Πατούλης: Εθνικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος

Πατούλης: Εθνικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος

Επίσκεψη του προέδρου της ΚΕΔΕ στην Κω, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα

 Πατούλης: Εθνικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος
             Επίσκεψη στην Κω πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο του νησιού Γ. Κυρίτση για τις εκρηκτικές διαστάσεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο νησί τις τελευταίες εβδομάδες, η ανεξέλεγκτη είσοδος και παραμονή εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
            Συμφώνησε απόλυτα με την ενέργεια του Δημάρχου να αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για να του εκθέσει το πρόβλημα, για το οποίο η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου παρουσία της αρμόδιας Υπουργού κας Τ. Χριστοδουλοπούλου.
           Μετά από εκείνη τη συνεδρίαση , το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είχε  εκδώσει και ανακοίνωση, με την οποία τόνιζε την ανάγκη να υπάρξει από πλευράς Κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος , που έχει ανθρωπιστική διάσταση αλλά συνδέεται άμεσα και με την ασφάλεια της χώρας. Καθώς και ανάδειξή του στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα αφού το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
           Για το ίδιο ζήτημα ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης είχε συναντηθεί πριν από εβδομάδες και με τον αρμόδιο Επίτροπο για το μεταναστευτικό κ. Δ. Αβραμόπουλο, όπου μεταξύ άλλων του είχε ζητήσει να υπάρξει πρόβλεψη και να δοθεί δυνατότητα απευθείας ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των Δήμων που σηκώνουν το βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων, για να δημιουργήσουν τις υποδομές εκείνες που θα τους επιτρέψουν να διαχειρισθούν το πρόβλημα.
           Το πρόβλημα στην Κω πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας της δημοσιότητας που έλαβε στον Ξένο Τύπο. Όμως ανεξάρτητα από αυτή τη διάσταση, κι ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου , η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα, γιατί η ανεξέλεγκτη είσοδος παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα.
           Υπάρχει αδυναμία διαχείρισης λόγω της έλλειψης υποδομών στα νησιά και είναι απαράδεκτο η κεντρική εξουσία να επιρρίπτει την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στην αυτοδιοίκηση.
Κλείσιμο
           Γνωρίζουμε ότι στην Κω, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε άλλα νησιά, η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Οι αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό έχουν αρχίσει ήδη και καταγράφονται ενώ η ανεξέλεγκτη παραμονή μεταναστών σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής αλλά και υγειονομικής φροντίδας, εγκυμονεί κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία.
          Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στηρίζει απόλυτα τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Κω κ. Κυρίτση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν υποδομές στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου για την φιλοξενία, την παροχή ιατρικής φροντίδας και κυρίως την διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.
           Η λύση είναι η άμεση μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής. Εκεί θα υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ενώ θα διεκπεραιώνονται και οι διαδικασίες της ταυτοποίησης και του διαχωρισμού τους.
           Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αυτό το μέτρο, που η ίδια αποφάσισε στη σύσκεψη της 14ης Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρόβλημα θα αυξάνεται και κάποια στιγμή θα καταστεί μη διαχειρίσιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αυξήσει τη χρηματοδότηση, αυτό που απομένει είναι να καταρτιστεί άμεσα από την Κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους κι ας μην αφήνουν την       Αυτοδιοίκηση μόνη της, «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης