Ολάντ: Σοβαρές οι προτάσεις, θα δούμε - Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται αξιολόγηση

Ολάντ: Σοβαρές οι προτάσεις, θα δούμε - Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται αξιολόγηση

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», λέει ο Γάλλος πρόεδρος - Βάση για συζήτηση το ελληνικό σχέδιο, λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας

Ολάντ: Σοβαρές οι προτάσεις, θα δούμε - Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται αξιολόγηση
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ελληνικές προτάσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ντάισελμπλουμ και Ολάντ δηλώνουν αισιόδοξοι για συμφωνία, μετά την ανάγνωση των μέτρων της κυβέρνησης.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Κλείσιμο

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

«Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, έτσι κάνει πάντα, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί  πολλά χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας. 

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι «ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις είναι καλές».

Σήμερα θα γίνει η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέχεια των δηλώσεών του.

Μιλώντας σήμερα από την Χάγη, ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών, είπε ότι η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη δίνει περισσότερη αξιοπιστία αλλά μένει να αξιολογηθεί εάν οι προτάσεις είναι καλές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανασυναντηθούμε και την Κυριακή. Αυτό θα σήμαινε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί κατευθείαν το Σάββατο, από τους υπουργούς Οικονομικών, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Εργαζόμαστε με στόχο αυτή την συμφωνία, θεωρούμε ότι είναι κάτι το εφικτό», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι στη Ρώμη. Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε πως «δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι τώρα, που κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ιταλία πρέπει να πηγαίνει στην Ευρώπη με βλέμμα ικανοποίησης. Παραμένει το θέμα της σχέσης ανάπτυξης και λιτότητας και θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης, όχι των στατιστικών».

Στη διαπραγμάτευση των θεσμών με την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν με ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ιταλός υπουργός σημειώνει: «Τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα προς μία λύση για την Ελλάδα. Χρειάζεται κοινά αποδεκτή λύση που να προσανατολίζεται προς βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη. Η Ιταλία συνεχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις 10 το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει «euro working group» για να εκτιμήσει η Τρόικα τα νέα οικονομικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με αξιωματούχους δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής αν η Ελλάδα πετύχει συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Από την πλευρά του και ο Φινλανδός υπ. Οικονομικών, Αλεξ Στουμπ, δήλωσε ότι τα ελληνικά σχέδια θα αξιολογηθούν την Παρασκευή πριν την συνάντηση του Eurogroup το Σάββατο.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το χρέος της Αθήνας είναι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο.

Μιλώντας σε μία διάσκεψη στη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν δήλωσε πως είναι συνετά αισιόδοξος ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί τώρα.

«Υπάρχουν πολλές σημαντικές αλλαγές που έχουν προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση οι οποίες μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων είναι τέτοιας φύσης που μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες», είπε ο Μακρόν.

«Στο πλαίσιο αυτό, είναι προφανές πως τα στοιχεία μιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα τεθούν», σημείωσε.

«Θα πρέπει να έχουμε αυτήν τη συζήτηση» στο πλαίσιο της ευρωζώνης, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι το χρέος της Ελλάδας είναι σαφώς μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόσεφ Μουσκατ, στις ελληνικές προτάσεις, ήρθε μέσω Twitter.

«Με μια πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας παρέχουν βάση για συζήτηση» σχολίασε ο Μουσκάτ.

Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί από το πρακτορείο Reuters η αντίδραση της πρωθυπουργού της Λετονίας – πριν από την λήψη της ελληνικής πρότασης – μπροστά στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η απάντηση της Λετονής πρωθυπουργού ήταν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της και ότι δεν το δέχεται.

Τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης στους δανειστές σχολίασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Κάζιμιρ, αφήνοντας παραλλήλως έναν πολύ σκληρό υπαινιγμό για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης Τσίπρα. «Φαίνεται πως έχουμε πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα είναι αρκετό ή εάν θα χρειαστούν περαιτέρω προκαταρκτικές διαβουλεύσεις», έγραψε στο Twitter το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πέτερ Κάζιμιρ. Μάλιστα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών προέβη και σε δεύτερη ανάρτηση, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση. «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ακούγοντας τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης να μιλούν, αναρωτιέται κανείς πόσο γρήγορα μπορεί μία κάμπια να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα» έγραψε ο Πέτερ Κάζιμιρ.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μία πραγματική δέσμευση από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει μπροστά. «Ελπίζω, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, ότι, οι προτάσεις αυτές θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε συμφωνία», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ένα Grexit». O ίδιος κάλεσε τους παρατηρητές να κάνουν υπομονή και να μην βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα. «Καθένας από εμάς ξέρει ότι,  τα πιο σημαντικά θα έρθουν τις επόμενες ώρες.  Ας μην βιαστούμε να κάνουμε σχόλια. Ας αφήσουμε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα», υπογράμμισε ο Βαλς. 

Τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης


Τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης