Λαφαζάνης σε Τσίπρα: «Πάρε πίσω, έστω στο 'και πέντε', την απαράδεκτη συμφωνία»

Λαφαζάνης σε Τσίπρα: «Πάρε πίσω, έστω στο 'και πέντε', την απαράδεκτη συμφωνία»

Σκληρή ανακοίνωση από τον υπουργό Ενέργειας - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία - Δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συγκροτήσουν οι διαφωνούντες

Λαφαζάνης σε Τσίπρα: «Πάρε πίσω, έστω στο 'και πέντε', την απαράδεκτη συμφωνία»
«Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή». Αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, προσθέτοντας ακόμη τα εξής:

«Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους 'Θεσμούς' είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.

Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ' όλα το γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και "οικονομικοί δολοφόνοι".

Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δεν θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη με την ενότητα και τους αγώνες του.
Κλείσιμο

Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία.

Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση».


Σε τροχιά διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψηφίζει τα μέτρα η Αριστερή Πλατφόρμα

Σε πορεία διάσπασης έχει εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές στην οποία υποχρεώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας καθώς η Aριστερή Πτέρυγα του κόμματος εμφανίζεται αποφασισμένη να μην ψηφίσει τα μέτρα που θα έλθουν με δύο νομοσχέδια στην Βουλή στις 15 και στις 22 Ιουλίου.

Η ψήφιση και η υλοποίηση των μέτρων προκαλεί πολιτική μετάλλαξη στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δεν θα ακολουθήσει η Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Το θέμα περιπλέκεται καθώς επικεφαλής στην Αριστερή Πλατφόρμα είναι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ δύο ακόμη υπουργοί -μετά την παραίτηση του κ. Νίκου Χουντή- ανήκουν σε αυτή, ο κ. Δημήτρης Στρατούλης και ο κ. Κώστας Ήσυχος. Επιπλέον στην ψηφοφορία του Σαββάτου υπήρξαν 17 διαρροές ενώ 15 βουλευτές δήλωσαν ότι ψήφισαν ναι αλλά εννοούσαν όχι. Από αυτούς τους 32 οι περισσότεροι εντάσσονται ή έχουν σχέση με την Αριστερή Πλατφόρμα -εξαιρούνται οι κ.κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ήδη δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι θα δηλώσει παρών και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Παράλληλα παραμένει υπουργός Ανάπτυξης μέχρι ο πρωθυπουργός να του ζητήσει την παραίτησή του. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δύο υπουργούς αφού ο κ. Νίκος Χουντής ήδη παραιτήθηκε για να διαδεχθεί τον κ. Μανώλη Γλέζο στην ευρωβουλή.

Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας συνεδρίασαν χθες στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής κας Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η απόφαση που ελήφθη είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, άλλοι θα καταψηφίσουν, άλλοι θα δηλώσουν παρών και άλλοι θα απέχουν. Ο κ. Δημήτρης Κοδέλλας με μία σκληρή δήλωση κατά της ηγεσίας για τις κινήσεις της το τελευταίο εξάμηνο, γνωστοποίησε  ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα αφού πρώτα καταψηφίσει τα μέτρα. Όσες κι αν είναι οι διαφοροποιήσεις περισσότερες από 30 ή λιγότερες αν οι κινήσεις της ηγεσίας αποδώσουν είναι σαφές ότι πολιτικά η δεδηλωμένη έχει χαθεί και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να περάσει τα δύσκολα νομοσχέδια με τα μέτρα.

Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μεταθέσει το ξεκαθάρισμα στο κόμμα του σε δεύτερο χρόνο. Στην ιεράρχηση που έχει κάνει πρώτη προτεραιότητα είναι η ψήφιση των μέτρων προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθεί το κυβερνητικό πρόβλημα, ο ανασχηματισμός που θα κάνει και εάν θα συγκροτήσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού  με την συμμετοχή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, οπότε θα διαρρήξει τις σχέσεις του όχι μόνο με την Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος αλλά και με τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Πάνο Καμμένο. Τρίτο στην ιεράρχησή του είναι το ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως καθώς η ηγεσία της κυβέρνησης έχει πάρει τις αποφάσεις της να υλοποιήσει την σκληρή μνημονιακή πολιτική η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπότρεπτη και είναι θέμα είτε λίγων ωρών είτε λίγων εβδομάδων. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να έχει αποφασίσει να μεταθέσει τις αποφάσεις του για τον ανασχηματισμό και για τα εσωκομματικά για μετά τις 22 Ιουλίου ωστόσο δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να τον προλάβουν. Ένα πρώτο δείγμα γραφής από όλους τους εμπλεκόμενους στην εσωκομματική κρίση θα δοθεί στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Δεν είναι βέβαιο πόσοι θα ακολουθήσουν την στάση του  κ. Κοδέλλα και παραδώσουν την έδρα τους αφού θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία από την στιγμή που η ηγεσία παραβιάζει κατάφωρα το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος. Το πλέον πιθανό είναι όσοι διαφοροποιήσουν την στάση τους να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα και να μεταθέσουν σε δεύτερο χρόνο το εάν θα σχηματίσουν κόμμα ή όχι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης