«Βατερλό» για τη μειονότητα οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

«Βατερλό» για τη μειονότητα οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Το αποτέλεσμα της Κυριακής, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο μειονοτικός σχηματισμός ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 - Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία και η αποτυχία του κόμματος ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ -που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην χώρα- να εκλέξει τους υποψηφίους δημάρχους που στήριζε στη Χειμάρρα και στους τρεις δήμους της επίσημης μειονοτικής περιοχής, εκτός από γενικότερο προβληματισμό δημιουργεί και εσωκομματικές εξελίξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες -μοναδικός ομογενής βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο- δέχεται ήδη «πιέσεις» προκειμένου να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για το εκλογικό «Βατερλό» διευκολύνοντας τις εξελίξεις ακόμη και με παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, ωστόσο, που δεν έχει κάνει κάποια επίσημη δήλωση μέχρι στιγμής για το εκλογικό αποτέλεσμα- αναμένεται αν θα λύσει τη σιωπή του τις επόμενες ώρες, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής, αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο μειονοτικός σχηματισμός ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οπότε και συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία. Για την αποτυχία ευθύνονται οι αλβανικές μεθοδεύσεις με τις αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας, κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας, η διχόνοια και οι έριδες στο χώρο της μειονότητας και η αδιαφορία του ελληνικού κράτους να χαράξει μια σοβαρή και σταθερή πολιτική που θα αποσκοπεί -και μόνο- στη συνέχεια της μακραίωνης παρουσίας του Ελληνισμού στην περιοχή αυτή.
Στη Χειμάρρα
Η «μάχη των μαχών» δόθηκε στον δήμο Χειμάρρας, που ήταν και το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που διέθεσε ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό για την επανεκλογή του δημάρχου Γκέργκι (Γιώργος) Γκόρο, ο οποίος αν και ελληνικής καταγωγής δηλώνει «δίγλωσσος» Αλβανός.  Ο Ράμα βρέθηκε προεκλογικά πολλές φορές στην Χειμάραρα, απειλώντας τους   ομογενείς πως εάν δεν ψηφίσουν τον «εκλεκτό του  Γκόρο, θα τους «κόψει» ακόμη και την παροχή νερού.Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκιέργκι Γκόρο έλαβε 56% των ψήφων, ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ Φρέντης Μπελέρης 27%  και οι υπόλοιπο δύο υποψήφιοι συνολικά 18%.

Αμέσως μετά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ κατήγγειλε σειρά παρατυπιών, με στόχο την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Χειμάρρα. Ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καταγγείλει επίσημα τη διαδικασία (νοθεία) όπως είχε πράξει στις  προηγούμενες εκλογές.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών «θέρισε» σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το μουσουλμανικό στοιχείο -όπως η πρώην επαρχία Βράνιστα που συνενώθηκε το 2014 με την Χειμάρρα-   επιβεβαιώνοντας τους φόβους εκείνων που υποστήριζαν πως η διοικητική μεταρρύθμιση στην περιοχή αποσκοπεί στην χειραγώγηση των μειονοτικών ψήφων και στη μόνιμη εκλογή δημάρχου που θα είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα Τίρανα.  

Η Αλβανία δεν αναγνωρίζει την Χειμάρρα σαν περιοχή που κατοικείται από Έλληνες μειονοτικούς, αλλά επίσημα χαρακτηρίζει  προκλητικά τους εκεί ομογενείς «δίγλωσσους» Αλβανούς.


Στη μειονοτική ζώνη 
Στο διευρυμένο δήμο Δρόπολης (πρώην επαρχίες Πάνω Δρόπολης, Κάτω Δρόπολης και Πωγωνίου)  δήμαρχος εξελέγη ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Αχιλλέας Ντέτσικας με ποσοστό 47%. Ακολουθούν ο ανεξάρτητος Χρήστος Ντούτσης με 37% και τρίτος «τερμάτισε» ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Κώστας Ζήσοςμε 17%%. Στο δήμο Φοινίκης (πρώην επαρχίες Μεσοποτάμου, Φοινίκης, Αλύκου, Δίβρης και Λιβαδειάς) δήμαρχος εξελέγη με ποσοστό 53% ο υποψήφιος του ΜΕΓΚΑ -μειονοτικό κόμμα- Λεωνίδας Χρήστου που είχε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Γιάννης Μπάμπης έλαβε 47%.

Στο Δήμο Κονίσπολης, που σχηματίστηκε με τη συνένωση ελληνικών χωριών, όπως το Βαγκαλιάτι και το Σωπίκι, με χωριά που κατοικούνται από Αλβανούς Τσάμηδες, ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ Αναστάσιος Γκούντας «τερμάτισε» τρίτος με ποσοστό που άγγιξε το 20%. Δήμαρχος εξελέγη ο Τσάμης υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Shuaip Beqir με ποσοστό 44%. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, μερίδα του ελληνικού πληθυσμού φέρεται να στήριξε με την ψήφο του τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ (47)

Ιλιρ

Δεν υπαρχει καμια ελληνικη μειονοτητα στην Αλβανια παρα μονο η διεθνως αναγνωρισμενη τουρκικη μειονοτητα της θρακης

bit68

Ιλιρ η εισαι η το παιζεις ασχετος μαλλον το δευτετο . Σου θυμιζω οτι υπαρχει μειονοτητα Ελλαδικη. Επισης σου αναφερω μα googleαρης την συνθηκη της Κερκυρας

Ανάδελφος

Επίσης δεν υπάρχει καμμιά αμερικανική δραστηριότητα στο διάστημα, παρά μόνο η διεθνώς αναγνωρισμένη αλβανική...

Ψήσου

Χρυσαύγουλο κόψε τον αυνανισμό με το ζερβί! Οι μισοί Αλβανοί Έλληνες είναι.... Άντε τώρα ζώα

Μυρτιά

Eμάς τους κομμουνιστές δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στην Αλβανία, αλλά τι γίνεται στην Ελλάδα.

Πασούλες

Οι εθνικιστές στην Ελλάδα έκανα πάσα την Βόρεια Ήπειρο στους Εθνικιστές της Αλβανίας.... Μπράβο καλά τα λέει και ο παρακάτω!

ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΤΗΝΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ

Αρκετά φάγατε, κλέψατε, ληστέψατε, σφάξατε, και εγκληματήσατε στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήσατε την Ελληνική φιλοξενία με τον ασχημότερο τρόπο. Θα έρθει η μέρα που θα φύγετε τρέχοντας όπως τότε που έφυγαν οι Τούρκοι και τρέχατε να φύγετε μαζί τους να εξαφανιστείτε από την Ελλάδα. ΟΥΟΥΟΥΣΤ ΚΟΠΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ, ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ

ΚΤΗΝΗ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ

Αρκετά φάγατε, κλέψατε, ληστέψατε, σφάξατε, και εγκληματήσατε στην Ελλάδα. Χρησιμοποιήσατε την Ελληνική φιλοξενία με τον ασχημότερο τρόπο. Θα έρθει η μέρα που θα φύγετε τρέχοντας όπως τότε που έφυγαν οι Τούρκοι και τρέχατε να φύγετε μαζί τους να εξαφανιστείτε από την Ελλάδα. ΟΥΟΥΟΥΣΤ ΚΟΠΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ, ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΟΙ ΑΣΙΑΤΕΣ

eyelove

ασχολείστε με το Νταγκεστάν;;

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Η Αλβανοί ήρθαν στην Ευρώπη από την Αλβανία του Καυκάσου που την πήραν οι Αζέροι Τούρκοι και άλλαξαν το όνομα σε Αζερμπαϊτζάν

ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

Οι Αλβανοί ήρθαν στην Ευρώπη από την Αλβανία του Καυκάσου που την κατέλαβαν οι Αζέροι Τούρκοι και το μετονόμασαν σε Αζερμπαϊτζάν. Οι Αλβανοί είναι ΑΣΙΑΤΕΣ Ταταρομογγόλοι

Αλή αλ-Γιουνάνι

Οι Αλβανοί της Ιλλυρίας δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση με τους Αλβανούς του Καυκάσου.

μκα

15 χιλιαδες εχουν μεινει, και επειτα αυτα που λεει η ελλαδα για αναμειξη της τουρκιας στα εσωτερικα της χωρας μας, μη τα κανει η ιδια για την εκει μειονοτητα, οι ελληνες της αλβανιας ειναι ταυτοχρονα και αλβανοι οπως και οι τουρκοι της ελλαδας ελληνες.

PK

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Οι Βορειοηπειρώτες είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ! Αρκετά με την ΑΚΥΡΗ αυτή σύνδεση! Αρκετά με την ημιμάθεια!

Κακτος

Στην Αλβανία υπάρχει αναγνωρισμένη Ελληνική μοιονότητα Ελλήνων Βορειο-Ηπειρωτών που έχουν το δικαίωμα να ΕΧΟΥΝ ΟΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ (Ορθόδοξοι-Καθολικοι-Μουσουλμανοι είναι οι κύριες θρησκείες της Αλβανίας) και κυρίως να μαθαίνουν την μητρική τους γλώσσαΕΛΛΗΝΙΚΑ. Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι 100% Έλληνες εξισλαμηθέντες. Οι Τούρκοι με διάφορες λοβιτούρες, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του Ελληνικού "Κράτους" προσπαθούν να τους πείσουν ότι είναι Τούρκοι, προκειμένου μακροπρόθεσμα να διεκδικήσουν εδάφη με "Τούρκους".

Bardhi

Όσο για τον ηλίθιο απο κατω με το ονομα Piri, μην ασχολείστε. Έλληνες κι Αλβανοί στην Αλβανία ζουν μια χαρα μεταξύ τους, μην αναβετε σπιθες χωρις λογο. Η Χ.Α παντως πριν απο λιγα χρονια οντως ειχε δημιουργησει εντασεις πανω χρησιμοποιώντας και βια πολλες φορες με αρκετους τραμπούκους. Οι Ελληνες πρεπει να καταδικάσουν αυτά κι οι Αλβανοί τα δικά τους εθνίκια

Ρ.Κ.

Οι Αλβανοί και οι Έλληνες ζούνε μια χαρά μαζί;; Τον Αριστοτέλη Γκούμα που τον δολοφόνησαν στη Χιμμάρα στις 13 Αυγούστου 2010 εν ψυχρώ επειδή μιλούσε στο ΜΑΓΑΖΙ ΤΟΥ Ελληνικά, τον έχεις ακουστά;;; Και πριν πει κανείς ότι κάποιοι ακραίοι το έκαναν, οι δολοφόνοι του αν καταδικάστηκαν είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ με τις πλάτες της Αλβανικής αστυνομίας!

Γκέγκε;

Η διαφορά είναι ότι εσείς την Χρυσή Αυγή την έχετε κυβέρνηση επισήμως. Απλά δεν ονομάζεται ΧΑ. Ενώ εμείς στη φυλακή. Είστε χώρα όπου η επίσημη ιδεολογία είναι ο ναζισμός. Αυτά από έναν Αρβανίτη που ξέρει τη χώρα σας....

Bardhi

"Ο Ράμα βρέθηκε προεκλογικά πολλές φορές στην Χειμάραρα, απειλώντας τους ομογενείς πως εάν δεν ψηφίσουν τον εκλεκτό του Γκόρο, θα τους κόψει ακόμη και την παροχή νερού " Αυτό παιδιά απλά δεν ισχύει.

Αλή Σουλιότι

Δεν απείλησε κανέναν. Αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα, και είπε χαριτολογώντας ότι "έτσι όπως πάτε, θα μείνετε χωρίς νερό", αναφερόμενος και στις συχνές διακοπές νερού που είχαν συμβεί την προηγούμενη περίοδο.

Γιάννης

Καταρχάς και ο τωρινός δήμαρχος (υποστηριζόμενος από τον Ράμα) βορειοηπειρώτης είναι ο άνθρωπος. Δεύτερον, ο αντίπαλος τού έχει μέχρι και ιστορικό με την αλβανική δικαιοσύνη. Τρίτων με σχεδόν 10 μονάδες διαφορά,τί συζητάμε?????? Καλή θητεία στον Γιώργη Ειρήνη μεταξύ μας επιτέλους

Αλή Σουλιότι

Αλβανός δηλώνει ο άνθρωπος, και όταν τον ρώτησαν τηλεοπτικά "τι σχέση έχει η Χιμάρα με την ελληνική μειονότητα;" απάντησε "καμία".

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mloizou0

Μητσοτάκης για τις αποκαλύψεις του «Πρώτου ΘΕΜΑτος»: Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε - Γεννηματά: Δεν γνώριζε ο Τσίπρας ποια έβαζε; - Αμηχανία σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου - Επικρίσεις εκ των έσω από τον γγ του υπουργείου Εσωτερικών: Αν το είχανε ψάξει καλύτερα, δεν θα γινόταν η πρόταση

4751682

«Ουδέποτε πρόκειται ν' αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση, η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Έλληνες, παραχαράσσει βάναυσα την Ιστορία και παραβιάζει το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο», δήλωσε από την Καλαμάτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

varemenos

Σύμφωνα με πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας «Νέος Κόσμος» στην Αυστραλία,  η Επιτροπή Εορτασμού Εθνικής Επετείου που τον προσκάλεσε στη Μελβούρνη επιδίωξε να ανακαλέσει την πρόσκληση αλλά ήταν αργά..

2
kerkyra_mitsotakis_episkepsi

«Μάθαμε ότι η κυρία Λοΐζου για 5,5 χρόνια εισέπραττε την σύνταξη της μητέρας της, που είχε πεθάνει. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσίπρας το γνώριζε» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

6