Άνω-κάτω η Βουλή από «το να δεις πώς θα φύγεις από τη δίκη της ΧΑ» του Λαγού στην Κανέλλη

Άνω-κάτω η Βουλή από «το να δεις πώς θα φύγεις από τη δίκη της ΧΑ» του Λαγού στην Κανέλλη

Το ΚΚΕ κατηγορεί την Πρόεδρο της Βουλής ότι αρνήθηκε να καταδικάσει το περιστατικό - Για σπέκουλα κάνει λόγο η Κωνσταντοπούλου - Το θέμα θα διερευνηθεί τελικά την Τρίτη στην Επιτροπή Δεοντολογίας - Οι διάλογοι των δύο πρωταγωνιστών

Άνω-κάτω η Βουλή από «το να δεις πώς θα φύγεις από τη δίκη της ΧΑ» του Λαγού στην Κανέλλη
Ένα επεισόδιο μεταξύ του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, και της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, προκάλεσε επιπλέον αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό την Πέμπτη, με πρωταγωνίστρια και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής βρέθηκε και πάλι όπως φέρεται η Λιάνα Κανέλλη, καθώς καταγγέλλεται ότι υπήρξε φραστική επίθεση και απειλές για σωματική βλάβη από τον κ. Λαγό, κάτι που ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής διαψεύδει, ξυπνώντας  μνήμες από την επίθεση εις βάρος της από τον Ηλία Κασιδιάρη. 

Το ζήτημα κατατέθηκε στη διάσκεψη των προέδρων, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να καταδικάσει το περιστατικό ανάβοντας φωτιές και προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για αδιανόητη σπέκουλα έκανε με τη σειρά της η πρόεδρος της Βουλής, η οποία προανήγγειλε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά. Ο  Νίκος Φίλης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε με τον δέοντα τρόπο να διερευνήσουν και καταλογιστούν ευθύνες».  Παρά ταύτα, ο κ. Φίλης, μιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του θα μπορούσε να γίνει και πολιτική καταδίκη, αλλά και να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφασίστηκε να διερευνήσει το περιστατικό την Τρίτη. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Δέσποινα Χαραλαμπίδου ανακοίνωσε στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών το βράδυ της Πέμπτης πως θα κληθούν οι δύο βουλευτές στη συνεδρίαση για να καταθέσουν. 




Η καταγγελία
 
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός αναφέρθηκε στην ιδιότητα του υπόδικου, με την κυρία Κανέλλη να επισημαίνει ότι «δεν είμαστε όλοι εδώ μέσα με την ιδιότητα του υποδίκου» και διαμαρτυρόμενη αποχώρησε από την αίθουσα.

Στη συνέχεια, φέρεται ο κ. Λαγός να την ακολούθησε ως τους διαδρόμους της Βουλής, ενώ δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Μανιός, Χρήστος Σμίας) τον εμπόδισαν να πλησιάσει την κυρία Κανέλλη.

Εκεί, σύμφωνα με την κυρία Κανέλλη, ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με τον κ. Λαγό να της λέει: «Σε είδα και σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής». «"Ναι, ήμουν" απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ και στη συνέχεια ο κ. Λαγός της είπε: "Να δεις πώς θα φύγεις"». Τότε, η κυρία Κανέλλη ρώτησε: «Με απειλείς;», για να λάβει την απάντηση: «Ναι, σε απειλώ. Τι θα πεις, ότι σου έδωσα κανένα χαστούκι; Να μου κάνεις και μένα μήνυση», απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Μήνυση δεν έκανα στον Κασιδιάρη, θα κάνω σε σένα;», ανταπάντησε η κυρία Κανέλλη.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής, Βασιλική Κατριβάνου, σχολίασε το γεγονός, λέγοντας: «Χαίρομαι πάρα πολύ που κάποιοι συνάδελφοι βγήκαν έξω και υπερασπίσθηκαν συναδέλφους βουλευτές». Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα ενημερωθεί η πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές.  «Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σημαντική για τη Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε να μας απειλούν μέσα στη Βουλή μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είναι υπόδικοι, απειλώντας μας» τόνισε, επίσης, η κυρία Κατριβάνου. 

Ο διάλογος μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής και της κυρίας Κανέλλη, όταν η δεύτερη κατήγγειλε το περιστατικό: 

Βασιλική Κατριβάνου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη για να κάνει μια καταγγελία για κάτι που συνέβη πριν από λίγο.

Λιάνα Κανέλλη: Με συγχωρείτε, αλλά θέλω να καταγγείλω, ότι ο κ. Λαγός με απείλησε στην ψύχρα έξω από την αίθουσα αυτή λέγοντάς μου «θα ρθεις μωρή στο δικαστήριο και να δούμε τι θα πεις και πώς θα φύγεις από εκεί», γιατί ήμουν σήμερα μάρτυρας στη δίκη. 

Βασιλική Κατριβάνου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Κανέλλη, γνωρίζουμε, ότι ήσασταν μάρτυρας στη δίκη, γιατί ήμασταν και εμείς μάρτυρες στη δίκη. 

Λιάνα Κανέλλη: Κάνω την καταγγελία για να μάθετε όλοι εδώ ότι με απείλησε.

Βασιλική Κατριβάνου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα καταγραφεί η καταγγελία της κυρίας Κανέλλη, ότι έξω από την αίθουσα της Επιτροπής για το Σωφρονιστικό υπήρξε απειλή. 
Σας παρακαλώ, κυρία Κανέλλη, να επαναλάβετε.

Λιάνα Κανέλλη: Υπήρξε συγκεκριμένη απειλή λέγοντας «θα σε δω στο δικαστήριο και να δεις πώς θα φύγεις από εκεί». Λέω «με απειλείς;». Μου απαντάει «εγώ δεν σε απειλώ. Γιατί γουστάρεις; Άμα θέλεις κάνε μου μήνυση». Του λέω «εγώ δεν καταδέχθηκα να κάνω μήνυση στον Κασιδιάρη».  Μάλιστα, την ώρα που βγήκα από την αίθουσα ήρθε προς την πλευρά μου και του είπα «σε παρακαλώ πολύ, δεν θέλω κανένα διάλογο». Εκείνος μου είπε «δεν είναι κανένας διάλογος. Εγώ σου λέω, πως όταν έρθεις στη δίκη να μου κάνεις και τον μάρτυρα, να δεις πώς θα φύγεις από εκεί μέσα». Αυτή, λοιπόν, είναι η καταγγελία μου και σας την καταθέτω. 

Βασιλική Κατριβάνου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πολύ καλά, κυρία Κανέλλη. Σας ευχαριστούμε.  Είμαστε μάρτυρες και εμείς σε αυτή τη δίκη που γίνεται και είναι πάρα πολύ σημαντική,  καίρια και ιστορική δίκη για την αντιμετώπιση του Νεοναζισμού στην Ελλάδα.

Λιάνα  Κανέλλη: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο συναδέλφους μου -γνωρίζουν αυτοί ποιοι είναι- που έσπευσαν ακούγοντας τον θόρυβο έξω, γιατί δεν είναι και πολύ συνηθισμένο αυτό. 

Βασιλική Κατριβάνου (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να είστε καλά και να προσέχετε, κυρία Κανέλλη. 
Στην Επιτροπή Δεοντολογίας το περιστατικό και η αμφιλεγόμενη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Το περιστατικό παραπέμφθηκε τελικά στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς η κυρία Κατριβάνου κατήγγειλε το γεγονός στη Διάσκεψη των Προέδρων. 

Εκεί, σύμφωνα με καταγγελίες των άλλων κομμάτων, η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να δοθούν τα πρακτικά της επιτροπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα. 

Στο σημείο αυτό πήρε το λόγο το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να υπάρξει πολιτική καταδίκη για το γεγονός. Από την πλευρά του, και ο κ. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ ζήτησε πολιτική καταδίκη, ωστόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου φέρεται να αρνήθηκε, λέγοντας πως «δεν είναι εδώ δικαστήριο» και παρέπεμπε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Μετά από αντιδράσεις και πιέσεις των κομμάτων τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν υπέρ της πολιτικής καταδίκης (το  ΚΚΕ είχε αποχωρήσει νωρίτερα ως κίνηση διαμαρτυρίας). ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ήταν υπέρ του να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. 

Λαγός: Στο λόγο της αντρικής μου τιμής, δεν την απείλησα

Σε δηλώσεις του στη Βουλή και ερωτηθείς για το περιστατικό και για το αν υπήρξαν απειλές, ο Γιάννης Λαγός απάντησε: «Σαν δίνω το λόγο της αντρικής μου τιμής ότι ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

«Είναι ψέματα, αυτό που της είπα (σ.σ. για το δικαστήριο) είναι να δω ερχόμενη στο δικαστήριο τι εγκλήματα έχετε για εμάς» είπε ακόμη ο βουλευτής της ΧΑ.

Και συνέχισε: «Η κυρία Κανέλλη είναι φαίνεται εξπέρ να δημιουργεί καταστάσεις, για να κρατά το όνομά της στην επικαιρότητα».

Μάλιστα, τόνισε ότι «πέφτει από τα σύννεφα» για τις καταγγελίες της κυρίας Κανέλλη, ενώ, ερωτηθείς αν τον κράτησαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι πρώτη φορά τα ακούει αυτά.

Καταγγελία από το ΚΚΕ για Λαγό και Κωνσταντοπούλου

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την τραμπούκικη συμπεριφορά, όπως αναφέρει, του υπόδικου βουλευτή της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, για τις απειλές που εκτόξευσε σήμερα κατά της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για την παρουσία της ως μάρτυρα στη δίκη της ΧΑ.

Καταγγέλλει επίσης τη στάση της προέδρου της Βουλής, η οποία με τη συμπεριφορά της έδωσε κάλυψη σε αυτή την τραμπούκικη συμπεριφορά, καθώς αρνήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων να συζητήσει και να καταδικάσει  το συγκεκριμένο περιστατικό, «παραπέμποντάς το στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής».

Το γεγονός αυτό κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων και αποχώρησαν από την συνεδρίασή της. «Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής καλύπτει και εξωραΐζει τη ΧΑ, η κυβέρνηση και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο περιστατικό» αναφέρει η ανακοίνωση. 

Για αδιανόητη σπέκουλα από το ΚΚΕ μιλά η Πρόεδρος της Βουλής

Αδιανόητη τέτοιου τύπου η σπέκουλα από το ΚΚΕ, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στην ανακοίνωση του ΚΚΕ κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, το οποίο καταγγέλλει τη στάση της Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη για το περιστατικό με την κυρία Κανέλλη. Την ώρα που διαρκεί η συνεδρίαση εκδίδεται ανακοίνωση της Κ.Ο. για τη στάση της Προέδρου της Βουλής στη Διάσκεψη σε σχέση με ένα θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη, για το οποίο η πλειοψηφία πήρε συγκεκριμένη θέση. 

«Η Διάσκεψη παρέπεμψε το θέμα στη αρμόδια Επιτροπή», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το κόμμα σας -ενώ στην αρχή ήθελε να αποχωρήσει για την αργοπόρηση της έναρξης της Διάσκεψης-, μετά ήθελε να ληφθεί εδώ και τώρα απόφαση,  πριν ακόμα τοποθετηθεί κανείς. Αυτή η κίνηση δεν σας τιμά». Μάλιστα, ανέφερε ότι θα εισηγηθεί να δημοσιεύονται και τα πρακτικά των Διασκέψεων, ίσως και τα ηχητικά, όπως είπε. 

«Η Διάσκεψη παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή κατά συντριπτική πλειοψηφία έκρινε ότι πρέπει να ερευνηθεί το θέμα» και πρόσθεσε ότι «η επιλογή να παραποιείτε τη πραγματικότητα δε σας τιμά. Το να προσπαθείτε να μου αποδώσετε χαρακτηριστικά ξένα προς εμένα, δε σας τιμά». «Αυτού του είδους η σπέκουλα θα σταματήσει», ανέφερε. 

Δηλώσεις Φίλη για το περιστατικό
 
Καταδικάσαμε όλοι το γεγονός, απλά θεωρήθηκε καλύτερο να πάει στην επιτροπή δεοντολογίας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος του κ. Νίκου Φίλη. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την πρόκληση του βουλευτή της ΧΑ προς την κυρία Καννέλη, για την οποία ενημερώθηκε, όπως είπε, η Διάσκεψη των Προέδρων. 

«Τόσο η Πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείναμε ότι πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της συμπεριφοράς του βουλευτή επιβάλλεται η διερεύνηση των συμβάντων μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας ώστε με τον δέοντα τρόπο να διερευνήσουν και καταλογιστούν ευθύνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας το ζήτημα.

Τόνισε, μάλιστα, πως δεν προσφέρει στην αναγκαία δημοκρατική επαγρύπνηση μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης του θέματος και δήλωσε ότι όλοι το καταδικάζουμε και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να θέσουν την Χρυσή Αυγή ως διαιτητή πολιτικών συμπεριφορών

Παρά ταύτα, ο κ. Φίλης, μιλώντας με δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι κατά την άποψη του θα μπορούσε να γίνει και πολιτική καταδίκη, αλλά και να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι η πρόεδρος της Βουλής δεν ήθελε να καταδικαστεί πολιτικά το γεγονός ο κ. Φίλης απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στην ίδια την κ. Κωνσταντοπούλου και παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο αποστάσεις. 

Καταδικάζει το Ποτάμι

Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του «Ποταμιού» καταδίκασε απερίφραστα την χυδαία , άνανδρη και ανάρμοστη σε βουλευτή του κοινοβουλίου επίθεση του κ. Λαγού στην κ. Κανέλλη. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τόνισε, επίσης, ότι «θεωρούμε πως είναι απορίας άξιο που το προεδρείο αντέδρασε ήπια στην επίθεση αυτή και δεν θέλησε να καταδικάσει η Διάσκεψη πολιτικά την ενέργεια αυτή».

«Το πρόσχημα πως πρέπει να κινηθούν οι δέουσες διαδικασίες στην επιτροπή Δεοντολογίας, ώστε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση δεν πείθει καθώς οι δύο ενέργειες δεν αποκλείουν η μία την άλλη», ανέφερε.

ΠΑΣΟΚ: Πιο ανησυχητικό από την επίθεση στην Κανέλλη η στάση της Κωνσταντοπούλου

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με ανακοίνωσή του την επίθεση και τις ωμές απειλές του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λαγού, κατά της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στους διαδρόμους του κοινοβουλίου στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα.
 
«Το λυπηρό και περισσότερο ανησυχητικό γεγονός το οποίο και καταγγέλλουμε είναι η προσπάθεια που κατέβαλε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην πάρει θέση τόσο η ίδια, όσο και η Διάσκεψη, και να μην καταδικάσουν την ωμή επίθεση του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας», αναφέρει, επίσης το ΠΑΣΟΚ. 
 
«Η εμμονή της Προέδρου της Βουλής- παρά τις αντιδράσεις και τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ , της ΝΔ και του Ποταμιού- να μην υπάρξει όπως είχε συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, κατηγορηματική καταδίκη του περιστατικού, επιβεβαιώνει δυστυχώς την θέση μας για ιδιότυπη και άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, στάση της κα. Κωνσταντοπούλου. Για μια ακόμη φορά καλούμε το ΣΥΡΙΖΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση για τις προκλητικές απόψεις της κα. Κωνσταντοπούλου που πλήττουν βάναυσα τη Δημοκρατία και αφήνουν στο απυρόβλητο τη δράση των Νεοναζί στο κοινοβούλιο», σημειώνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης