H κυβέρνηση «έτοιμη δια παν ενδεχόμενο»

H κυβέρνηση «έτοιμη δια παν ενδεχόμενο»

«Τη λύση θα τη δώσουν οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες» - Στο Μαξίμου προσβλέπουν στην παρέμβαση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ και της Ουάσιγκτον - Φίλης: «Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο» - Στρατούλης: Μνημόνιο δεν υπογράφουμε

H κυβέρνηση «έτοιμη δια παν ενδεχόμενο»
«Το ελληνικό ζήτημα είναι πολιτικό και με βαριά γεωπολιτική παράμετρο και γι’ αυτό συζητείται στους G7 σήμερα και σε συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ τη Δευτέρα» απαντάει η κυβέρνηση στις ασφυκτικές έως προσβλητικές πιέσεις, που ασκούν τις τελευταίες ώρες και ημέρες οι δανειστές, μέσω των τεχνικών κλιμακίων. Περιμένει δε ότι ακριβώς επειδή το ελληνικό πρόβλημα είναι αυτής της φύσης και σημασίας «η λύση του γόρδιου δεσμού θα επιδιωχθεί σε αυτά τα φόρα και όχι στα εξελάκια (σ.σ.εννοεί τους πίνακες με τους αριθμούς που χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες) των Βρυξελλών».

Το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει αυτή την προσέγγισή του και καλεί τους εταίρους να αντιληφθούν τη συγκεκριμένη διάσταση στο γεγονός ότι τα προβλήματα της Ευρώπης σήμερα είναι πρωτίστως πολιτικό έτσι κι αλλιώς: Η Βρετανία πάει σε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, οι εκλογές σε Ισπανία και Πολωνία στέλνουν μήνυμα στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμα και στη Γερμανία η πολιτική της λιτότητας έχει φτάσει στα όριά της.
 
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραμείνει όσο το δυνατόν ψύχραιμη απέναντι στο κλίμα σχεδόν τρομοκρατίας, όπως λένε χαρακτηριστικά υπουργοί της, που έχουν διαμορφώσει εταίροι και δανειστές. Στις τεχνικές συζητήσεις η εντολή που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι της Αθήνας είναι να μην υποχωρήσουν από τις βασικές κόκκινες γραμμές, που διασφαλίζουν ότι η συμφωνία θα είναι βιώσιμη και θα εγγυάται ένα ελάχιστο μίγμα αντι-υφεσιακής και κοινωνικά δίκαιης πολιτικής. Υπό αυτό το πρίσμα διαμηνύεται προς τους δανειστές ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς ήταν μέχρις εδώ και πως το υπόλοιπο του δρόμου προς έναν συμβιβασμό είναι δική τους ευθύνη πλέον.

Μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου εξεπλάγησαν με την «πληροφορία» ότι το Euroworking Group έστειλε, λέει, τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να τελειώσουν την άλλη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις. «Πώς είναι δυνατόν ένα τεχνικό όργανο να στέλνει τελεσίγραφα σε εκλεγμένες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες» αναρωτιόντουσαν με εμφανή ενόχληση στην κυβέρνηση και διέψευδαν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει τώρα από 4 παράγοντες την καταλυτική πολιτική παρέμβαση: την Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Γιούνκερ (και οι τρεις τους συναντώνται τη Δευτέρα για το θέμα) και την αμερικανική κυβέρνηση.
Κλείσιμο

Το βασικό του επιχείρημα, απέναντι στις απειλές ακόμη και grexit, που απευθύνουν κάποιοι «Θεσμοί» είναι η έκθεση της ΕΚΤ που λέει ότι οι συνέπειες από ένα «ατύχημα» θα είναι δραματικές και ανεξέλεγκτες.

«Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στο αρνητικό σενάριο, η Ευρωζώνη έως το τέλος του 2016 θα απολέσει ολόκληρο το ποσοστό (1,8%) αύξησης του ΑΕΠ της και θα πέσει σε στασιμότητα. Αυτό ισοδυναμεί με ένα ελληνικό ΑΕΠ ή 180 δισ. ευρώ» είναι η επισήμανση που κάνει η Αθήνα προς τους εταίρους και δανειστές.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί δε με σαφήνεια ότι «περιμένει έντιμη και αμοιβαία επωφελή λύση, αλλά προετοιμάζεται και διά παν ενδεχόμενον».

Φίλης: «Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο»

«Ένα κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για παν ενδεχόμενο» σημείωσε την Παρασκευή o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας στο Mega το άρθρο της εφημερίδας Αυγή, που γράφει ότι «η Αθήνα πλέον περιμένει και προετοιμάζεται δια παν ενδεχόμενον». 
«H ελληνική χρεοκοπία αφορά όλη την Ευρώπη, υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Η στρατηγική επιλογή είναι συμφωνία αλλά στη διαπραγμάτευση είμαστε έτοιμοι για όλα...» συνέχισε ο κ. Φίλης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στρατούλης: Μνημόνιο δεν υπογράφουμε

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group είναι δύσκολες τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν χειρότερο ακόμη και από τη χρεοκοπία.

Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και ερωτηθείς σχετικά με το πόσο κοντά βρισκόμαστε από την επίτευξη μιας συμφωνίας ο κ. Στρατούλης είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό θα εξαρτηθεί από παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο και από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Αν υπάρχει διέξοδος, θα υπάρχει μόνο πολιτικά διέξοδος και όχι από τα Brussels Group. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό από την εικόνα που έχω του τι διαπραγμάτευση γίνεται ακόμα και αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό  Real Fm, σημειώνοντας πως αν οι πιστωτές επιμείνουν να υπογράψουμε μνημόνιο, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

«Μνημόνιο δεν υπογράφουμε, η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες να μείνει όρθια», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι για να πετύχεις αυτή τη συμφωνία, «πρέπει να είσαι έτοιμος για τη ρήξη και να δείχνεις την εικόνα για τη ρήξη, με όποιες επιπτώσεις έχει. Κι όχι απλά να το δείχνεις, αλλά να είσαι έτοιμος ως κυβέρνηση να μην "κρεμάσεις" τον ελληνικό λαό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης