίζονται με την συμφωνία με τους δανειστές και η οποία αναπαράγει και βαθαίνει τις διαφορές εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την επαναχάραξη του τηλεοπτικού πεδίου στη χώρα, με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, ενώ τα θέματα της πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής μπαίνουν σε προτεραιότητα.

Χθες πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, με τη συμμετοχή των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Παναγιώτη Νικολούδη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παύλου Πολάκη, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Τέρενς Κουίκ.

Η προσπάθεια θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

1.Να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

2.Αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση Νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3.Η εκπόνηση άμεσα σχεδίου για θεσμικές αλλαγές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης