«Στο ΔΝΤ σκαλώνει η λύση», λένε οι Eυρωπαίοι

«Στο ΔΝΤ σκαλώνει η λύση», λένε οι Eυρωπαίοι

Η σκληρή στάση του Ταμείου στο χρηματοδοτικό δεν επιτρέπει εμφανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις - Υποσχέσεις, χωρίς πράξεις, απέσπασε ο Τσίπρας από Μέρκελ, Ολάντ - «Πείστηκα ότι δεν θέλουν ατύχημα» δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος για τους δυο ηγέτες - Σακελλαρίδης: Τελική συμφωνία μέσα στον Μάιο περιλαμβανομένου του ΔΝΤ

Η κλειστή δίωρη συνάντηση που είχαν οι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, στο σοσιαλιστικής τεχνοτροπίας πολυτελές ξενοδοχείο στις όχθες του ποταμού Νταουγκάβα της Ρίγας, είναι αλήθεια ότι είχε επενδυθεί με περισσότερες προσδοκίες, απ´όσες φάνηκε να δικαιώνει το αποτέλεσμά της, τα άγρια μεσάνυχτα της Πέμπτης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι ίσως λίγο πιο κοντά, αλλά όχι όσο θεαματικά ανέμενε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε για πολλοστή φορά τη συγκατάβαση και κατανόηση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου, όπως και τις υποσχέσεις τους ότι θα βοηθήσουν ακόμη και με προσωπικές πρωτοβουλίες στην εξεύρεση λύσης. Δεν είδε όμως συγκεκριμένα πράγματα και ρητές διαβεβαιώσεις για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο και να προκύψει μια λύση βιώσιμη για το χρέος και το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Τουναντίον, διαπιστώθηκε μάλλον από κοινού και πάντως έγινε πλήρως αντιληπτό στην ελληνική πλευρά ότι το «αγκάθι» ή άλλως μεγάλο πρόβλημα για να κοπεί ο γόρδιος δεσμός είναι η στάση του ΔΝΤ, με το οποίο δεν υπάρχει σύγκλιση για μια συμφωνία που θα επανακαθορίζει το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο της επόμενης ημέρας, που τόσο επίμονα ζητά η Αθήνα.Τουλάχιστον αυτό άφηναν να εννοηθεί μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα η αίσθηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι δυο ηγέτες θέλουν να βοηθήσουν. «Πείστηκα ότι δεν θέλουν το ατύχημα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που παραβρέθηκε στη συζήτηση και έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για συνάντηση που «διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα» και σημειώνει ότι «οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα».Σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές «ο κ. Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Πάντως μετά τα όσα συνέβησαν ή μάλλον δεν συνέβησαν στη Ρίγα όλα είναι στον αέρα, ως προς τη δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία πακέτο μέσα στον Μάιο. Είναι αβέβαιο εάν θα γίνει έκτακτο Εurogroup την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν το μόνο που μπορεί να τεθεί όπως φαίνεται είναι απλά μια βραχυπρόθεσμη λύση για το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας - πώς θα ξεπληρώσουμε οι δόσεις του Ιουνίου και βλέπουμε δηλαδή.

Σε αυτό το κλίμα θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων και το πώς ο τελευταίος θα βοηθήσει.


Σακελλαρίδης: Τελική συμφωνία μέσα στον Μάιο περιλαμβανομένου του ΔΝΤ

Για τη συνέχιση και την πορεία των διαπραγματεύσεων μίλησε από τη Ρίγα της Λετονίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση επιδιώκει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ και θα σφραγίσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Ερωτηθείς πάντως για το αν η Ελλάδα θα υποχωρήσει στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ, απάντησε πως η Αθήνα έχει θέσει τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα αυτά τα μέτωπα με τον τρόπο που τίθενται.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλύψει πολύ δρόμο σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος με τους πιστωτές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω, είναι γνωστές οι θέσεις μας», είπε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να επισφραγιστεί η συμφωνία εντός του Μαΐου. Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως η συμφωνία θα περιέχει «όλα τα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων του ασφαλιστικού και των εργασιακών.

Αναφερθείς ειδικά στον ΦΠΑ που συμπεριλαμβάνεται στην καυτή λίστα των θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητα για τους θεσμούς, είπε ότι η θέση της κυβέρνησης αφορά έναν χαμηλό συντελεστή στο 7% (για τα τρόφιμα), έναν μεσαίο συντελεστή στο 14% και έναν συντελεστή στο 22%. Έτσι, όπως είπε, θα υπάρχει δημοσιονομική απόδοση, αλλά και αναδιανεμητική επίδραση του εισοδήματος προς τα χαμηλότερα στρώματα. Η άλλη πλευρά, είπε ο κ. Σακελλαρίδης, μιλά για δύο συντελεστές στο 11% και στο 23%, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν πιέσεις για αυξήσεις σε αγαθά όπως φάρμακα και ενέργεια, τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει καν.

«Δεν μπορείς να λες ότι θα μειώσεις πχ το εργατικό κόστος για να κάνεις ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις και να αυξάνεις τον ΦΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον ΦΠΑ ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις, ενόψει και τουριστικής περιόδου, θα γίνουν πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου», ενώ ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με έναν νόμο, απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει αυτή η συζήτηση.

Υπογράμμισε ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλύπτει πρώτα τις εσωτερικές ανάγκες και μετά τις δανειακές, γίνεται ωστόσο προσπάθεια η χώρα να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της. Όπως είπε, πιστεύει ότι η συμφωνία θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο – κανένας εκ των οποίων δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εχουμε διακριτούς ρόλους, είπε και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Βουλής είναι πολύ καλές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης