LIVE

Κορωνοϊός

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο διαγραφής των διαφωνούντων, το σενάριο του ανασχηματισμού, το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αλλά και το σενάριο εκλογών - Τι θα κάνει με τη Ζωή

«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τ' άλλα στην ώρα τους».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Με τη δήλωσή του αυτή ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι πρωτίστως τον ενδιαφέρει η επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της χρεοκοπίας και στη συνέχεια θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα, που παραμένουν ανοιχτά.

Την επόμενη μέρα ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει σειρά πρωτοβουλιών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής των διαφωνούντων, το σενάριο του ανασχηματισμού, το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στα άλλα κόμματα για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ούτε όμως το σενάριο εκλογών.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι προφανώς υπάρχει θέμα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου με τους υπουργούς που διαφοροποιήθηκαν και προφανώς υπάρχει ζήτημα με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ωστόσο όλα αυτά «θα τα δούμε από τη Δευτέρα».

Εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι η επιτυχής κατάληξη της διαπραγμάτευσης, υπογράμμιζαν οι πηγές του Μαξίμου για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι όταν υπουργοί διαφοροποιούνται και μάλιστα με ψήφο, προφανώς δημιουργείται εξαιρετικά προβληματική κατάσταση, από την οποία δεν εξαιρείται ούτε η πρόεδρος της Βουλής αν και έχει διαφορετικό θεσμικό ρόλο, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Σε ό,τι αφορά στους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, οι κύκλοι του Μαξίμου ανέφεραν ότι αρμόδιο όργανο να πάρει αποφάσεις είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το αγνοήσω»

Σε δραματικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής προέβη από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπό το «όργιο» φημών ότι περί τους 20 βουλευτές ετοιμάζονται να διαφοροποιηθούν και να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

«Είναι προφανές ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές η συνείδηση του καθενός βαραίνει. Η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης και σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της πλειοψηφίας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα εμπιστοσύνης στο σύνολο της κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του, ζητώντας ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης.

«Με βάση το εθνικός αυτό χρέος, όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές αναμετριόμαστε με το μπόι μας και το μπόι της ιστορίας» είπε ακόμη.

Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει, στην αρχή της δευτερολογίας του, πως «αυτή η διαδικασία εκρίθη ως απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, σε μια προσπάθεια να πετύχει όσα περισσότερα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος».

«Από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν μπορώ να το αγνοήσω»
Προσωπικές αναφορές, απολογητική διάθεση και ξεκάθαρα μηνύματα προς την Κοινοβουλευτική του Ομάδα περιλάμβανε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Απευθυνόμενος τόσο προς τους πολίτες όσο κυρίως σε εκείνη τη μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν στη σκληρή γραμμή έναντι των πιστωτών, είπε ότι «επί έξι μήνες μπήκαμε σε πόλεμο με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος. Προχωρήσαμε όσο περισσότερο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Τώρα φθάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρός υπάρχει ναρκοθετημένη ζώνη και αυτό δεν μπορώ να το αγνοήσω», επισημαίνοντάς τους πως η χώρα αντιμετωπίζει πλέον ευθέως την απειλή της ρήξης και της εξόδου από το ευρώ.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι εταίροι έχουν ήδη πάρει την απόφαση για Grexit, λέγοντας πως η τελική πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση προς τους «θεσμούς» έγινε «με υψηλή αίσθηση της ευθύνης. Γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση».

Σε άλλο σημείο μάλιστα είπε ότι με τη νέα πρόταση που κατατέθηκε προς τους «θεσμούς», «έχουμε για πρώτη φορά όμως στο τραπέζι μια πιθανότητα συμφωνίας -δεν υπάρχει βεβαιότητα-, που μπορεί να δώσει προοπτική και τέλος στα σενάρια περί Grexit».

«Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, ακόμη και κάτω από εκβιασμούς, δεν λογάριασα πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα, προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία» υπογράμμισε σε δραματικούς τόνους ο κ. Τσίπρας.

«Μοναδική μου δύναμη σ' αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού» τόνισε ακόμη.

Και προσέθεσε ο πρωθυπουργός: «Ο ελληνικός λαός να κρίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Έξι μήνες τώρα είχαμε πόλεμο με άνισες δυνάμεις, τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη, από δω και πέρα υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το αποκρύψω από το λαό» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία μάχη που δόθηκε σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας, ενώ παραδέχτηκε ότι έγιναν και λάθη στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η χώρα διαπραγματεύτηκε με αξιοπρέπεια.

«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε και παραδέχθηκε ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε, είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας. Έκανε λόγο, δε, για τελεσίγραφο που δόθηκε στις 25 Ιουνίου, που περιλάμβανε μόνο σκληρά μέτρα χωρίς προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε κύκλους στην ΕΕ που επιδιώκουν την απαλλαγή από μία αριστερή κυβέρνηση, ενώ αξιολόγησε το «όχι» του δημοψηφίσματος ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας.

«Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε και τους πολιτικούς αρχηγούς» εξήγησε και υπογράμμισε ότι εξέλαβε το «όχι» ως επιλογή αξιοπρέπειας για μια καλύτερη λύση.

«Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη και γενναία απόφαση, που εξέπληξε τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς. Αλλά δεν ζήτησε ρήξη» ξεκαθάρισε, παραδεχόμενος ότι δεν περίμενε την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα με 61%.

«Έχουμε δέσμευση για εμπροσθοβαρές επενδυτικό πακέτο 35 δισ. με δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε, για να επισημάνει: «Στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βάλαμε τρεις προϋποθέσεις: επαρκή χρηματοδότηση, επενδυτικό πακέτο, ισχυρή δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει «πιθανότητα, και όχι βεβαιότητα συμφωνίας». «Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα: είναι δύσκολη η πρόταση που έχουμε στο τράπεζι» παραδέχθηκε.

Ακόμη, εκτίμησε ότι μετά το Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα από την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

«Φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης, που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να αλλάξει η Ελλάδα, αλλά και για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης» τόνισε, για να προσθέσει: «Ο σπόρος δημοκρατίας που ρίξαμε μπορεί να φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς».

«Πυροδοτήσαμε ένα πανευρωπαϊκό κίνημα αλληλεγγύης» εκτίμησε επίσης, ενώ εν συνεχεία μίλησε για τον αγώνα της κυβέρνησης να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις.

«Έχουμε χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και να συνεχίσει να αγωνίζεται με πείσμα για προκοπή και ευημερία. Με βάση αυτό το εθνικό χρέος πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε!» τόνισε.

«Θα καταφέρουμε όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε και ως ισότιμος εταίρος» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Παραπληροφορείτε το λαό. Λέτε ωμά ψέματα» φώναξε στον κ. Τσίπρα από τα έδρανα της Βουλής ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης