Ανοικτές πληγές στην κυβέρνηση από το φιάσκο Παναρίτη

Ανοικτές πληγές στην κυβέρνηση από το φιάσκο Παναρίτη

Μπορεί η Έλενα Παναρίτη να παραιτήθηκε αλλά το θέμα παραμένει ανοιχτό για τον υπ. Οικονομικών παρά την κάλυψη από το Μαξίμου που μίλησε για «συλλογική απόφαση» - Όλα ανοιχτά μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Ανοικτές πληγές στην κυβέρνηση από το φιάσκο Παναρίτη
Η υπόθεση της παραίτησης της κυρίας Παναρίτη πριν καν ολοκληρωθεί ο διορισμός της στο ΔΝΤ εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο τόσο για τον υπουργό Οικονομικών όσο και για το Μέγαρο Μαξίμου.

Η μεν Έλενα Παναρίτη ανακοίνωσε χθες ότι δεν μπορεί να δεχθεί τον διορισμό της μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς κ.κ. Γιάνη Βαρουφάκη και Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους όπως ανέφερε συνεργάστηκε και τον πρωθυπουργό που την στήριξη ενώ δήλωσε ότι δεν είχε ζητήσει την θέση. 

Για τον κ. Βαρουφάκη όμως που δέχθηκε πυρά τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από κυβερνητικά στελέχη το θέμα παραμένει ανοικτό αν και προς το παρόν το κλίμα αποφορτίστηκε. Ο ίδιος ο υπουργός άλλωστε δεν απέκλεισε την παραίτησή του αλλά χαρακτήρισε “πρόωρες” της φήμες. Το Μέγαρο Μαξίμου σε μία προσπάθεια να καλύψει τον υπουργό διέρρευσε χθες μέσω κύκλων ότι η επιλογή της κυρίας Παναρίτη ήταν συλλογική απόφαση και ότι οι πληροφορίες ότι την επέβαλε ο κ. Βαρουφάκης δεν ισχύουν. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο ορισμός του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών η οποία τώρα αμφισβητήθηκε εμπράκτως. Ο κ. Βαρουφάκης έχοντας την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη προσπάθησε να αιφνιδιάσει ανακοινώνοντας τον διορισμό της κας Παναρίτη στην αρχή του τριημέρου. Κατάφερε με αυτή του την επιλογή να ενώσει όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από τους προεδρικούς που υπέγραψαν την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και την Αριστερή Πλατφόρμα, μέχρι την ΚΟΕ του κ. Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος ανέφερε ότι αφενός είναι δίκαιη η αγανάκτηση και αφετέρου ότι η κίνηση συνιστά μία ακόμη ένδειξη στην προϊούσα μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση για την ακύρωση του διορισμού ελήφθη από το Μέγαρο Μαξίμου και ανακοινώθηκε στον υπουργό Οικονομικών το βράδυ της Κυριακής στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Κλείσιμο
Το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Βαρουφάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι κινείται εκτός του πλαισίου αρχών του κόμματος -και όχι μόνο λόγω της επιλογής Παναρίτη. Είναι πολλοί οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που συμμερίζονται την κριτική που επανειλημμένα του έχει ασκηθεί τόσο από τον κ. Γιάννη Μηλιό όσο και από τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να έλθει σε δύσκολη θέση η ελληνική πλευρά. Το κλίμα όμως είναι βαρύ και μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σύνηθες να αποδοκιμάζουν τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς. 

Μέσα από αυτό το πρίσμα το θέμα προσωρινά μόνο κλείνει. Το ξεκαθάρισμα μεταφέρεται για μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους. Το αν θα παραμείνει ο κ. Βαρουφάκης στην κυβέρνηση μετά από τον ανασχηματισμό που όλο και περισσότεροι προβλέπουν δεν είναι καθόλου βέβαιο. Μία ακόμη παράπλευρη συνέπεια της υπόθεσης είναι ότι αμφισβητήθηκαν από τους βουλευτές κι άλλοι διορισμοί σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις και διατυπώθηκε το αίτημα να επανεξεταστούν πάντα μετά την συμφωνία που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ορόσημο για σημαντικές εξελίξεις όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης