Τσίπρας: «Ή όλοι μαζί απόψε ή αύριο πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς»

Τσίπρας: «Ή όλοι μαζί απόψε ή αύριο πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς»

«Αν δεν έχω στήριξη από την ΚΟ, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα» - Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε ετοιμότητα να υπογράψει συμφωνία ή να παραιτηθεί - Ο Λαφαζάνης είπε ότι δεν θα ψηφίσει τα μνημονιακά μέτρα, ωστόσο στηρίζει την κυβέρνηση

Τσίπρας: «Ή όλοι μαζί απόψε ή αύριο πέφτει η κυβέρνηση της Αριστεράς»
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα πράγμα που πρέπει να συζητήσουμε, είναι αν αυτό το δίλημμα που τέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση ήταν πλαστό η πραγματικό. Αν πιστεύει κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παραπλανήθηκε από κάποιο πλαστό δίλημμα ή κάποια μπλόφα των δανειστών, να βγει να το πει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Αν κάποιος πιστεύει ότι ήταν πραγματική αυτή η απειλή, τότε θα πρέπει να αναλογιστεί και τις συνέπειες της μη συμφωνίας. Εγώ είμαι πρωθυπουργός, επειδή έχω μια ΚΟ στην οποία στηρίζομαι και βασίζομαι. Αν δεν έχω την στήριξη από αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε δυσκολεύομαι να είμαι πρωθυπουργός την επόμενη μέρα».

Κλείσιμο
Μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η άποψη του σχεδίου Σόιμπλε από το σύντροφο Λαπαβίτσα, είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Το σχέδιο Σόιμπλε είχε και ένα άλλο σκέλος, το οποίο ήταν και η πτώση της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Κανένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν πρόκειται να συμβεί.

Κατά πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε ετοιμότητα να υπογράψει συμφωνία ή να παραιτηθεί.

Η πρωτολογία του πρωθυπουργού
Στην πρωτολογία του, ο κ. Τσίπρας ζήτησε εναλλακτικές λύσεις από τους διαφωνούντες. Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, σημείωσε ότι εξάντλησε από την πλευρά του όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από την εσωκομματική αντιπολίτευση να του προτείνουν αξιόπιστη εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε μπροστά σε αυτήν την κατάσταση

Επίσης, περιέγραψε την κατάσταση και αναφέρθηκε στη μάχη που έδωσε όχι μόνο επί 17 ώρες στην Ευρωσύνοδο, αλλά και όλο το χρονικό διάστημα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Ανέφερε ότι τήρησε τη λαϊκή εντολή της 25ης Ιανουαρίου και προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εξαντλώντας τα διαπραγματευτικά μέσα.

Πρόσθεσε επίσης ότι κανείς δεν μπορει να αμφισβητήσει ούτε τη βούληση ούτε την προσπάθεια για να φέρει η κυβέρνηση αμοιβαία επωφελή λύση.

Περιέγραψε τα γεγονότα των τελευταίων ετών, το πώς διαμορφώθηκαν τα διλήμματα, με τρόπο ξεκάθαρο, καθώς ήταν εκφρασμένη η πολιτική βούληση από συντηρητικούς κύκλους της ευρωζώνης για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν άφηνε τις δυνατότητες να εκμεταλλευτεί τα όποια θετικά θα υπήρχαν σε καθεστώς εθνικού νομίσματος.

Μίλησε, δε, για το χρέος της κυβέρνησης που, όπως είπε, είναι να αποφευχθεί μία σοβαρή επιδείνωση ανθρωπιστικής κρίσης και οικονομικής καταστροφής.

Σημείωσε πως διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε και γι' αυτό ο ίδιος έμεινε ως το πρωί, δίνοντας τη μάχη στις Βρυξέλλες.

Η πολιτική εκτίμηση του πρωθυπουργού στην ομιλία του ήταν πως υπήρχε συγκεκριμένη βούληση εκφρασμένη με έμμεσο και άμεσο τρόπο να πέσει η κυβέρνηση αυτή, κάτι που εκφράστηκε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να έρθει ένα νέου τύπου κυβερνητικό σχήμα.

Έκανε λόγο για σχέδιο που απεργάζονταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και, μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, κάλεσε τους βουλευτές του, συναισθανόμενος απολύτως ζητήματα, κριτικές, αιτιάσεις, προβληματισμούς και διαφωνίες, να διατηρήσουν την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος μπροστά σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Από τη δική του πλευρά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παίρνοντας το λόγο, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα οποιουδήποτε εκβιασμού η κυβέρνηση να αποδέχεται μνημόνια.

Τα διλήμματα, είπε ο κ. Λαφαζάνης, όπως "μνημόνιο ή καταστροφή", είναι διλήμματα που χρησιμοποίησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν έχουν καμία βάση. Είπε, επίσης, ότι είναι διλήμματα διάτρητα και τρομοκρατικά.

Ακόμη, είπε ότι στηρίζει την κυβέρνηση και δεν αίρει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν, ωστόσο δεν θα ψηφίσει τα μνημονιακά μέτρα.

Πάντως, κύκλοι του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διέψευδαν κατηγορηματικά ότι ο ίδιος συστήνει παραβίαση του Νομισματοκοπείου και σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα.

Τέλος, όπως επισημαίνεται από κυβερνητική πηγή, η μόνη εναλλακτική που ακούστηκε ήταν η πρόταση Λαπαβίτσα για αποδοχή του σχεδίου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης