Τσίπρας: Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα ωφελήσουν την οικονομία, όμως είμαι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσω

Τσίπρας: Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα ωφελήσουν την οικονομία, όμως είμαι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσω

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην πλειοψηφία των μέτρων που συμφώνησε να λάβει - «Συμφωνία, άτακτη χρεοκοπία ή πρόταση Σόιμπλε» οι επιλογές, είπε ο πρωθυπουργός - Σφοδρή αντιπαράθεση με Μεϊμαράκη, παρά τη στήριξη της ΝΔ στη συμφωνία

Τσίπρας: Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα ωφελήσουν την οικονομία, όμως είμαι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσω
«Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα θα ωφελήσουν την οικονομία, όμως είμαι υποχρεωμένος να τα εφαρμόσω» δήλωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στέλνοντας νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι η Αθήνα δεν πιστεύει τα συμφωνηθέντα. Και παρά το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει δημοσίως ότι αντίστοιχες δηλώσεις του πρωθυπουργού η υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργούν πρόβλημα αναξιοπιστίας αφού δημιουργούν στους Ευρωπαίους την αίσθηση ότι όσα νομοθετούνται από την Βουλή των Ελλήνων δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.

Παρ' όλα αυτά, έχοντας προφανώς το μυαλό του στο εσωτερικό ακροατήριο και λειτουργώντας σαν να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις των δηλώσεών του στις σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ότι δεν πιστεύει στην πλειοψηφία των μέτρων που συμφώνησε να λάβει!

Τσίπρας προς Μεϊμαράκη: Δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές


Κλείσιμο
Απροσδόκητη τροπή πήρε η συζήτηση στην Ολομέλεια, με τους κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη να αναπτύσσουν ένα πολιτικό διάλογο που θύμισε παλιές καλές εποχές

«Αν αγωνιάτε τόσο, κ. Μεϊμαράκη, για το τι θα κάνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» απάντησε ο πρωθυπουργός στον κ. Μεϊμαράκη, για να επισημάνει: «Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν την στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν θα την χάσει ούτε στη Βουλή, γιατί δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Τόνισε επίσης πως ήταν τέχνασμα ανάλογο του success story η υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης περι εξόδου από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση και τα μνημόνια.

«Εχουμε τα 85 δισ. ευρώ χρηματοδότησης για την επόμενη 3ετία, από αυτά τα 60 δισ. καλύπτουν όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Αρα, για την επόμενη 3ετία έχουμε de facto απομείωση χρέους. Εχουμε ταυτόχρονα τη δέσμευση ότι το φθινόπωρο θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας τη δική του συμφωνία έναντι των προηγούμενων μνημονίων.




Πρόσθεσε ότι υπάρχει και το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ, για να επισημάνει: «Αυτά τα στοιχεία δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα 2010 και 2012, παρά μόνο οι βαριές προϋποθέσεις δημοσιονομικής προσαρμογής. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ τη σημερινή συμφωνία. Ομως, να πουμε του στραβού το δίκιο, αυτό που έχουμε τώρα είναι δύσκολη συμφωνία, αλλά μπορεί να δώσει προοπτική εξόδου από την κρίση πιο γρήγορα».

Απευθυνόμενος, δε, προς τον κ. Μεϊμαράκη, σημείωσε «πώς να το κάνουμε, κ. Πρόεδρε! Η διαφορά είναι ότι ανήκετε στην ίδια πολιτική οικογένεια που έχουν στοχοποιήσει τον ελληνικό λαό. Με Σόιμπλε, Μέρκελ, Βέμπερ. Από την άλλη, εμείς δίνουμε αγώνα έξω από τις πολιτικές συμμαχίες».




Ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η ψηφοφορία
Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή ψηφοφορία προσέλαβε δραματικές διαστάσεις, απ' όταν ο πρωθυπουργός της προσέδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν απών από τη διαδικασία της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τα προαπαιτούμενα, στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία από το έδρανο του πρωθυπουργού, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν.

Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε νωρίτερα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, ότι, σε περίπτωση που στην αποψινή ψηφοφορία απωλέσει περισσότερους από 28 βουλευτές, αν δηλαδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από 149 πέσουν κάτω από το όριο των 121, τότε θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις.




Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δεν έχω την στήριξη από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πρωτολογία Τσίπρα: Η συμφωνία που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη συμφωνία
Διαβεβαιώνω ότι το παλιό έχει τελειώσει σ' αυτή τη χώρα. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει πλήρη συνείδηση και μπορεί να καταλάβει, τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του στη Βουλή, η οποία ξεκίνησε δέκα λεπτά πριν τη 1 τα μεσάνυχτα. 

«Σε ό,τι με αφορά και θέλω να πιστεύω το σύνολο της Κοινβουλευτικής μας Ομάδας δεν πρόκειται να κάνω πίσω από το δίκαιο του αγωνιζόμενου λαού» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: Δεν θα τους κάνουμε την χάρη να αποτελέσουμε παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην πλειοψηφία των μέτρων που συμφώνησε να λάβει.

Ποτέ δεν πίστεψα ότι για όλα τα δεινά σ' αυτή την χώρα φταίνε οι ξένοι, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Η δέσμευσή μας είναι ότι η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σ' αυτή την χώρα, για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, για την καταπολέμηση της διαπλοκής, για το κυνήγι της διαφθοράς» είπε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και αυτό αφορά όλους μας» υπογράμμισε και απευθυνόμενος στους βουλευτές έθεσε το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός των ξένων;» αναφερόμενος στην μαραθώνια συζήτηση που είχε την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

«Η πρώτη επιλογή ήταν μια συμφωνία.

Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Δεν θέλω να αναφερθώ στις συνέπειές της. Όλοι τις γνωρίζουμε.

Η τρίτη επιλογή ήταν το σχέδιο Σόιμπλε. Αν την θέλουμε και τώρα μπορούμε να την ζητήσουμε. Μας την προσφέρουν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός ο εκβιασμός να μου φέρετε τις εναλλακτικές σας. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός όμως ο εκβιασμός τότε δεν υπάρχει επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος της ευθύνης. Και σε ό,τι με αφορά είμαι ο τελευταίος που θα δραπετεύσω από το βάρος της ευθύνης

Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ετοιμότητα να υπογράψει συμφωνία ή να παραιτηθεί.

Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να μείνει μέχρι αργά στο προεδρικό μέγαρο.

Απών ο Αλ.Τσίπρας από την συζήτηση

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι απών κατά τη διάρκεια της αποψινής συζήτησης στη Βουλή. Ακόμη περισσότερο συζητείται και σχολιάζεται το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να λάβει το λόγο και να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων εξηγώντας στους Έλληνες πολίτες και στην εθνική αντιπροσωπεία για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να εγκριθεί το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης