Μέρκελ και Ολάντ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης

Μέρκελ και Ολάντ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης

Κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα - Συζήτησαν και νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ελλάδα - Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις, οι τρεις ηγέτες θα είναι σε συνεχή επαφή, είπε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας 


Μέρκελ και Ολάντ δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης
Τη βούλησή τους να συνδράμουν για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, ακόμα και με προσωπικές ενέργειες, εξέφρασαν στον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση που είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Πέμπτης, στη Ρίγα της Λετονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, οι τρεις ηγέτες συμφωνήσαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εστίασαν την προσοχή τους στα εναπομείναντα θέματα και στην ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Την ίδια ώρα, Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

Η συζήτηση αφορούσε και στους όρους της συμφωνίας για την επόμενη μέρα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέθηκε στο τραπέζι και ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης. 
Κλείσιμο

Το «αγκάθι» που παραμένει είναι ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία και από τους τρεις θεσμούς για να υπάρξει συμφωνία.

Όπως εκτιμούσαν πηγές της κυβέρνησης, «είμαστε κοντά σε συμφωνία, όμως, συνεχίζονται οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στο Brussels Group.
 


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ, η συζήτηση Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα εστιάστηκε στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα και οι τρεις ηγέτες θα είναι σε συνεχή επαφή, ενώ υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα συνεχιστούν, κρίνοντας πως μέχρι στιγμής έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.

Η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ξεκίνησε λίγο μετά τις 22.30, αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ πριν από το ραντεβού με τον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν ένα δεκάλεπτο τετ-α-τετ.

Πρώτη στη συνάντηση έφτασε η κυρία Μέρκελ, δεύτερος ο Φρανσουά Ολάντ και τελευταίος ο Ελληνας πρωθυπουργός, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.  

Μετά τη συνάντηση έγινε, επίσης, γνωστό ότι την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14.30 το μεσημέρι στη Ρίγα της Λετονίας και ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. 



Νωρίτερα την Πέμπτη, πληροφορίες ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θα έθετε το χρηματοδοτικό πρόβλημα, όπως και το θέμα της ρευστότητας και εμμέσως θα ζητούσε έκτακτο Eurogroup για την άλλη βδομάδα, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητες πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Ολάντ ειναι ιδιαιτέρως θετικός στην ελληνική προσδοκία, ενώ η κυρία Μέρκελ αντιμετωπίζει μεν με καλή διάθεση την υπόθεση, αλλά θέλει μεγαλύτερη πρόοδο σε ασφαλιστικά και εργασιακό.



Κυβερνητικές πηγές έλεγαν νωρίτερα ότι πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση και πως υπήρχε δεν υπάρχει θέμα επικύρωσης, κάποιας συμφωνίας, παρά μόνο ένα θετικό βήμα, που θα βοηθά στην όλη διαδικασία επίτευξης λύσης.

Εκείνο που υπογραμμίζονταν από τις ίδιες πηγές ήταν ότι η κυβέρνηση θέλει βιώσιμη και μεσοπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό, που να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και όχι μία διευθέτηση των υποχρεώσεων του καλοκαιριού, κάτι που θα διατηρήσει το πρόβλημα για το φθινόπωρο. 



«Προφανώς, γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους», πρόσθεταν.

Τόνιζαν ακόμα ότι «η κυβέρνηση έχει δειξει και τη βούληση, έχει κάνει τα βήματα, έχει καλύψει πολύ μεγάλο μέρος, θέλουμε συμφωνία που θα επιλύει και το χρηματοδοτικό ζήτημα και της ρευστότητας, σε βάθος χρόνου».



Πάντως, από την κυβέρνηση διέψευδαν ότι υπάρχει πρόταση παράτασης του προγράματος για ένα ακόμα τετράμηνο.

«Δεν το έχουμε θέσει, ούτε μας έχει τεθεί», σημείωναν κυβερνητικές πηγές, που διευκρίνιζαν ότι από μόνη της η παράταση δεν λέει τίποτα. Δεν απέκλειαν, δε, να συζητήσουν μία τέτοια πρόταση, αλλά υπό κάποιους όρους, ώστε να έχει νόημα.



Διευκρίνιζαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσκληση από το Ευρωκοινοβούλιο για τετραμερή συνάντηση την άλλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά σημείωναν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται όπου την καλούν.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης