Κύκλοι της ΕΕ: «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» - «Πάλι ήρθε απροετοίμαστη η Ελλάδα»

Κύκλοι της ΕΕ: «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» - «Πάλι ήρθε απροετοίμαστη η Ελλάδα»

«Δεν επιμείναμε σε μειώσεις συντάξεων, ζητήσαμε ισοδύναμα» αναφέρει κοινοτική πηγή στο protothema.gr

Κύκλοι της ΕΕ: «Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» - «Πάλι ήρθε απροετοίμαστη η Ελλάδα»
"Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα".

Με αυτό το σχόλιο πηγή της ΕΕ αναφέρεται στο αδιέξοδο που εκ νέου υπήρξε, περιγράφοντας με γκρίζα χρώματα πλέον το μέλλον. "Πρόκειται για ανακρίβεια ότι από την πλευρά μας επιμείναμε στις περικοπές συντάξεων. Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκαν ισοδύναμα για τα οποία οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι. Η μόνιμη επωδός τους ήταν η... πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο και είναι πραγματικά κρίμα. Η Κομισιόν έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Εξαντλήθηκε και το τελευταίο χιλιοστό διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα οφείλει να το καταλάβει αυτό" αναφέρει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με δηλώσεις επίσης αξιωματούχων της Κομισιόν "ο κ. Γιούνκερ έκανε στο τέλος αυτής της εβδομάδας μια τελευταία προσπάθεια να βρει λύση μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε κλειστό σύνδεσμο με ειδικούς από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια λύση με χρονικό ορίζοντα διευθέτησης το Eurogroup της 18ης Ιουνίου την Πέμπτη κοινωνός της οποίας ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Παρά το ότι κάποια πρόοδος συντελέστηκε, οι διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν καθώς παραμένει ένα συγκεκριμένο χάσμα μεταξύ των πλάνων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναφορικά με το 0,5% έως 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ των συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνταν σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες. Με αυτή τη βάση, η συζήτηση θα λάβει πλέον χώρα στο προσεχές Eurogroup. Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος πως με ισχυρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και πολιτική θέκηση από όλες τις πλευρές μια λύση μπορεί να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα".

Κλείσιμο
Πάντως το γεγονός πως η ελληνική πλευρά επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και δεν παραμένει στις Βρυξέλλες - άρα δεν θα πραγματοποιηθεί το προπαρασκευαστικ΄πο Euroworking Group που η Κομισιόν θα ήθελε πριν το Eurogroup της Πέμπτης- σε συνδυασμό με διαρροές περί "αρνητικής διαπραγμάτευσης δίχως κάτι νέο" δείχνει το αδιέξοδο που δημιουργείται. Κύκλοι των θεσμών ρίχνουν πλέον στο τραπέζι τις εξελίξεις και πιέσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς κανένας δεν εξασφαλίζει πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες αν διαφανεί πάγωμα των συζητήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως πηγές της ΕΕ διέρρεαν πως εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεδρίαζε εκτάκτως για να δει την προοπτική της επιβολής Capital controls".

Από τη μεριά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερμηνεύοντας την απάντηση Γιούνκερ δια διαρροών ως προς το μέλλον της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δύσκολα θα υπάρξει εξέλιξη εντός της εβδομάδας και πως "ρόλος των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι ο εκφοβισμός της Ελλάδας".

Πηγή:www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης